De discussie is losgebarsten. 100.000 euro uitgeven aan “de huisstijl” het logo van gemeente Amsterdam. Waar is dat nu eigenlijk goed voor? In het geval van Amsterdam weet ik het ook niet, maar de huisstijl heeft een functie bij de positionering. Je imago is te beïnvloeden door drie dingen, symboliek, gedrag en je communicatie. Dit bepaalt de persoonlijkheid van je bedrijf. Dat is hoe je bedrijf overkomt intern en extern. In dit artikel ga ik in op het belang van een herkenbare huisstijl.
De huisstijl is van belang voor de symboliek van je bedrijf, net als je kernwaarden. Deze moet herkenbaar zijn. Zodat mensen direct aan jou denken als ze jouw huisstijl zien. Om bij de gemeente Amsterdam te blijven, elke keer als er een envelop in de brievenbus valt met hun logo, weet de ontvanger direct dat het post is van de gemeente. Het logo hoort dus bij de huisstijl, maar dat is niet het enige.Onderdelen van een huisstijl
- Logo
- Kleurgebruik
- Lettertype
De huisstijl komt terug op alle communicatiemiddelen. Brochures, Folders, Posters, de website, e-mails, brieven, social media en zelfs kleine relatiegeschenken (pennen e.d.). Het logo moet op alle communicatiemiddelen zichtbaar zijn. Het lettertype moet in ieder geval enigszins vergelijkbaar zijn, als het mogelijk is om dit zelf in te stellen. Dit is nodig voor de herkenning van je merk.
Merkherkenning en je huisstijl
Elke keer als iemand wordt geconfronteerd met jouw logo wordt je bedrijf beter in zijn geheugen geplaatst. Elke keer als hij op straat een poster van je bedrijf ziet, elke keer als er een bericht langskomt op Facebook waar je logo op te zien is. Consistentie is belangrijk. Zodat als iemand denkt en nu ben ik opzoek naar een product en hij op jouw website terecht komt er een belletje afgaat. Die stijl, dat logo, die kleuren en het lettertype komen hem bekend voor. “Daar heb ik een mooie poster van gezien.” en “Hij had een grappig bericht op Facebook.” en “Die folder was wel heel informatief.”. Dit roept emoties op, misschien niet overduidelijk, maar daardoor kan hij wel jouw merk de voorkeur geven in plaats van verder te zoeken. Dan heb je jezelf goed gepositioneerd.
Verandering van de huisstijl
Een verandering in de huisstijl kan ervoor zorgen dat mensen je niet meer duidelijk herkennen en dat de goede emoties die je hebt opgebouwd door middel van campagnes niet opgeroepen worden. Of zoals bij een gemeente de post niet herkend wordt als gemeentepost en ongeopend blijft liggen. Of jouw factuur als je als bedrijf je huisstijl drastisch veranderd.
Soms moet toch de huisstijl gemoderniseerd worden, logo’s uit de jaren ’90 zien er oud en gedateerd uit. Dit kan negatief voor je uitpakken. Daarom worden logo’s en stijlen vaak stap voor stap veranderd en langzaam gemoderniseerd. Toch moet je de verandering van de huisstijl goed communiceren. Kort geleden heeft ook Douglas (die make-up winkel) de huisstijl op de website iets aangepast. Door een pop-up bij bezoek aan de website werd dit direct duidelijk gemaakt.
Wil jij weten of je jouw huisstijl goed en herkenbaar gebruikt? Neem dan contact met me op voor advies. Verander jij je huisstijl, maar weet je niet hoe je dat effectief moet doorgeven aan je klanten of potentiële klanten? Neem dan ook contact met me op voor advies.
Trackbacks/Pingbacks