Je hebt bloggen en je hebt microbloggen. Dit zijn twee verschillende dingen. Op een blog zet je een artikel of fotoreeks. Terwijl je bij microbloggen vaak maar ruimte hebt voor 1 afbeelding en een beperkte ruimte voor tekst. Zoals de 140 tekens bij Twitter. Naar aanleiding van het blogartikel “Bloggen voor je zaak” kreeg ik veel opmerkingen dat je moet bloggen op Facebook, niet op je website. Dit klopt niet. Hieruit blijkt ook dat niet iedereen weet wat bloggen is. Microbloggen wordt er blijkbaar mee verward. Daarom ga ik uitleggen wat bloggen en microbloggen is.

Bloggen

Bloggen is het schrijven van artikelen die verschillende doelen hebben. Zoals informeren, overtuigen, vermaken of het geven van je mening. Bloggen kan je op websites als WordPress, Blogger of Tumblr (je kan bij Tumblr ook microbloggen). Op een dergelijke website krijg  je een eigen domein, zoals domein.worpress.com. Dus niet helemaal van jezelf.

Veel mensen bloggen daarom op hun eigen website. Op die manier trekken ze bezoekers aan. Zoals ik doe op deze website. Ik geef vooral informatie over teksten, websites en sociale media. Blogs die men schrijft op een eigen website zijn vaak bedrijfsgerelateerd.

In een blog kan je dieper op de stof ingaan. Ik leg hier bijvoorbeeld het verschil tussen bloggen en microbloggen uit. Terwijl ik op Twitter alleen kort dit neer kan zetten:

Microbloggen

Microbloggen is iets dat je doet op Facebook, Twitter en Googleplus. Op deze social networking sites kan je korte berichten plaatsen, vandaar de naam microbloggen. Op deze sites kan je jouw blog, van je website, verspreiden. Je zet je blog dan met een link op Facebook, Twitter of Googleplus. Mensen klikken op de link in het bericht, de microblog, en komen op die manier op je website.

De verschillen op een rij

  • Blogs kunnen dieper op onderwerpen ingaan dan microblogs.
  • Blogs hebben vaak meerdere afbeeldingen of een langere tekst.
  • Microblogs zijn een middel voor mensen om je website te vinden.
  • Blogs zijn een middel om mensen op je website te houden.
  • Blogs worden geschreven op andere websites dan microblogs.

Wil jij ook bloggen en microbloggen, maar weet je niet hoe? Neem dan contact met me op voor advies. Ik kan je uitleggen hoe het werkt en wat voor jou de beste tactiek is. Na een gratis verkenningsgesprek kan ik je nog verder helpen.

Wil je wel de voordelen van bloggen en microbloggen, maar heb je simpelweg geen tijd? Bel of mail me, dan kan ik je helpen met een op maat gemaakt social media abonnement.