Een interview is een belangrijk onderdeel van de PR voor je bedrijf. Daarom geef ik je een paar interview tips. Na het versturen van een persbericht kan een journalist je bellen voor een interview. Dit kan ook gebeuren als er iets aan de hand is op de werkvloer, zoals massa ontslag of een groot ongeluk op het werk dat gevolgen heeft voor de werkgelegenheid of de omgeving. Maar ook bij goed nieuws, zoals een nuttige innovatie of het starten van een goed doel. In dit artikel geef ik je tips voor je voorbereiding en wat je tijdens het interview moet doen. 

Interview tips bij de voorbereiding

Bedenk voor het interview wat je wel en niet wilt vertellen. Wat is de kern van de boodschap die je wilt vertellen. Bedenk ook wat een journalist allemaal kan vragen over het onderwerp. Elk journalistiek werk beantwoord de vragen wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe. Vraag dit jezelf ook af.

Vooral de waarom en hoe vraag zullen de interesse hebben van de journalist. Waarom heb je deze keus gemaakt voor je bedrijf? Hoe ga je dit probleem oplossen? Waarom heb je voor die oplossing gekozen? Maar dit werkt nadelig voor …., hoe ga je daar mee om?

Bedenk van te voren dus goed wat een journalist kan vragen en bedenk wat je erop wilt antwoorden. Als het antwoord vragen oproept kan je verwachten dat een journalist erop doorvraagt. Oefen de antwoorden daarom met iemand die geen verstand van het onderwerp heeft.

Als hij/zij nog vragen heeft, dan heeft de journalist die ook.

Een journalist stelt altijd de vragen in het belang van zijn lezers. Dus hij kan het wel begrijpen, maar dan vraagt hij toch door voor zijn lezers.

Lieg nooit! Leugens komen altijd uit en dat is zeer zeer slecht voor je bedrijf en je eigen geloofwaardigheid.

Uiterlijk: Zorg ervoor dat je een verzorgd uiterlijk hebt. Elk medium kan beeldmateriaal vragen voor in de krant, op de website of op televisie.

Interview tips voor tijdens het interview

Voor de krant: Bij een interview voor de krant worden er vaak aantekeningen gemaakt en wordt het gesprek opgenomen. Op die manier kan de journalist je geen woorden in de mond leggen. Opnames zijn wat dat betreft een voordeel.

Voor radio: Interviews voor de radio worden opgenomen, daar kan veel professionele apparatuur bij komen kijken. Dit kan er raar uit zien, zoals met de koptelefoon. Om ervoor te zorgen dat jouw boodschap goed overkomt op de radio is het belangrijk om rustig te praten. Laat een korte stilte vallen na elke zin of elke “alinea” zodat de journalist makkelijker quotes kan knippen.

radio interview

radio interview

Voor de televisie: Bedenk een plek waar je het interview wilt laten plaatsvinden. Een lichte ruimte met diepte, een beetje zoals het foto idee bij een persbericht, heeft de voorkeur. Als de journalist ergens anders heen wilt waar jij niet heen wilt weiger je gewoon, hij moet toch zijn verhaal op televisie krijgen en stemt dan meestal wel in.  Als het nieuws over een bepaalde locatie gaat wil de journalist daar vaak naartoe. Op zich niets mis mee.

Net als bij een radio interview moet je ook bij tv rustig praten zodat er makkelijker quotes geknipt kunnen worden. Als je dit juist niet wilt praat je gewoon lekker door. Probeer je bij alle interviews te ontspannen en je lichaamshouding neutraal te houden. Er wordt door de journalist op jouw lichaamshouding gelet voor eventuele tips.

Als je een vraag niet snapt zeg dat dan gewoon. Dit is beter dan een antwoord te geven dat nergens op slaat.

Interview tips over technieken

Er zijn verschillende interviewtechnieken die journalisten gebruiken om een antwoord van je te krijgen. Ik zal er een paar noemen:

Stilte

In een normaal gesprek worden stiltes vaak al binnen 1 seconde opgevuld. Door een stilte te laten vallen maakt de journalist gebruik van die kennis. De meeste mensen gaan dan toch door met het antwoord. Heb je echter alles al gezegd dat je wil zeggen op die vraag? Zeg dan niets. Na een tijdje gaat hij door. Ja dit kan raar voelen, maar daar maakt hij gebruik van.

Zelf onthulling

Vooral bij vervelende onderwerpen kan dit gebeuren. Een journalist vertelt dan iets van zijn eigen ervaringen op dat gebied, bijvoorbeeld als het om relaties gaat, op die manier probeert hij jouw vertrouwen te wekken. Toen ik journalistiek studeerde gebruikte ik deze techniek vaak en die was voor mij erg succesvol.

Hieronder kan ook vallen dat journalisten doen alsof ze meer van het onderwerp weten dan wat waar is. Zodat jij denkt dat ze alles al weten en dat je het er net zo goed over kan hebben.

 Succes met de interview tips en met een eventueel interview.

Wil je advies over jouw communicatie met de pers of over persberichten? neem dan contact met me op.