Bij interne communicatie komt heel wat kijken. Nieuws binnen het bedrijf moet gedeeld worden. Zoals nieuwe regels, nieuw personeel, belangrijke evenementen of vergaderingen. Vooral als je geen communicatiemedewerker hebt kan dit ingewikkeld zijn en kan het veel tijd kosten om duidelijk te communiceren. Een oplossing hiervoor zijn social media. 

Bij interne communicatie en social media gelden vaak dezelfde regels als bij een online community. Binnen het bedrijf moet gecommuniceerd worden en dit kan niet altijd gelijktijdig. Om toch iedereen te bereiken heb je een platform nodig dat hier hulp bij biedt. Een dergelijk platform kan zijn:

  • Facebookgroep (besloten)
  • Googlecommunity (besloten)
  • Pinterest groepsbord (verborgen)
  • Een eigen community binnen jouw intranet.

gratis social media voor interne communicatie

Heb je geen eigen intranet maar moet je toch onderling communiceren? Dan kan je gebruik maken van de gratis tools van verschillende social networking sites.

 

Pinterest groepsbord

Ik heb bij een bedrijf gewerkt waarbij we ideeën voor de PR op een verborgen Pinterest groepsbord plaatsten. Die konden we dan later gebruiken om berichten voor social media mee te maken.

Facebookgroep of Googleplus community

Bij een samenwerking van een ander project hebben we een besloten Facebookgroep gemaakt. Je moet wel als beheerder van de pagina vrienden zijn op Facebook met alle mensen die je wilt uitnodigen. Een Googleplus community werkt ongeveer hetzelfde.Interne communicatie social media

Een nadeel van deze gratis tools is dat Facebook en Google weten welke informatie er in jouw groep of community wordt gedeeld. Als de informatie vertrouwelijk is valt deze optie dus af.

Een eigen sociaal medium voor interne communicatie

In dat geval moet je zelf een social medium opzetten om informatie onderling te kunnen delen. Vaak gebeurt dit met intranet, maar als je echt interactief wilt zijn heb je ook de mogelijkheden nodig van een online community. Aangesloten personen moeten dus zelf een bericht kunnen aanmaken waarop gereageerd kan worden.

Daarnaast zijn er nog meer mogelijkheden om dit te optimaliseren. Een websitebouwer moet dit voor je gaan maken. Meestal heeft een websitebouwer wel een blauwdruk nodig waar precies in staat wat je wilt en hoe je wilt dat het werkt.

Heb je zelf geen idee hoe je dat moet oplossen? Neem dan contact met me op voor advies. Ik kan als een architect een plan maken. Waarmee de website bouwer als een aannemer aan de slag gaat.interne communicatie social media