Instagram voor bedrijven gebruiken kan al een tijdje, maar nu nog beter. Ik kreeg de geweldige melding van Instagram dat ik van mijn account een zakelijke pagina kon maken, dus dat heb ik direct gedaan. Mijn verwachting is namelijk dat ze uiteindelijk hetzelfde gaan doen met persoonlijke accounts op Instagram die zakelijk gebruikt worden als de persoonlijke accounts van Facebook. Die profielen worden dan door Facebook omgezet in een zakelijke pagina en meestal kun je er dan niet meer bij. Wees daarom net als ik proactief en maak van je persoonlijke Instagram een zakelijk account. Een zakelijk Instagram account heeft ook als voordeel dat je toegang krijgt tot statistieken en promoties.

In dit artikel ga ik in op het aanmaken van een bedrijfsprofiel, de statistieken van Instagram en de optie om Instagram berichten te promoten. 

Bedrijfsprofiel aanmaken

Als je de melding van Instagram krijgt om van je persoonlijke account een zakelijk account te maken kun je die melding volgen. Soms krijg je dan de melding dat je geen paginabeheerder bent, terwijl je dat wel bent. Doe dan eerst het volgende:

Koppel eerst je Instagram aan je persoonlijke Facebookpagina. Er wordt dan toestemming gevraagd om ook bij de pagina’s te kunnen komen en die moet je geven. Anders kom je natuurlijk niet verder. Vervolgens kun je jouw Instagram koppelen aan je bedrijfspagina.

Bedrijfsgegevens op je profiel

Vervolgens kon ik bij instellingen bijna helemaal onderaan klikken op bedrijfsprofiel aanmaken. Je geeft dan bij je pagina aan welke gegevens je wilt delen, zoals je e-mail, telefoonnummer en adres.

Als je een winkel hebt wil je uiteraard het adres wel delen, maar als je een online business hebt of geen kantoor waar mensen op bezoek kunnen komen kun je het adres ook voor jezelf houden en die aanklikken. Dan kun je het veranderen of verwijderen.

Nu staat er naast je profielfoto een link die mensen kunnen aanklikken om je te mailen, bellen of om je adres te zien. Dit kan ontzettend interessant zijn, doordat de stap om met jou zaken te doen via Instagram een stuk kleiner is geworden.

Volgers hoeven niet meer eerst naar je website en daar alles uitzoeken. Het is nu gewoon een druk op de knop en hup je bent in contact. Ideaal!

Instagram statistieken

Eerst moest je nog via externe sites je statistieken checken en hen daarvoor allerlei toestemmingen verlenen. Nu kun je gewoon op Instagram zelf je statistieken controleren.

Als je op het icoontje van de statistieken in de app klikt krijg je eerst een soort algemene pagina. Hierin wordt aangegeven hoeveel mensen je berichten die week hebben gezien. Vervolgens zie je de populairste berichten, het tijdstip waarop je volgers die dag online zijn.

Weergaven

Bij de weergaven zie je eerst het totaal aantal keren dat je berichten gezien zijn. Dan kun je door swipen en dan zie je ook het aantal personen dat je die week bereikt hebt, hoeveel mensen je profiel hebben gezien en hoe vaak er is doorgeklikt naar je website.

Populaire berichten

Bij de populaire berichten zie je welke berichten de laatste dertig dagen het meest gezien zijn. Als je erop doorklikt krijg je een overzicht waarbij op elke foto het getal staat van hoeveel keer het is gezien.

Volgers

Bij volgers is de gemiddelde tijd waarop je volgers op Instagram actief zijn op de dag waarop je kijkt te zien. Als je klikt op meer weergeven zie je ook hoeveel volgers je hebt en hoeveel nieuwe je die week hebt gekregen.

Vervolgens zie je de geslachtsverdeling van je volgers. De leeftijden van je volgers, waarbij je ook het geslacht kunt aanklikken voor specifiekere inzichten, en je ziet waar je volgers vandaan komen. Vooral voor lokale bedrijven kan dit van belang zijn. Want je wilt natuurlijk volgers in je omgeving.

Onderaan bij de volgers kun je doorklikken naar de andere dagen van de week om te zien op welke tijdstippen je volgers dan online zijn. Dit is handig voor de beste timing bij het plaatsen van berichten.

Berichten direct op Instagram promoten

en dus niet meer via Facebook

Het is op de koppeling met Facebook na een social medium dat je helemaal individueel kunt inzetten voor je online marketing activiteiten en om mensen snel op je website of aan je telefoon te krijgen.

Een bericht promoten op Instagram is vergelijkbaar als het promoten van een bericht op Facebook.

Wil je meer weten over het opstellen, plannen en promoten van berichten voor Instagram? Vraag vrijblijvend een uitvogelsessie aan. 

Instagram voor je bedrijf