Live gaan op Instagram is super populair, en dat is niet voor niets. Je staat altijd duidelijk in beeld bij de verhalen op Instagram als je live gaat. Je kunt anderen uitnodigen om in jouw live-uitzending te komen waardoor je een podcast-achtig iets kunt doen en in beeld komt bij de volgers van die persoon.

Daarbij is de betrokkenheid bij live-uitzendingen vaak hoger dan wanneer je gewoon een video online zet.

Het heeft dus allerlei voordelen om live te gaan.

Wat is live gaan op Instagram

Live gaan op Instagram betekent dat je in de verhalen tijdlijn van mensen zichtbaar bent als iemand die live gaat. De video die je dan live uitzendt is verticaal.

Je kunt net zo lang live uitzenden als jij wilt. Je kunt dus lekker veel vertellen of juist kort en bondig zijn.

Daarbij kunnen mensen ook reageren op je live uitzending. Die reacties zijn voor jezelf en voor je kijkers te zien.

Als je klaar bent met de live-uitzending kan je de live-uitzending bewaren en zichtbaar houden, zodat mensen die het niet konden zien alsnog je live-uitzending terug kunnen kijken. Wil je dit liever niet? Dan kan je de opname van je live-uitzending ook verwijderen.

Sla je de opname wel op? Dan kun je de opname ook zelf downloaden, en dan kan je er weer andere leuke dingen mee doen om nog meer content voor je social media te creëren.

Ik gebruik zelf bijvoorbeeld snippets van Instagram lives waar ik te gast ben geweest om korte reels van te maken.

Voordelen van live gaan?

Er zijn een aantal voordelen aan live gaan op social media.

Onderzoek naar bijvoorbeeld live gaan op social media door kleine verkopers (kleine ondernemers) laat zien dat dit het vertrouwen in de ondernemer versterkt, waardoor de koopintentie stijgt. Ideaal dus als jij je eigen winkeltje hebt. In de live video’s kun je ook je producten laten zien en hoe die gebruikt worden of hoe ze het leven leuker maken. Dat zorgt dan voor extra vertrouwen in de ondernemer of in de producten (1).

Ook ander onderzoek geeft aan dat live gaan op social media vooral handig is om de werking van producten te laten zien en dat dit de consument helpt in het begrip van die producten (2).

Je kunt live gaan op Instagram ook gebruiken om erachter te komen wat de behoeften zijn van je doelgroep om op die manier je aanbod passend te maken. Als je vervolgens ook nog je producten laat zien, kan directe feedback door de kijkers je helpen om het product helemaal te optimaliseren (3).

Hoe ga je live op Instagram?

Screenshot instagram live

Op Instagram zelf klik je op het plusje onder in beeld. Daarna kun je naar rechts bewegen om live te gaan. Dan verschijnt het beeld in de afbeelding hiernaast (met mijn mooie plafond)

Je kunt zelfs filters toevoegen aan je live video, maar zorg er dan wel voor dat je internetverbinding veel data aankan.

Zoals je ook boven in beeld ziet, zie je ook hoeveel van je volgers actief zijn. Dit kun je even een tijdje in de gaten houden, zodat je het perfecte tijdstip kunt vinden voor jouw live video om zoveel mogelijk kijkers te krijgen.

Waar ga je live op Instagram?

Je kunt op allerlei locaties live gaan op Instagram, als je de app maar op je telefoon hebt. Er zijn een aantal situaties waarbij het strategisch kan zijn om even live te gaan op Instagram, zoals:

  • Een live-interview of podcast geven.
  • Live gaan op een locatie waar je bent en waar je iets moois ziet.
  • Live gaan op een evenement waar je bent, wat je status ondersteunt.
  • Live gaan op een evenement dat je geeft, waardoor mensen last krijgen van de fear of missing out en zich wel aanmelden bij je volgende evenement.

Het evenement kan ook een workshop zijn.

Promoten van je Instagram live

Er zijn een aantal manieren om je Instagram live te promoten, zodat je de kans op meer kijkers vergroot. Je kunt op Instagram bijvoorbeeld allerlei aankondigingen plaatsen. Ook op andere social media kun je deze aankondigingen plaatsen, zodat zoveel mogelijk mensen weten dat je live gaat.

Als je regelmatig live gaat, ga dan elke keer op dezelfde dag en op hetzelfde tijdstip live. Op die manier creëer je voorspelbaarheid en kunnen mensen er even bewust voor gaan zitten.

Gebruik ook snippets (kleine stukjes) uit je Insta-live in de reels en geef daar ook aan wanneer je live gaat.

Interactie aangaan met je kijkers

Interactie tijdens de Insta-live is heel handig om het bereik van je video tijdens de uitzending te vergroten. Door je publiek vragen te stellen en uit te nodigen als gast in je Insta live kun je de interactie aanzwengelen.

Je kunt bijvoorbeeld vragen waar mensen vandaan komen, vragen of mensen het eens zijn met een bepaalde stelling die je geeft en vragen wat ze van iets vinden wat je laat zien.

Als er even iets misgaat

Soms gaat er wel eens iets mis tijdens het live gaan. Het beeld wordt bijvoorbeeld korrelig, of iets anders. Dit gebeurt niet vaak, maar als het gebeurt voelt dat toch altijd vervelend. Je kunt dan het beste aangeven dat de video live is en dat dit dan kan gebeuren. Je kunt ook zeggen dat het niet erg is.

Door te zeggen dat het niet erg is, plant je dat idee eigenlijk ook in het hoofd van je kijker, en dat kan ervoor zorgen dat mensen toch nog even blijven kijken.

Hulp met Instagram

Heb je meer hulp nodig met Instagram? Doe dan mee met 52 Weken Instagram Inspiratie.

Of plan vrijblijvend een Uitvogelsessie.

Bronnen:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0148296318304168?via%3Dihub
  2. https://www.atlantis-press.com/proceedings/icpahd-21/125969549
  3. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2213846314000236?via%3Dihub