De hashtags op Instagram worden veel gebruikt, maar waarop eigenlijk? Instagram hashtags helpen je om je berichten gevonden te laten worden door mensen die geïnteresseerd zijn in het onderwerp van je bericht of die passen bij je doelgroep.

Wat is een Instagram hashtag?

Een hashtag op Instagram is een woord met een hekje ervoor (#hashtag). Dit hekje zorgt ervoor dat het woord een soort link wordt waardoor het bericht zichtbaar wordt voor iedereen die op de desbetreffende hashtag klikken. Dan moet je wel een openbaar profiel hebben.

Mensen kunnen bijvoorbeeld een hashtag volgen, zoals #socialmedia en alle berichten met die hashtag kunnen ze dan bekijken.

Bij een bericht kunnen maximaal 30 hashtags worden geplaatst. Hoe meer hashtags je plaatst, hoe groter de kans dat je bericht goed verspreid wordt en bij mensen in beeld komt die jouw bedrijf nog niet kennen.

Uit onderzoek blijkt ook dat er een samenhang is tussen hoeveel hashtags je gemiddeld per bericht gebruikt en hoeveel volgers je account heeft. Hoe meer hashtags je gebruikt, hoe meer volgers je account heeft[1].

Hashtags voor meer bekendheid

Je kunt gebruikmaken van de hashtags om op die manier meer bekendheid te krijgen bij de mensen die zoeken naar berichten met die hashtag.

Een andere manier om meer bekendheid te krijgen is door zelf berichten met een bepaalde hashtag te volgen en dan die berichten leuk te vinden of erop te reageren.

Mensen die die berichten plaatsen krijgen dan een melding dat jij hun berichten leuk hebt gevonden of hebt gereageerd en zo kom je ook bij die mensen in beeld.

Daarnaast kun je een unieke hashtag bedenken waarmee je mensen aanmoedigd om over jouw bedrijf berichten te plaatsen op Instagram. Je kunt bijvoorbeeld mensen aanmoedigen om een foto van je producten te delen met een unieke hashtag.

Wanneer je dan die eigen hashtag volgt kun je jouw fans makkelijker in kaart brengen en eventueel belonen met prijzen. Zoals dat de persoon met de leukste foto van een product of iets doen een prijs krijgt aan het einde van de week, maar dan men dus wel de desbetreffende hashtag moet gebruiken.

Hiermee wordt de unieke hashtag ook een symbool van jouw fans, van een soort online community[2]. Mensen gaan zich dan sterker verbinden met je bedrijf.

Hashtags bedenken

Er zijn meerdere manieren waarop je naar hashtags kunt kijken. Aan de ene kant kan de hashtag het thema van het bericht benadrukken. Als je bericht bijvoorbeeld over sieraden gaat kun je de hashtags #sieraad #sieraden #mode #uiterlijk #fashion #beauty #schoonheid #oorbellen #ketting #armand enz. enz gebruiken. Dit zijn allemaal woorden die te maken hebben met het thema van het bericht.

Daarnaast kun je ook hashtags bedenken die passen bij de doelgroep van je bericht. Als het bijvoorbeeld weer gaat om sieraden kun je bijvoorbeeld hashtags gebruiken zoals #fashionista #modeblogger #sieradenfan #girlboss enz. enz.

Mannen en vrouwen hashtags

Dan is het ook nog eens handig om in de gaten te houden hoe je doelgroep tegen hashtags aankijkt. Vrouwen gebruiken bijvoorbeeld vaker hashtags met een emotie dan mannen. Wil je vrouwen bereiken? Dan kunnen hashtags zoals #liefde #blij #vrolijk en dergelijke je helpen om die meer te bereiken, dan mannen in ieder geval (ook bron 1).

Wil jij meer hulp om jouw Instagram zichtbaarder te maken? Neem contact met me op. 

[1] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/19368623.2018.1382415

[2] https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/IJCST-03-2018-0032/full/html

Instagram hashtag infographic

Pin deze infographic op Pinterest als geheugensteuntje.