Je Instagram bio kan je als ondernemer zien als een visitekaartje. De ruimte om iets te zeggen is ook enigszins vergelijkbaar met een daadwerkelijk visitekaartje, maar in plaats van je adresgegevens kan je er juist iets van maken wat je helpt om als ondernemer meer klanten te krijgen.

De foto van je Instagram profiel

In eerste instantie kan je werken met de foto op je Instagram profiel. Deze wordt ook elke keer getoond bij je Instagram berichten en links bovenin de hoek bij je Instagram stories. Afhankelijk van het soort bedrijf dat je hebt kan je kiezen voor het gebruikmaken van je logo of een soort pasfoto van jezelf.

Instagram bio foto

Mijn Instagram bio foto

Omdat ik bijvoorbeeld een eenmanszaak heb gebruik in een foto van mezelf.

De naam op je Instagram bio

Je hebt je gebruikersnaam, die van mij is Communicatievogel, en je hebt de naam op je bio. Hier kan je bijvoorbeeld je voornaam gebruiken, maar als bedrijf kan je hier ook een leuke pay-off of slogan in zetten. Iets dat samenvat wat je bedrijf is.

Ben je iemand die alles in zijn eentje doet? Dan kan je naast je naam ook je functie plaatsen.

Er zijn wel maar een beperkt aantal tekens mogelijk in de naam.

Tekst in je Instagram bio

Dan de tekst in je Instagram bio. Hier is het handig om gebruik te maken van copywriting. Je geeft vooral aan waarom het handig is dat mensen je volgen. In mijn bio staat bijvoorbeeld:

“* Hulp en advies voor social media en bloggen *🎁 Elke week inspiratie en praktische tips.”

De emoticon gebruik ik de ogen van de persoon die naar het profiel kijkt ernaartoe te trekken.

Daarnaast kan je ook iets persoonlijks neerzetten, dit kan voor mensen die vergelijkbare zaken leuk vinden net de reden zijn om met jou zaken te doen. Dit is vooral handig als je in een markt werkt waar veel concurrentie is. Dan is een klik soms belangrijker dan dat jij de enige bent die iets kan.

In je naam en tekst van je Instagram bio kan je dus iets zeggen over onderwerpen waarover je meer weet. Dit helpt mensen om experts te vinden over bepaalde zaken en jou als expert te herkennen(1).

De link in je Instagram bio

Dan kan je ook nog in je Instagram bio een link plaatsen. Dit kan een link zijn naar je homepagina of een link naar een pagina met allerlei links. Afhankelijk van je bedrijf kies je voor het een of het ander. Naast dat ik mensen help met social media en bloggen verkoop ik bijvoorbeeld ook nog online programma’s. Daarom heb ik ervoor gekozen om een link te maken naar een pagina waar mensen kunnen doorklikken naar mijn site, de salespagina’s van die online programma’s en meer.

Maar als jij gewoon 1 dienst hebt, zoals wanneer je kapper bent of een kledingzaak hebt of iets dergelijks, kan het ook voldoende zijn om alleen een link naar je website te plaatsen.

Daarbij blijkt uit onderzoek ook dat echte mensen, in plaats van nepgebruikers of nepprofielen, vaker een link in de bio hebben en vaak een langere omschrijving hebben in de tekst van de Instagram bio(2).

Met deze informatie kom je alweer een heel stuk verder om je Instagram bio te optimaliseren.

Wil je meer weten over Instagram en hoe je deze tips praktische toepast? Plan dan een vrijblijvende Uitvogelsessie bij me in.

Of doe mee met 52 Weken Instagram Inspiratie. Deze week met vroege vogel prijs. 

Bronnen:

  1. https://dl.acm.org/doi/abs/10.1145/2872427.2883078
  2. https://pdfs.semanticscholar.org/14f1/b5ab561f3a26d48ca2a46fcebe4c172e37b3.pdf