(Voor het laatst bijgewerkt 21-8-2023) In mijn vorige artikel kan je lezen waarom bloggen zo’n goed idee is. Natuurlijk raak je daardoor helemaal geïnspireerd en wil je zo snel mogelijk een blog maken. Daarom leg ik je in dit artikel vijf stappen uit voor het maken van een succesvol blog.

Een blog maken, de stappen:blog maken

  1. Kies een medium of CMS.
  2. Kies een hoofdonderwerp.
  3. Bepaal de eerste drie sub-onderwerpen voor je blog.
  4. Begin met schrijven.
  5. Blijf schrijven.

Stap 1: Kies een medium of CMS

Je kunt op WordPress, Blogspot en Tumblr een gratis blog maken. Deze drie social media zijn over de hele wereld geliefd bij bloggers. Ook als je zakelijk blogt kun je hier gebruik van maken, maar ik beveel het vooral aan voor privébloggers.

Tumblr is wel een medium dat ook zakelijk wordt gebruikt door mensen, zoals Taylor Swift. Dit is ook de niche van social media. Dus afhankelijk van je dienst is het goed om Tumblr naast je eigen website te gebruiken.

Om gebruik te maken van deze blogs ga je naar de website en doorloop je de aanmeldstappen.

Een blog op je eigen website kan ook, vooral als je een bedrijf hebt. Ik gebruik zelf een WordPress als CMS, maar ook Joomla is populair onder ondernemers die hun eigen website onderhouden. Daarnaast zijn er talloze bedrijven die hun eigen CMS systeem hebben en daar ook een mogelijkheid voor bloggen in hebben geïntegreerd.

Dus als jij een systeem hebt dat niet WordPress of Joomla heet, vraag dan aan de beheerder of aan je websitebouwer wat de mogelijkheden zijn.

Stap 2: Kies een onderwerp.

Ik blog in het algemeen over social media en communicatie, dat valt onder het hoofdonderwerp public relations. Dit doe ik omdat social media, externe communicatie en interne communicatie belangrijk zijn voor je public relations. Voor het reclame maken en het beïnvloeden van je imago. Daarbij vind ik het een interessante onderwerp waar ik me tijdens mijn studie in heb verdiept en mij in wil blijven verdiepen.

Door bij één onderwerp te blijven houd je een rode lijn op je blog. Mensen raken niet in de verwarring dat ze denken op een website te zijn die gaat over social media en opeens gaat het over computers. Dat is dan weer niet mijn ding.

Dus als jij gaat bloggen over fitness, ga dan niet opeens bloggen over kamperen op dezelfde website.

Stap 3: Bepaal onderwerpen voor je eerste blogs.

Om je rode lijn vast te houden kun je alvast plannen maken voor de onderwerpen van je blogs. Daardoor heb je een basis voor je content en ook al voor je interne linking. Op die manier kun je bezoekers op je blog/website houden, omdat ze van het ene bericht naar het andere bericht gaan.

Stap 4: Begin met schrijven

Soms moet je gewoon net als Shia LaBeoef denken “Just do it” en gewoon beginnen met schrijven. Als je hier moeite mee hebt kun je ook meedoen met de Onvergetelijk Hoog Bloggen Sessies.

blog makenHoud in de gaten dat een tekst een alinea, kern en slot heeft en lees de tekst aan het eind hard op voor om rare zinnen en spellingfouten eruit te halen. Maak een leuke foto om bij je blog te plaatsen zodat het artikel ook social media proof is. Ook kun je op internet op zoek gaan naar foto’s die je kunt gebruiken op je blog. Let wel op de auteursrechten!

Stap 5: Plaats regelmatig een nieuw blog

Om een succesvol blog te hebben die veel lezers trekt en eventueel voordelen hebt, zoals een hogere omzet of gratis goodies is het belangrijk om regelmatig nieuwe blogs te plaatsen. Daardoor weten mensen dat ze regelmatig naar je blogpagina toe kunnen gaan en kom je hoger in Google te staan.

Met welk systeem wil jij gaan bloggen? Laat het me weten in een reactie.

 

blog maken

Pin ook deze handige infographic zodat je de informatie nog beter onthoudt. Gemaakt door PixelRay: