Als eenmanszaak is het belangrijk om impressiemanagement uit te voeren met social media. Ook als zzp’er is symboliek, communicatie en gedrag belangrijk voor je imago. Gelukkig ben je alleen en dus kun je jezelf altijd beïnvloeden. In dit artikel leg ik meer uit over hoe je symboliek en communicatie kan beïnvloeden zodat meer mensen jouw geweldig professionele gedrag kunnen zien.

Ook bij eenmanszaken zijn kernwaarden belangrijk voor de symboliek. Mijn kernwaarden, delen, nieuwsgierigheid en wetenschap komen in dit artikel weer naar voren doordat ik een bron gebruik die is gemaakt door een docenten op verschillende universiteiten, zoals de VU en Tilburg University. Die gebruiken voor hun kennis uiteraard ook weer wetenschappelijke onderzoeken. Die kennis deel ik weer via dit artikel.

Ga dus voor jezelf na wat de kernwaarden van je bedrijf zijn en gebruik deze als een rode lijn in je communicatie en gedrag.

ZZP en jezelf presenteren

Dan kom je op het punt van presentatie. Want hoe zet je jezelf in de markt als zzp’er? Het gebruik van social networking sites zijn erg populair, want daarmee kun je gratis reclame maken. Er zijn verschillende manieren hoe je jezelf kunt presenteren:

  • vriendelijk
  • aantrekkelijk/stoer
  • competent
  • hulpbehoevend

Deze kenmerken spelen een rol bij de ontwikkeling van je online imago. Competent lijkt dan een meer voor de hand liggende keuze dan hulpbehoevend, maar het is niet erg om te laten zien dat je sommige dingen niet weet. Ik beheer bijvoorbeeld mijn eigen website, maar soms gaat dat weleens mis. Dan vraag ik op Twitter om hulp. Door daarna het gesprek aan te gaan met iemand die je helpt bouw je een band op en leer je nieuwe dingen. Inmiddels snap ik hoe ik de kleurcode moet aanpassen in de editor van mijn website (daar waar allemaal programmeer taal staat). De persoon die mij heeft geholpen weet nu dat ik teksten voor hem kan schrijven en hem advies kan geven over zijn imago en het beïnvloeden daarvan.

Onderzoek naar de ondernemer

Houd in de gaten dat mensen voordat ze je inhuren aan impressievorming doen. Zij kijken niet alleen naar wat jij op Facebook en Twitter zet, want ze hebben ook door dat dit waarschijnlijk alleen positieve dingen zijn.

Ze kijken namelijk ook naar wat andere mensen over je zeggen en tegen je zeggen. Blijf daarom ook sociaal op social media. Ga een gesprek niet uit de weg en bedank mensen voor een compliment. Geef ook aan dat je problemen hebt opgelost als iemand een probleem heeft gemeld. Op die manier heb je toch invloed over berichten over jou die anderen geplaatst hebben.

Berichten van anderen worden vaak betrouwbaarder gevonden dan wat je zelf meldt.

Daarom is het belangrijk om iets met die boodschappen te doen.

Er zijn een paar modellen die iets zeggen over hoe mensen een impressie van je vormen. Uit deze modellen, de Uncertainty Reduction Theory, Brunswikian Lens Model en Warranting Principle komen een paar punten naar voren om in de gaten te houden:

  • Je kleding
  • Je sociale kring
  • Je voedingspatroon
  • Plaatsen waar je heen gaat
  • Online groepen waar je aan deelneemt
  • Waarschijnlijkheid van toekomstige ontmoetingen

Deze lijst verklaart een paar fenomenen die mensen uit zichzelf op social media plaatsen, zoals hun lunch, een bezoek aan de sportschool en bezoek aan netwerkevenement. Dit zijn manieren om mensen te informeren over wie je bent en wat jij belangrijk vindt. Uit het onderzoek bij het Warranting Principle blijkt ook dat als mensen een toekomstige ontmoeting en samenwerking verwachten ze een positiever beeld over je krijgen dan als ze denken je nooit te zien. Dus ga jij naar netwerkevenementen meld dit dan, want als iemand anders daar ook heen gaat en jou verwacht denkt hij waarschijnlijk positiever over je nog voordat je die persoon in het echt hebt gezien.

Op dit lijstje staan dingen waar mensen op letten om een mening over je te vormen en te beslissen of ze wel of geen contact met je opnemen. Bij professionals komt daar ook kennis bij. Daarom kan het handig zijn om je expertise te laten zien op LinkedIn of met een blog.

Wil jij advies over hoe jij social media en je website het beste kan inzetten als zelfstandige? Neem dan contact met me op voor advies. Met een gratis verkenningsgesprek gaan we na wat je wilt bereiken, dan maak ik een plan voor je.

Impressie zzp