Iemand taggen op social media kan interessant zijn om jouw zichtbaarheid te verbeteren, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat je lukraak mensen gaat taggen om ervoor te zorgen dat je ook bij hun kring in beeld komt. Met name wanneer je samenwerkt of iemands bericht deelt is het handig om die persoon ook even te taggen. Dat zorgt ervoor dat hij ook weet dat hij getagd is en daar kunnen leuke effecten door ontstaan.

In dit blog ga ik dieper in op hoe je iemand tagt op de verschillende social media en in wat voor gevallen het gepast is om dit te doen.

Iemand taggen op Instagram

Instagram is misschien wel het meest bekend vanwege de tag functie. Op Instagram kun je bij het plaatsen van berichten aangeven dat je mensen wilt taggen. Je klikt dan op de persoon die je wilt taggen en vult de naam in. Dan zal Instagram zoeken naar die persoon zijn account.

Ook nadat je een bericht op Instagram hebt gezet kun je mensen erop taggen. In dat geval klik je op de drie puntjes en dan op bericht bewerken. Vervolgens klik je op de afbeelding op personen taggen.

Als mensen dan bijvoorbeeld op de afbeelding klikken verschijnt de naam bij de persoon die getagd is.

Instagram mensen taggen

Iemand taggen op Twitter

Op Twitter tag je niet mensen in afbeeldingen, maar in het bericht zelf. In dat geval plaats je de accountnaam (dus @covogel voor mij bijvoorbeeld) in het bericht. Hiermee vermeld je iemand en krijgt die persoon ook een melding van jouw vermelding.

Let wel op, als je aan het begin van het bericht de persoon “tagged” wordt je bericht wel zichtbaar op jouw en zijn profiel. Het wordt wel een openbaar bericht, maar zal vooral voor mensen zichtbaar zijn die naar jouw Twitterprofiel gaan of naar die van de persoon die je tagged. Wil je dat het bericht ook direct in de tijdlijn komt en toch beginnen met de naam? Zet dan een punt voor de naam.

Dan wordt je zichtbaar in de tijdlijn van je eigen volgers en de volgers van de persoon die je tagged.

Tag op Twitter

Iemand taggen op Facebook

Op Facebook kun je een soort combinatie maken van het taggen op Instagram en het taggen op Twitter. Je kunt iemand taggen in de afbeeldingen die je plaatst en je kunt iemand vermelden. Dat laatste is vooral handig als je vergeten bent om een foto te maken van de gebeurtenis, maar het toch even aan jouw volgers wilt laten weten.

Als je iemand tagged op Facebook krijgt de ander daar een melding van en moet hij afhankelijk van de privacyinstellingen van zijn profiel toestemming geven om het bericht ook op zijn eigen profiel te plaatsen en zichtbaar te maken voor zijn Facebookvrienden of volgers van de bedrijfspagina.

Tijdens het plaatsen van het bericht moet je in de tekst iemand taggen. Dit doe je door het apenstaartje icoontje te gebruiken en dan de gebruikersnaam van de persoon. Bij mij is dit bijvoorbeeld @merelsmedes of @communicatievogel. Je kunt dus niet tijdens het plaatsen iemand taggen.

Dit kan wel na het plaatsen van het bericht op je smartphone.

Om iemand te taggen na het plaatsen van het bericht klik je op de foto en vervolgens op het icoontje dat lijkt op een labeltje. Op je bedrijfspagina kan dit alleen met de mobiele app.

Iemand taggen op Facebook

Iemand taggen op LinkedIn

Iemand taggen op LinkedIn heeft het voordeel dat je bericht dan ook zichtbaar wordt bij de volgers van die persoon. Op deze manier heeft een klant van mij duizenden mensen meer bereikt dan zonder iemand te taggen. Het hielp wel dat die persoon een bekende Nederlander was.

Maar ook iemand die geen BN’er is kun je taggen als die op de foto staat. Je plaatst dan een bericht met foto. Wanneer je de foto hebt geupload kan je de foto nog bewerken. Je kunt dan ook “waar dan ook” op de foto klikken om iemand te taggen. Dan verschijnt er een vakje waarin je de naam kunt typen en zoekt LinkedIn daar het juiste profiel bij.

Iemand taggen op LinkedIn

Heb je de foto al geplaatst of plaats je een link? Dan kun je ook iemand taggen door in de tekst @LinkedInnaam te plaatsen. Ook dan zal LinkedIn het juiste profiel erbij zoeken en kun je de persoon aanklikken die je bedoelt.

Iemand taggen op social media

Iemand taggen op social media heeft vaak vooral als voordeel dat je ook de kring mensen bereikt die die persoon om zich heen heeft verzameld op sociale media. Afhankelijk van hoe groot het netwerk van die persoon is, kun je jouw bereik dus drastisch hoger maken.

Op bijna alle sociale media kun je mensen taggen via de tekst door de @gebruikersnaam te gebruiken of door op de afbeelding te klikken en daar iemand te taggen.

Wil je meer weten over het gebruik van social media en het verbeteren van je online zichtbaarheid? Plan vrijblijvend een Uitvogel sessie in.