Als je blogt voor je bedrijf heb je soms even geen inspiratie. Op zo’n moment wend ik me graag tot mijn Twitter volgers of zij nog vragen hebben over social media, bloggen of andere communicatie en marketing vraagstukken. Dit is al een manier om van je Twitter volgers Twitter relaties te maken. Om jezelf te positioneren in hun gedachten. Want je gaat het gesprek aan en net als in “het echte leven” zijn dat de momenten waarop je iemand leert kennen en waarbij je erachter komt of er een klik is of dat je die kunt maken. In dit artikel ga ik in op manieren waarop je van volgers relaties kunt maken.

Twitter is een vluchtig medium en dat kan ervoor zorgen dat je niet iedereen die je op Twitter volgt en die jou volgt goed kent. De kans is groot dat je van relaties volgers kunt maken, maar met volgers een relatie opbouwen is makkelijker gezegd dan gedaan.
Gelukkig hoef je ook niet met al je honderden of duizenden volgers een relatie aan te gaan, maar je kunt wel in je Twitter contacten kijken met welke personen je een band wilt opbouwen en dan de volgende tips toepassen om meer bij hen in beeld te komen, namelijk retweeten, een vraag stellen (gericht of algemeen), een vraag beantwoorden, het gesprek aangaan of zelfs in het echt afspreken.

Retweet

Een retweet is een van de makkelijkste dingen om bij je volger in het oog te springen. Als je een bericht retweet kun je hier nog een tekst aan toevoegen of je kunt ook alleen de tweet retweeten. Je volger krijgt dan een melding dat jij zijn/haar bericht hebt geretweet. Als in het bericht een soort tip staat kun je altijd even extra tekst toevoegen, zoals “Een goede tip voor …”.
Daarmee streel je gelijk het ego van je volgers waardoor hij/zij een positief gevoel van je krijgt.

Een vraag stellen

Een manier om erachter te komen wie al “iets” met je heeft is het stellen van een vraag. Mensen bij wie je al bent opgevallen en die ook een antwoord weten op je vraag zullen die dan beantwoorden. Dit is ook voor mij de reden dat ik dit blog schrijf, omdat iemand op Twitter na mijn ik-heb-geen-inspiratie-geef-me-een-onderwerp-vraag meer informatie wilde hebben over het omzetten van volgers naar relaties.twitter volgers relaties
Als je pech hebt geeft niemand je antwoord.
In dat geval is het tijd om het heft in eigen handen te nemen. Als je zelf vragen hebt over een onderwerp waarvan je weet dat iemand met wie jij een band wilt opbouwen daar een antwoord op heeft kun je ook rechtstreeks een vraag stellen. Als je aan het begin van het twitterbericht zijn “@naam” invult krijgt hij de tweet te zien en mensen die jullie beide volgen. Natuurlijk komt hij ook in de tijdlijn “tweets en antwoorden” op zijn profielpagina te staan.
Je kunt er ook voor kiezen om die persoon een privé bericht met je vraag te sturen.

Beantwoord een vraag

Als je merkt dat iemand een vraag heeft waar jij het antwoord op weet kun je dat antwoord geven. Dit is niet de tijd om geheimzinnig te doen en te zeggen dat ze een afspraak moeten maken met je, dit is de tijd om echt antwoord te geven, dit is de tijd om je gratis goodie, zoals een e-book of link naar een nuttig blog, weg te geven. Op die manier laat je zien dat je waardevol bent en als ze extra vragen hebben kunnen ze altijd nog een afspraak met je maken.
Dit is ook een goede manier om nieuwe volgers te krijgen.

Ga het gesprek aan

Vragen zijn hele goede gespreksopeners, maar als je op een andere manier kunt inhaken in een gesprek kun je dat zeker doen. Een tijdje terug heb ik gereageerd op iemand haar jurkjes-verslaving. Ik neem me namelijk elk jaar voor om jurkjes te kopen, maar eindig altijd weer met shorts en een t-shirt. Dus dat was de manier om het gesprek over jurkjes aan te gaan en ik heb nog leuke en waardevolle tips gekregen voor als ik jurkjes wil kopen. Helemaal super dus! Als jij een manier vindt om in te haken bij onderwerpen die je volgers leuk vinden en waarover ze het hebben kun je een band opbouwen door een gesprek aan te gaan.
Ik mag nu zelfs samen met haar gaan shoppen als ik dat wil, geweldig toch?

Spreek eens in het echt af

Daarmee kom ik gelijk uit op de laatste tip. De manier om van volgers relaties te maken is door ze eens in het echt te ontmoeten. Als ondernemer kun je vragen of ze met je mee willen gaan naar een netwerk bijeenkomst en zoals bij mijn Twittergesprek met de jurkjesverslaafde kun je samen een keer gaan shoppen.

Combineer de tips

Door één keer een tip toe te passen bouw je geen band op. Een band opbouwen doe je met herhaaldelijke contactmomenten. Daarom is het belangrijk om zover het kan alle tips toe te passen en te blijven gebruiken voor de volgers met wie jij een band wilt opbouwen.

Welke tip ga jij nu als eerste toepassen? Laat het me weten in een reactie. Als je meer wilt weten over Twitter en het gebruik geef ik je graag een 1 op 1 coachingssessie over Twitter.

Pin ook deze handige infographic van PixelRay.nl om alle informatie eenvoudig te onthouden.Twitter volgers omzetten in relaties