Neem van mij aan, een tekstschrijver zijn is super leuk. Voor elk onderwerp waarover je schrijft verdiep je je in de materie en dat zorgt er weer voor dat je jezelf ontwikkelt. Als je net begint als tekstschrijver kan dit betekenen dat je opeens veel weet over witgoed, maar het zorgt er uiteindelijk voor dat je schrijft over zaken die je echt interesseren. Daardoor weet ik nu niet alleen welke wasmachine goed is, maar ook hoe ik mindfulness kan toepassen in stressvolle periodes.

Maar hoe word je tekstschrijver? En wat is er nodig om dit beroep uit te oefenen? 

Leren teksten schrijven

Het leuke voor jou is dat tekstschrijver geen beschermd beroep is. Wat wel handig is, is dat je leert om teksten te schrijven. Er zijn een aantal opleidingen die je kunt volgen die je helpen om een tekstschrijver te worden. Veel schrijvers hebben bijvoorbeeld Nederlands, journalistiek, communicatie of zelfs commerciƫle economie gestudeerd. Dat lijkt wellicht een beetje gek, maar marketing is ook veel teksten schrijven, vooral contentmarketing.

Ikzelf heb een achtergrond met journalistiek en communicatie.

Maar zelfs deze opleidingen zijn niet nodig om tekstschrijver te worden. Een cursus, zelfs een online cursus, waarin je de kneepjes van het tekstschrijver zijn leert kan al genoeg zijn.

In deze tijd heb je ontzettend veel toegang tot workshops en cursussen die je verder helpen om een goede tekstschrijver te worden.

De Onvergetelijk Hoog Bloggen Sessies kun je bijvoorbeeld gebruiken voor het leren van bloggen. Die kennis kun je voor jezelf gebruiken of juist om aan de slag te gaan als tekstschrijver voor bedrijven die blogs op hun website willen hebben.

Seo

De meeste bedrijven die me benaderen willen vooral dat de teksten goed zijn voor hun doelgroep en dat de teksten ze helpen om hoger in Google te staan. De teksten moeten dan voldoen aan zoekmachineoptimalisatie, ook bekend als seo, wat staat voor “search enigine optimization”.

Dit is ook iets wat je leert met de Onvergetelijk Hoog Bloggen Sessies.

Bloggen

Zoals gezegd kun je als tekstschrijver ingehuurd worden om blogs of andere webteksten voor bedrijven te schrijven. Bloggen voor anderen kan daarom een hele prettige bron van inkomen zijn, omdat ondernemers dan vaak regelmatige blogupdates willen.

Dat betekent dat iemand langdurig klant van je wordt en dat je per maand weet welk inkomen je ongeveer hebt.

Daarnaast is het ook handig om zelf te bloggen over je schrijverschap, zodat je kunt laten zien aan je medeondernemers dat je weet wat tekstschrijven inhoudt en je iets te delen hebt op je eigen social media. Bloggen kan dus ook heel goed onderdeel zijn van je eigen marketing om klanten te krijgen als tekstschrijver.

Offline

Bij offline teksten kun je denken aan brieven, brochures, magazines en folders. Voor sommige ondernemers en organisaties blijven offline uitingen belangrijk om de binding met hun klant te versterken.

Daarom kun je als tekstschrijver je ook specialiseren in folders, brochures en magazines.

Dit is alleen al anders doordat de opmaak van teksten op papier anders is dan op een beeldscherm.

Persberichten

Als tekstschrijver kun je ook persberichten schrijven. Een persbericht is vaak een bericht dat 1-op-1 overgenomen kan worden om af te drukken in de krant of om op de onlinekrant te plaatsen. Dit maakt het werk voor journalisten een stuk eenvoudiger.

Bij een persbericht is het belangrijk dat je de tekst “oprolbaar” schrijft. Dit betekent dat de belangrijkste informatie bovenaan staat en wat minder belangrijk is onderdaan staat. Dan kan de krant namelijk de laatste stukken tekst schrappen als dat toch te veel ruimte in beslag neemt, zonder dat ze de hele tekst hoeven te herschrijven.

Aanmelden bij freelance platformen

Om aan klussen te komen kun je in het begin je aanmelden bij freelance platformen. Veel van mijn opdrachten heb ik bijvoorbeeld via freelance.nl gekregen. Zeker als je nog niet een groot netwerk hebt waardoor je via-via klussen kunt krijgen zijn dit soort website onmisbaar om te beginnen met tekstschrijven.

Social media inzetten

Daarnaast is het inzetten van social media handig om aan mensen te laten zien dat je beschikbaar bent als tekstschrijver. Op sociale media, zoals LinkedIn en Facebook heb je zelfs groepen waar je contact kunt leggen met ondernemers. In die groepen kun je ook oproepen plaatsen voor klussen en jouw kennis over het tekstschrijven delen.

Netwerken

Toen ik net begon met ondernemen was netwerken cruciaal om opdrachten te krijgen als tekstschrijver. Omdat ik begon in mijn studententijd had ik ook geen budget om me aan te sluiten bij betaalde netwerken, dus ik ging langs alle gratis open coffees in mijn regio.

Hiervoor leende ik zelfs de auto van mijn vriend, want in Drenthe (waar ik toen nog woonde), was het lastig om alles met het openbaar vervoer te doen. Maar zelfs nu ik in Oldenzaal (vlak bij Enschede) woon, krijg ik toch nog af en toe klanten uit die regio en door de connecties die ik toen heb opgebouwd.

Je tarief

Er zijn meerdere manieren om een tarief te hebben als tekstschrijver. Je kunt bijvoorbeeld per uur betaald worden of per woord. Ik heb ervoor gekozen om de blogs en webteksten die ik schrijf per woord te laten betalen, omdat schrijven een creatief proces is. Dan is het zonde om iemand te laten betalen als je even geen creativiteit hebt en dan maar even gaat wandelen.

Maar voor sommige klussen, zoals met kleinere teksten of als het gaat om sociale media berichten, vraag ik wel weer een uurtarief.

Dus dat is een beetje een eigen overweging om te maken of je per uur of per woord betaald wilt worden.

Toen ik net begon vroeg ik een uurtarief van 35 euro en vroeg ik 6 cent per woord. Inmiddels, 10 jaar later, is mijn uurtarief 75 euro en betaal je 10 cent per woord.

Maar het is ook wel voorgekomen dat ik klussen had waarbij ik maar 2 cent per woord kreeg, want als je net begint neem je alles aan. (Dat deed ik wel in ieder geval).

Bijverdienste of Kvk

Als laatste is het nog handig om na te denken of je gaat tekstschrijven als bijverdienste, bijvoorbeeld naast een andere baan die je hebt of naast je moeder-/vaderschap.

Of als je weet dat dit is wat je fulltime wilt doen, kun je je ook inschrijven als ondernemer bij de Kvk. Het voordeel van je inschrijven als ondernemer is dat je ook de btw terug kunt vragen voor zaken die je aanschaft als tekstschrijver, zoals je computer en het lidmaatschap van netwerkgroepen of freelance platformen.

Het nadeel is dat je ook btw moet toevoegen aan de facturen en dit aan de belastingdienst moet betalen. Je moet dat geld dus altijd gereserveerd hebben en kunt het niet uitgeven.

Wil jij tekstschrijver worden, maar weet je niet goed waar te beginnen? Doe dan mee met de Onvergetelijk Hoog Bloggen Sessies.

Of plan vrijblijvend een Uitvogelsessie.