LinkedIn is een platform voor de werkende wereld. Het wordt op allerlei manieren gebruikt, bijvoorbeeld door mensen die werk zoeken, door bedrijven die personeel nodig hebben en door ondernemers om online te netwerken. Voor de vraag: Hoe werkt LinkedIn is het daarom handig om een soort onderverdeling te maken voor de manier waarop je LinkedIn kunt gebruiken.

LinkedIn profiel informatie bij je naam

Of je nu ondernemer bent, werkzoekende of iemand die gaat over het aannemen van personeel. Je LinkedIn profiel is je visitekaartje als mensen willen onderzoeken wie jij nu zakelijk gezien bent. Je vult je naam in en daaronder kan je nog wat extra informatie zetten.

Werkzoekende:

Voor iemand die werk zoekt is het handig om aan te geven wat je leuk vindt aan je werk of hoe jouw ideale baan eruit zou zien. Je kunt aangeven wat je belangrijk vindt en aan wat voor (maatschappelijke) doelen jij een bijdrage wilt leveren. Op die manier kan iemand die een vacature op te vullen heeft snel zien of jij een match bent voor het bedrijf. Het is voor veel bedrijven namelijk niet alleen belangrijk dat je praktisch gezien de opdrachten kunt uitvoeren, maar ook dat jij je verbonden voelt met de missie en het doel van het bedrijf omdat dat weer goed is voor je motivatie. Wat jou motiveert kan dus handig zijn om in je info-gedeelte van je LinkedIn profiel te zetten.

Ondernemer:

Ben jij ondernemer? Het belangrijk om meer in de omschrijving te zetten dan alleen ZZP’er of eigen baas. Je kunt bijvoorbeeld iets zeggen over wat je bedrijf doet. Zo zet ik vaak in de regels onder mijn naam welke producten of diensten ik heb bedacht of uitgevonden. Dit doe ik ook om de nieuwsgierigheid te wekken waarna mensen in mijn profiel kunnen doorklikken naar die dienst of het online product omdat ik dat dan uitlicht.

LinkedIn profiel maken

Als je een account hebt aangemaakt kan je jouw LinkedIn profiel maken, dit is wat anders dan een LinkedIn bedrijfspagina. Je LinkedIn profiel is persoonlijk. Bij de profielfoto kan je een soort pasfoto van jezelf plaatsen. Gebruik een foto die er enigszins professioneel uitziet en niet een vakantiefoto of een leuke foto van een avondje stappen.

De header, de grotere foto achter je profielfoto, kan je gebruiken voor een andere afbeelding. Bijvoorbeeld een foto van het bedrijf waar je werkt of je kunt met Canva een afbeelding maken waarin je bijvoorbeeld een leuke kleur gebruikt, woorden zet die jij belangrijk vindt of zelfs afbeeldingen plaatst die passen bij je werk of bij je karakter.

Bij uitgelicht kan je een link plaatsen naar bijvoorbeeld een website van jezelf. Misschien blog je bijvoorbeeld over het vakgebied waarin je werkzaam wilt zijn en dan laat je op die manier ook je kennis zien.

In de omschrijving kan je dingen zetten die jij zakelijk gezien belangrijk vindt en dit is ook een leuke plaats om iets te vertellen over je karakter. Je kan hiervoor bijvoorbeeld 5 mensen in je omgeving vragen wat nu typisch iets is wat jou omschrijft en dit aangeven in het info gedeelte.

In het CV gedeelte zet je jouw werkervaring neer. Bij de baanomschrijvingen kan je neerzetten wat je deed, en wellicht ook van wat voor werk je extra blij werd.

Bij de opleidingen kan je aangeven welke opleidingen je hebt gevolgd.

Bij vaardigheden kan je invullen waar jij vindt dat je vaardigheden in hebt, vervolgens kan je jouw connecties vragen om die vaardigheden te onderschrijven. Vraag je collega’s en bazen voor wie je hebt gewerkt ook om je een referentie te geven.

Je kunt bij het profiel van je connecties vragen om een aanbeveling. Dan klik je op meer naast bericht en vervolgens kan je vragen om een aanbeveling.

LinkedIn aanbeveling vragen

 

Hoe je berichten plaatst op Linkedin

Als je je profiel hebt ingericht is het tijd voor het sociale gedeelte van LinkedIn. Je kunt berichten plaatsen. Er zijn allerlei soorten berichten die je kunt plaatsen. Namelijk een bericht met tekst, tekst en afbeelding of tekst en link. Daarnaast kan je een videobericht plaatsen of een artikel schrijven. Als je voor een bedrijf werkt, of een bedrijf hebt, kan je ook een vacature plaatsen.

Als je bijvoorbeeld wilt bloggen, maar hier niet zelf een website voor wilt maken kan je met het schrijven van een artikel zakelijk bloggen op LinkedIn.

soorten berichten LinkedIn

Als je begint met het schrijven van een bijdrage krijg je ook nog opties om documenten te delen en een peiling te plaatsen.

Hoe je berichten plaatst in groepen

LinkedIn is ook ideaal om je netwerk mee uit te breiden, dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van LinkedIn groepen. Je hebt allerlei soorten groepen op LinkedIn. Zo kan je je aansluiten bij groepen met een thema over je vakgebied, groepen in je regio en groepen speciaal voor ondernemers.

In die groepen kan je inspiratie opdoen en inspiratie delen. Vooral dat laatste is handig om jezelf te laten zien aan mensen buiten je vaste connecties en nieuwe connecties wilt maken. Hoe meer connecties jij hebt, hoe groter de kans op succes bij bijvoorbeeld het financieren van een start-up (1).

Hoe vind je nu groepen die bij je passen? Je kan in de zoekbalk een term invullen die bij je past, zoals ondernemers of de naam van je regio of wellicht een term uit je vakgebied. Daarna kan je in de balk onder de balk waar de zoekterm in staat op groepen klikken.

groepvindenLinkedIn

Je selecteert dan een groep die jou interessant lijkt en kan klikken op “deelnemen” om toegang tot de groep aan te vragen. Je kunt vaak eerst nog niet zien wat er in een groep geplaatst wordt, maar je kunt vaak wel de regels van een groep bekijken. Zo mag je als ondernemer in veel groepen geen reclame maken, maar wel nieuwsberichten (of blogs) delen.

Super handig om op een non-commerciƫle manier jouw bedrijf onder de aandacht te brengen bij mensen die nog niet een connectie van je zijn.

Als werkzoekende is het deelnemen aan dit soort groepen, het reageren en plaatsen van berichten in dit soort groepen ook een manier om jezelf zichtbaarder te maken voor potentiƫle werkgevers.

In groepen kan je dezelfde berichten plaatsen als in je normale tijdlijn op LinkedIn.

Heb je meer hulp nodig voor LinkedIn? Doe dan mee met 52 Weken LinkedIn Inspiratie, of plan een gratis uitvogelsessie.

Bronnen:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0747563218304084