Je onderscheiden van concurrenten, hoe doe je dat? Je onderscheiden van concurrenten wordt ook wel differentiëren genoemd, maar daar gaat het nu niet om. Om klanten te krijgen is het belangrijk dat jij opvalt in de kudde. Met name wanneer je in een vakgebied werkt waarin je veel “last” hebt van concurrentie kan dit ervoor zorgen dat mensen juist naar jou toe gaan, maar hoe doe je dat nu eigenlijk?
Wat is concurrentie?
In eerste instantie kan het dan handig zijn om te weten wat concurrentie is. In de ondernemerswereld zijn jouw concurrenten de bedrijven die dezelfde doelgroep hebben als jij en die (ongeveer) dezelfde diensten aanbieden.
Het zijn bedrijven die allemaal hetzelfde probleem oplossen.
Een kapper is dus geen concurrent van de bakker, maar een schoonheidsspecialist kan wel enigszins tot concurrentie behoren omdat het beide met het mooier maken van het uiterlijk te maken heeft.
Hoe onderscheid ik me van concurrenten?
Er zijn meerdere zaken waarop je kunt letten als jij je wilt onderscheiden van je concurrenten namelijk:
- De diensten/ producten die je aanbiedt.
- De huisstijl.
- De kernwaarden.
- De manier waarop je je doelgroep aanspreekt.
- Je bedrijfsslogan
- De prijzen die je hanteert
Voordat je weet hoe je dit doet is het van belang een concurrentieanalyse te maken van de communicatie, prijzen en diensten van je concurrenten.
Hoe maak ik een concurrentieanalyse?
Om een concurrentieanalyse te maken is het eerst belangrijk om een basis voor jezelf neer te zetten. Wat wil jij? Welke prijzen wil je mee beginnen? Welke kleuren passen bij jouw bedrijf? Welke huisstijl wil jij gebruiken? Welke kernwaarden zijn voor jouw bedrijf van belang. Dit is belangrijk om alvast te weten, want dan kun je dubbelchecken hoe uniek dat eigenlijk is. Je kunt dit na de concurrentieanalyse aanpassen en als dat niet nodig blijkt, is dat natuurlijk ook fijn.
Met deze kennis in handen ga je kijken naar de communicatie van je concurrent er zijn wat basale zaken die je kunt checken zoals:
Website van je concurrent
- Wat staat er op de homepagina van je concurrent?
- Welke producten/ diensten verkoopt je concurrent en waar staat dit op de website?
- Welke prijzen hanteert je concurrent?
- Welke slogan gebruikt je concurrent?
- Heeft je concurrent een blog?
- Welke aanspreekvorm gebruikt je concurrent op de website?
- Komen de kernwaarden van je concurrent terug op zijn website en welke zijn het?
Vervolgens ga je deze antwoorden vergelijken met je eigen plan waarmee je bent begonnen. Hebben jullie dezelfde kernwaarden of niet? Zo ja, kijk of je hierin verandering kunt brengen door je meer te focussen op andere waarden die ook belangrijk zijn voor je doelgroep.
Zijn de prijzen vergelijkbaar met wat jij in je hoofd had? Kijk eens of hoger of lager gaan met je prijs een optie is.
De slogan van je concurrent, lijkt hij op die van jou? Verander hem.
Als je concurrent een blog heeft, hoe vaak blogt hij dan en hoe lang zijn die blogs ongeveer? Als je concurrent blogt is het erg belangrijk voor je online vindbaarheid op Google om zelf ook te bloggen (of iemand in te huren om als ghostwriter voor je te bloggen).
Is de aanspreekvorm iets waar je zelf een andere stijl voor kunt gebruiken? Bijvoorbeeld jovialer of juist zakelijker? Of kun je je zelfs meer richten op een niche binnen de algemene doelgroep? Een kapper is bijvoorbeeld een andere niche dan een schoonheidsspecialist als het gaat om de doelgroep van mensen die geven om hun uiterlijk.
Social media van je concurrent
Naast de website van je concurrent checken is het ook belangrijk om naar andere communicatie te kijken, zoals de social media van je concurrent. Je controleert dan bijvoorbeeld de profielen of bedrijfspagina’s van je concurrent. Wat laten ze weten en wat niet? Laten ze hun producten zien? Welke kleuren gebruiken ze? Hoe spreken ze de doelgroep aan? Wat voor berichten worden er gedeeld op social media? Hoe komen de kernwaarden naar voren?
Daarnaast ga je ook na op welke social media je concurrentie actief is en of jij daar ook actief op moet zijn. Misschien valt het mee omdat je totaal verschillende doelgroepen hebt.
Vervolgens kun jij kijken hoe jouw eigen stijl, aanspreekvorm eruitziet om te weten hoe jij je onderscheid van je concurrent.
Wil jij graag weten hoe jij je op social media kunt onderscheiden van je concurrent, maar geen tijd om zelf een concurrentieanalyse uit te voeren? Ik help je graag met een persoonlijk social media plan, de analyse is onderdeel van het advies. Neem vrijblijvend contact met me op voor een gratis Uitvogelsessie.
Uitvogelsessie plannen
Dit bericht op Instagram bekijken