Tip 1: Bepaal je doelgroep

Het eerste wat handig is om duidelijk te hebben is je doelgroep. Welke mensen help jij met je diensten of producten. Wat voor problemen hebben die mensen, die jij oplost?

Hier een duidelijk beeld van hebben geeft je namelijk ook een idee over waar je jouw doelgroep kunt vinden en wat je tegen ze kunt zeggen. Dit is wat reclame wel of niet succesvol maakt (1), zodat je de aandacht trekt en klanten kunt krijgen. Aandacht trekken is namelijk wel het belangrijkste wat reclame voor je bedrijf doet.

Je kunt bijvoorbeeld een doelgroeppersoon omschrijven, zoals:

Een voorbeeld van iemand uit mijn doelgroep is:

Een man van 39 jaar, gescheiden, met 2 kleine kinderen, een fulltime baan en hij houdt zich bezig met fitness, is geïnteresseerd in films en goede boeken. Spreekt 1 keer per week met zijn vrienden af voor een pokeravond of het kijken van voetbal en heeft de hoop opgegeven om nog een leuke vrouw te vinden op zijn leeftijd. 

Dit geeft je gelijk allerlei inspiratie over waar je jouw doelgroep mee kunt aanspreken.

 

Tip 2: Onderzoek waar je doelgroep zich bevindt

Nu je weet wat je doelgroep interessant vindt, weet je ook meer over waar je doelgroep zich bevindt. In de sportschool, misschien op websites zoals Men’s Health en hij heeft waarschijnlijk ook wel een Netflix-account. Misschien gebruikt hij social media om zijn fitnessprestaties te laten zien en om zijn kinderen in de gaten te houden, omdat zijn ex daar allerlei foto’s van online zet.

Ook kun je kijken naar statistieken van websites en social media kanalen om te zien of dat aantrekkelijke plaatsen zijn om zichtbaar te worden.

En daarbij is het ook goed om te weten dat 92% van de mensen die iets opzoekt dit doet op Google. Dus zichtbaar zijn in de zoekresultaten die relevant zijn voor je doelgroep en je diensten/producten is dan ook een goed idee. Onderzoek dus ook waar mensen op zoeken als het gaat om jouw vakgebied.

Hoe dit werkt, wordt uitgelegd in het online programma de Onvergetelijk Hoog Bloggen Sessies waarin je mijn B.L.O.G. methode krijgt die je helpt om gevonden te worden in Google en om jezelf neer te zetten als expert.

 

Tip 3: Wordt zichtbaar op die plaatsen

Doe jij iets voor mensen die van fitness houden? Dan is het altijd handig om in sportscholen folders te plaatsen. Help je mensen met gezondheidsvragen? Vraag dan of je jouw folder in de wachtkamer van de huisarts mag leggen.

Een folder kun je eenvoudig ontwerpen op Canva.com. Daar staan ook sjablonen die je alleen maar hoeft aan te passen met jouw informatie.

Ben je lokaal op zoek naar klanten? Dan kan een interview of advertentie in de lokale krant ook heel leuk zijn om eens zichtbaar te worden.

Kijk ook eens naar advertentiemogelijkheden van websites of streamingdiensten die voor jouw bedrijf interessant zijn.

 

Tip 4: Kijk naar social media

Uiteindelijk heeft bijna iedereen wel een of ander social media account. Het leuke aan social media is dat je helemaal gratis kunt werken aan reclame voor je bedrijf en als je het budget hebt kun je er heel goed mee adverteren. Dit is vaak efficiënter dan adverteren via de televisie, omdat je heel gericht op je doelgroep kunt adverteren.

Daarbij biedt social media ook veel ruimte om online te netwerken en dat kan hele leuke kansen opleveren.

 

Tip 5: Kijk naar je website

Je website is eigenlijk de enige plaats waar je relatief onafhankelijk kunt werken. Zolang jij je webhost betaalt, kun je lekker content maken voor je website. Daar plaats je jouw producten of salespagina’s.

Om gevonden te worden en om verkeer naar je website te vergroten kun je teksten schrijven, zoals de salesteksten en blogs of juist een kennisbank. Afhankelijk van waar jij je prettig bij voelt.

Die teksten kun je ook optimaliseren voor seo zodat de kans groter wordt dat je website gevonden wordt door zoekmachines zoals Google.

Met mijn B.L.O.G. methode leer jij wat je moet weten om interessante teksten te schrijven die leuk zijn om te delen op social medai en die zorgen voor meer websitebezoekers. Klik hier voor meer informatie.

Tip 6: Ga “samenwerkingen” aan

Een andere manier om reclame te maken is door gebruik te maken van het netwerk van andere ondernemers. Daarom is het handig om samenwerkingen aan te gaan met ondernemers die jouw diensten of producten aanvullen. Hierdoor word je namelijk ook zichtbaar bij de volgers van die persoon.

Als bloggen bijvoorbeeld goed past bij jouw bedrijf, kan ik ook met je samenwerken. Je wordt dan zichtbaar bij mijn volgers en ik bij jouw volgers.

Klik hier voor meer informatie over samenwerken.

Dit kan toch zomaar tientallen en zelfs duizenden extra volgers opleveren.

Tip 7: Gebruik e-mailmarketing

E-mailmarketing is eigenlijk een stap verder in de salesfunnel dan zichtbaar zijn met je website of op social media. Als mensen zich namelijk inschrijven voor je nieuwsbrief (of updates) dan hebben ze al enige interesse in wat je doet. Dan is die potentiële klant al warmer dan iemand die voor het eerst op je website komt of die je volgt op social media.

De e-mails kun je gebruiken om de band met de potentiële klant te versterken. Je kunt bijvoorbeeld meer vertellen over jezelf en je reis als ondernemer. Daarnaast kun je acties houden en laten zien wanneer er nog plek over is voor bepaalde diensten of wanneer er nog maar weinig producten op voorraad zijn om toch even wat extra zaken te verkopen.

Tip 8: Ga netwerken

Zeker als je net bent begonnen, maar ook als je al langer onderneemt, is netwerken van belang om persoonlijke connecties te maken. Die kun je dan vervolgens met social media en je nieuwsbrief goed vasthouden.

Er zijn veel gratis mogelijkheden om te netwerken als je net begint, zoals een Open Coffee bij jou in de buurt.

Ben je al een meer gevorderde ondernemer? Dan kun je ook investeren in netwerken waarvoor je betaalt, zodat je ook ondernemers treft die een groter budget hebben om zaken met je te doen.

Tip 9: Vraag om referenties en deel deze ook

De beste reclame zijn eigenlijk referenties. Dit zijn immers “ervaringsdeskundigen” in zaken doen met jou. Hun ervaringen worden vaak serieus genomen en goede referenties doen veel voor je bedrijf. Helaas geven mensen vaak niet automatisch een referentie.

Dit is echt iets waarom je jouw klanten moet vragen. Doe dit expliciet en deel eventueel ook een link naar je Google reviews of LinkedIn om het makkelijker voor ze te maken om een referentie voor je te schrijven.

Vervolgens kun je hier screenshotjes van maken en deze delen op bijvoorbeeld social media of op je website, zodat mensen zien dat jij andere mensen al goed geholpen hebt met je diensten of producten.

Tip 10: Maak video’s

Wist je dat YouTube na Google de grootste zoekmachine is? Dit is waarom het zo handig kan zijn om ook video’s te maken voor je bedrijf. Daarbij worden video’s vaak ook beter bekeken en verspreid op social media. Heel handig dus om reclame te maken voor je bedrijf.

Daarbij kan het vloggen voor ondernemers ervoor zorgen dat ze naast meer zichtbaarheid ook een band met hun kijker krijgen (2). Ideaal om vanuit een gunfactor te ondernemen.

Er zijn allerlei soorten video’s die je kunt maken, zoals een bedrijfsvideo, een unboxing video, een vlog of een video waarin je iets uitlegt waaruit jouw expertise over het onderwerp blijkt.

Ik vind het altijd leuk om blogs te gebruiken als basis voor een vlog.

Laura Elsman is een ster in vloggen en zij geeft voor mijn volgers op maandag 8 juli de masterclass Video Power voor je bedrijf. Klik hier om de replay te bekijken. 

Tip 11: Schrijf gastblogs

Als je zelf nog niet veel websitebezoekers hebt, maar iemand anders wel kun je kijken of je daar gastblogs kunt schrijven. Dit zorgt ervoor dat mensen je kennis zien en je realiseert een link naar jouw website, wat weer belangrijk is om hoger in Google te komen.

Tip 12: Nodig jezelf uit bij podcasts

Podcasts zijn ontzettend populair, maar het is om te laten zien wat je in huis hebt handig om bij podcasts te gast te zijn (of zelf een podcast te beginnen). In een podcast kun je meer vertellen over je expertise, of dit nu bepaalde producten zijn of diensten dat maakt eigenlijk niet eens uit.

Daarbij kun je vaak stukjes uit de podcast gebruiken om leuke korte video’s van te maken die je als reel op Facebook of Instagram kunt plaatsen of als short op Youtube.

Tip 13: Zorg voor een visitekaartje

Je weet maar nooit wanneer je iemand tegenkomt die jij kunt helpen met je bedrijf. Onlangs was ik bijvoorbeeld uit in Oldenzaal en kwam ik daar iemand tegen die ik online al ontmoet had. Nadat we even kort gesproken hadden kon ik mijn visitekaartje uit mijn handtas halen en die aan haar geven.

Inmiddels heb ik haar geholpen met het controleren van een e-mailfunnel. Dus je weet maar nooit waar zo’n ouderwets visitekaartje goed voor is.

Tip 14: Maak een weggevertje

Yes, een weggevertje. Iets wat je gratis weggeeft in ruil voor iemands e-mailadres. Dit kan zijn:

  • Een verborgen video
  • Een e-book
  • Een werkboek
  • Een audio-opname
  • Een gratis sessie

Met die laatste moet je wel oppassen als je weggevertje heel populair wordt. Een weggevertje koppelen aan bijvoorbeeld een blog of vlog kan je namelijk allerlei e-mailadressen opleveren en dat zijn eigenlijk weer warme leads.

Ik vind het bijvoorbeeld fijn om e-books te schrijven over bepaalde thema’s en die weg te geven.

Zorg er wel voor dat het weggevertje waardevol is. Het is toch de eerste ontmoeting die iemand met je heeft en dat kan leiden tot meer. Maar dan moet die persoon wel blij worden van je weggevertje of ten minste het gevoel krijgen dat jij hem of haar kunt helpen.

Tip 15: Wees actief in Facebook en LinkedIn groepen voor je doelgroep

Netwerken kan online ook heel goed in Facebook en LinkedIn groepen. Er zijn namelijk groepen voor mensen met allerlei interesses. Zelf ben ik bijvoorbeeld lid van veel ondernemersgroepen, maar stel dat je juist iets doet met fotografie, dan zijn daar ook groepen voor. Bekijk voor jouw producten of diensten welke interesses mensen dan kunnen hebben en zoek een groep op waar je lid van kunt worden.

Dit kan je helpen om jezelf buiten je volgers om nog zichtbaarder te maken. Daarbij staan er in die groepen soms ook oproepen voor hulp, waarna jij je diensten of “handige” producten kunt aanbieden aan die mensen.

Hulp met reclame maken voor je bedrijf

Heb je hulp nodig met de uitvoering van deze tips, of hoe je dit specifiek voor jouw bedrijf kunt gebruiken? Plan vrijblijvend een Uitvogelsessie bij me in.

Bronnen:

  1. https://rtmll.vnu.edu.ua/index.php/fgh/article/view/87
  2. https://jurnaljam.ub.ac.id/index.php/jam/article/view/1174