Gastblog: Sebastiaan Hendriks van Internet Marketing Gemak

Een tijdje geleden stuitte ik op op een geweldig artikel van Peep Laja (1) met bronnen als heatmaps, neurowetenschap en verschillende onderzoeken beschrijft hij wat wij kunnen leren van het gedrag van onze bezoekers (2). Vandaag haak ik daar dieper op in en deel ik 5 tips om je omzet te verhogen.

In dit artikel:

Webteksten-en-omzet

 • Hoe kun jij het gedrag sturen van je bezoekers?
 • Hoe pak je 80,3% van alle aandacht?
 • Wat vertelt de neurowetenschap over het koopgedrag?
 • Hoe stuur je mensen naar de koopknop toe?

 

Neurowetenschap verklapt het geheim van koopgedrag

Uit onderzoek (3)blijkt dat mensen, zeker wanneer ze wat gehaast zijn, sneller keuzes maken op visuele voorkeur, dan op koopbehoefte.

Dit betekent dat je bezoekers minder na zullen denken over hun persoonlijke voorkeuren en hun keuze eerder baseren op hetgeen wat visueel opvalt.

Dit voordeel wordt sterker wanneer men meer afgeleid is en is vooral sterk wanneer een persoon niet beschikt over een sterke voorkeur tussen verschillende opties.

Zo kun jij met kleine grafische aanpassingen op je website een groot verschil maken in de oh zo gehaaste online wereld.

 

Hoe Makelaarsland haar conversie percentage met 89% liet stijgen

Zo zag de pagina er eerst uit:

Conversie-optimalisatie-voorbeeld-1

 

Na de wijziging zag de pagina er zo uit:

Conversie-optimalisatie-voorbeeld-2

 

 

Er werd op de pagina verder niets verandert. Enkel de afbeelding was anders. Ik hoop dat met dit voorbeeld duidelijk mag zijn hoe belangrijk afbeeldingen voor jouw omzet zijn.

Zo heeft het veranderen van de afbeelding er voor gezorgd dat er bijna twee keer zoveel mensen zich inschreven. Je kunt je voorstellen wat dit voor effect heeft gehad op hun omzet.

Alle aandacht op links!

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het grootste deel van de aandacht van je bezoekers zich aan de linkerkant van je website bevindt. Gebruik deze kant van je website om de belangrijkste informatie te tonen.

Bezoekers besteden twee keer zoveel tijd aan de linkerkant (4) van een webpagina:

 • Linkerhelft van het scherm: 69% van de kijktijd
 • Rechterhelft van het scherm: 30% van de kijktijd

Links-lezen-webteksten

 

Het F patroon van je tekst!

F-patroon-website

Er zijn al zoveel onderzoeken naar gedaan en elk onderzoek laat zien dat websitebezoekers een tekst lezen in een F patroon (5). Bezoekers scannen een tekst en lezen alleen wat zij interessant vinden.

Grote kans dat jij in dit artikel ook al verschillende tekstblokken hebt overgeslagen op zoek naar interessante informatie.

Zoals je op de afbeelding kunt zien worden de eerste 2 á 3 paragrafen aandachtig gelezen. Vervolgens scant men naar beneden tot men weer enkele paragrafen leest om vervolgens weer over te gaan tot het scannen. Om je bezoekers te helpen met het scannen van je pagina’s kun je gebruik maken van kopjes, titels, afbeeldingen en bulletpoints.

Zorg dat het voor je bezoeker behapbaar blijft.

Kijk uit voor banner blindheid

Bannerblindheid

 

Toen we nog met een oorverdovend geluid het internet moesten betreden waren we nog niet zo gewend aan advertenties. Tegenwoordig word je er mee doodgegooid en ben je er als het ware blind voor geworden.

Deze banner blindheid zal in eerste instantie nog geen directe schade toe brengen, naast het verliezen van advertentie-inkomsten dan. Banner blindheid wordt pas gevaarlijk wanneer er links helemaal geen advertenties zijn.

Zo zie je dat op de meest rechtse afbeelding geen enkele aandacht wordt geschonken aan het rechter gedeelte van de website. Als er dus een belangrijke link of call to action in de rechterkolom weergegeven wordt zal deze weinig tot geen kliks opleveren.

Stuur ze naar de koopknop met afbeeldingen

Afbeeldingen kunnen een belangrijke rol spelen bij het verhogen van je omzet. Zo wordt een visuele weergave van een product aantrekkelijker gevonden en afbeeldingen hebben nog meer functies.

Een goede foto speelt in op de emotie en stuurt het gedrag van je bezoekers.

Zodra wij iemand een bepaald gedrag zien vertonen dan is de kans groot dat wij dit gedrag kopiëren. Denk bijvoorbeeld aan gapende mensen. Of midden in de stad naar boven wijzen. Iedereen heeft het wel eens ervaren. Je kopieert het gedrag van een ander, zonder je ervan bewust te zijn.

Het kopiëren van gedrag is een krachtig instrument op een website. Zo kun je door het wijzen van je ogen, het gedrag van je bezoeker sturen. Kijk maar eens naar het voorbeeld:

Koopgedrag

Klaar om je omzet te verhogen?

Je hebt vandaag enkele tips gekregen om je omzet te verhogen. Nu ben ik benieuwd wat jij als eerst gaat proberen.

Laat weten welke actie jij gaat proberen en deel ook vooral je resultaten.

– Sebastiaan Hendriks.

Bronnen:

 1. http://conversionxl.com/19-things-we-can-learn-from-numerous-heatmap-tests/
 2. https://www.internetmarketinggemak.nl/consumentengedrag/
 3. http://econpapers.repec.org/article/ucpjconrs/doi_3a10.1086_2f673521.htm
 4. http://www.nngroup.com/articles/horizontal-attention-leans-left/
 5. http://www.nngroup.com/articles/f-shaped-pattern-reading-web-content/

Dit was een gastblog van Sebastiaan Hendriks van Internet Marketing Gemak.

 

 

Bewaren