Als je een bedrijf hebt is het handig om gevonden te worden op Google. De vraag: Hoe hoog sta ik in Google? is dus helemaal niet gek en als je jezelf dan Googled, dan sta je vaak wel bovenaan (of bijna in ieder geval), maar dat is vaak niet helemaal wat je wilt weten.

Wat je wilt weten, is juist hoe hoog je in Google staat als mensen iets zoeken over je vakgebied, of als ze je producten of diensten zoeken. Dán wil je hoog in Google staan. Hoe kom je er dan achter hoe hoog jij in Google staat?

In dit blog krijg jij antwoord op die vraag.

Jezelf googelen

Zoals gezegd kun je eerst jezelf Googlen en daar kunnen hele verschillende resultaten uitkomen. Als ik bijvoorbeeld mezelf Google zie ik vooral mijn eigen website, social media waarop ik actief ben en websites waar ik ooit een review heb achtergelaten.

Maar ik help ook wel eens mensen die dit geluk niet hebben. Die bijvoorbeeld in het nieuws zijn geweest, of waarbij iemand met een vergelijkbare naam in het nieuws is geweest en dan kan dát bovenaan staan. Als dat nu net iets is waarvan je niet wilt dat het bovenaan staat, dan is het tijd om actie te ondernemen.

Dan is het tijd om bijvoorbeeld actief te zijn op social media met je eigen naam. Om op andere websites je naam eens achter te laten, zoals wanneer je een review geeft, of door gewoon zo’n waardevolle website te schrijven in je naam dat die wel bovenaan moet komen te staan.

Bepaalde zoektermen Googelen

Ook is het handig om zoektermen waarop jij gevonden wilt worden te Googlen. Dan zie je in ieder geval of je al op de 1e pagina staat of niet. Als dit niet het geval is, is het soms een hele zoektocht om te bepalen waar je dan staat met die specifieke zoekterm. In dat geval is het vaak handiger om hulpmiddelen te gebruiken om te bepalen hoe hoog je in Google staat.

Wat je wel alvast kunt doen bij de zoektermen waarop je gevonden wilt worden, is kijken naar wat er nu eigenlijk dan helemaal bovenaan in Google staat. Negeer dan wel de advertenties. Kijk naar wat er “van nature” bovenaan staat.

Wat wordt er op die pagina gemeld? Welke media zijn er op die pagina geïntegreerd en kun jij dit overtreffen? Dat zijn dan de vragen die je jezelf wilt stellen.

Hulpmiddelen om je positie te bepalen

Zoals gezegd is het soms handiger om juist hulpmiddelen te gebruiken om je positie te bepalen. Meerdere websites helpen je om te zien op welke zoektermen jouw website gevonden kan worden en op welke positie je dan (ongeveer) staat.

Mijn favoriete websites hiervoor zijn:

Op deze websites kun je de url van je website invullen. Dan krijg je in de resultaten te zien op welke zoektermen jij gevonden wordt, welke pagina van je website dit is en hoe “hoog” je dan in Google staat. De gegevens kloppen niet altijd, maar ze geven wel een mooie indicatie.

Hulp van AI om hoger in Google te staan

Inmiddels kun je ook allerlei leuke plug-ins gebruiken op Chat GPT om te zien hoe goed de seo van je website is en welke stappen je kunt gebruiken om je website te optimaliseren voor seo. Je hoeft dan alleen in de appstore van Chat GPT even te zoeken op SEO, dan vind je al vrij snel ontzettend veel apps die je hiermee helpen. Op die manier heb ik inzichten gekregen in de autoriteit van mijn website. Ook kwam naar voren dat ik toch meer aan backlinking moet gaan doen (iets waar ik nog niet eerder veel aandacht aan heb gegeven).

Wat bepaalt nu hoe hoog je in Google staat?

Die regels zijn geheim, maar als je kijkt naar wat hoog in Google staat zijn er wel een aantal overeenkomsten te vinden. Zo is het belangrijk dat je webpagina waardevolle informatie geeft die antwoord geeft op de vraag van de zoekterm. De zoekterm uitleggen is daarom vaak al een goed idee.

Daarnaast zie je ook vaak dat een webpagina niet alleen uit tekst bestaat, maar ten minste ook een afbeelding heeft of zelfs video’s.

En last but not least, de links op de website zelf en naar de website toe. Dit wordt linkbuilding genoemd. Je kunt zelf in ieder geval binnen je website per blog of informatief artikel linken naar andere webpagina’s met informatie die voor de lezer ook waardevol kan zijn.

Daarnaast zijn zogenoemde backlinks handig. Als andere websites naar jouw website verwijzen met een link is dat ook een belangrijke factor die bijdraagt aan een hogere positie op Google.

Waarom is het belangrijk om hoog in Google te staan?

Er zijn meerdere redenen waarom het belangrijk is om hoog in Google te staan met bepaalde zoektermen die van belang zijn voor je vakgebied. Ten eerste is het handig om jouw bedrijf vindbaar te maken voor mensen die een probleem hebben wat jij kunt oplossen.

Als je niet hoog in Google staat, dan zullen mensen je vooral via-via vinden en moet je vraag creëren via bijvoorbeeld social media campagnes. Terwijl als je hoog in Google staat, dan zoeken mensen een antwoord op hun probleem en hoef jij alleen het antwoord te geven. Superhandig, de koopintentie is namelijk groter bij mensen die iets opzoeken via Google dan wanneer ze enige interesse toten via social media.

Onderzoek laat ook zien dat bedrijven die hun website optimaliseren voor zoekmachines vaak succesvoller zijn dan bedrijven die dit niet doen (1). Je hoeft ook niet bang te zijn dat optimaliseren voor een zoekmachine je teksten slechter maakt voor de lezer. Het tegendeel is waar, want het is juist de lezer die op de website moet blijven vanwege de waardevolle informatie. Daardoor heeft de zoekmachine een indicatie over hoe goed de website is. Dus een betere seo, zorgt vaak ook voor meer tevredenheid bij de lezer. Doordat de kwaliteit van websites die van nature hoog staan in Google vaak beter is dan van de advertenties klikken veel lezers sowieso door naar wat van nature bovenaan staat (2).

Een ander voordeel is dat als jij met meerdere zoektermen hoog in Google staat je sneller gezien wordt als expert in je vakgebied. Meerdere klanten die ik heb, hebben mij bijvoorbeeld gekozen omdat ik met bepaalde zoektermen hoog in Google sta. Op die manier krijg ik vaak vooral de langdurige klanten. Terwijl de mensen die bijvoorbeeld een online programma bij me aanschaffen mij vinden via social media en de advertenties die ik daarop plaats.

Het leukste is wel dat optimalisatie voor zoekmachines uiteindelijk goedkoper en winstgevender kan zijn dan wanneer je gebruikmaakt van de advertentiemogelijkheden van Google. Als je adverteert moet je namelijk altijd een bepaald budget gebruiken om een soort garantie te krijgen van een x aantal website bezoekers. In een onderzoek waarbij advertenties en investeren in optimalisatie werden vergeleken, kwam naar voren dat in het begin het verschil nog groot is. Echter, als je consistent bezig bent met het verbeteren van je website voor seo kun je al na 3 maanden meer winst maken dan je zou hebben gemaakt als je alleen gebruik had gemaakt van Googleadvertenties (3). Hoe cool is dat!

Hoog in Google staan kost je alleen tijd en geen geld, zoals bij advertenties. Het is dus ideaal om je te focussen om hoger in Google te staan als je een kleiner budget hebt. Op die manier heb ik eigenlijk de eerste 7 jaar van mijn onderneming winstgevend gemaakt, daarna ben ik pas fanatieker gaan adverteren op social media.

Heb je meer hulp nodig voor de vraag “Hoe hoog sta ik in Google?” en wil jij tips om hoger in Google te staan? Doe dan mee met de Onvergetelijk Hoog Bloggen Sessies of plan een vrijblijvende Uitvogelsessie. 

Bronnen:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1877050915015537?via%3Dihub
  2. https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=1745644
  3. https://www.semanticscholar.org/reader/66a45d427d5e9adde43d38e9c61e991c74cd2fc2