Een informatieve tekst moet helder, professioneel en duidelijk zijn. Er zijn veel plekken waar informatieve teksten gebruikt worden, deze website geeft bijvoorbeeld veel informatie over externe communicatie. Ook in tijdschriften, boeken, folders en vooral brochures wordt veel informatie gegeven. De informatieve tekst moet helder, professioneel en duidelijk zijn voor een betrouwbare en geloofwaardige uitstraling. Wat maakt een informatieve tekst een goede informatieve tekst?
Stappen voor het schrijven
Voordat je een informatieve tekst schrijft stel je jezelf een paar vragen:
- Welke informatie wil ik geven?
Je kijkt dan naar wat je wilt dat de doelgroep weet na het lezen van de tekst. Dit is het makkelijkst om te doen door dit te formuleren als “De doelgroep weet dat ….”. Bij deze tekst is dat “De doelgroep weet dat hij/zij bepaalde stappen moet ondernemen voor het schrijven van een goede informatieve tekst.”.
- Wie is de doelgroep?
- Wie spreek ik aan in de tekst? (de lezer van de brochure, folder of website of puur gericht op de doelgroep?)
- Hoe zorg ik ervoor dat de informatie begrijpelijk is voor de doelgroep?
Je denkt bij de laatste vraag na over welke informatie je geeft. Zijn dit statistieken of juist praktische of anekdotische voorbeelden?
Tijdens het schrijven van de tekst
Tijdens het schrijven van de tekst moet je er vooral voor zorgen dat deze begrijpelijk blijft.
Dit doe je door de zinnen kort te houden.Voor mezelf bepaal ik altijd dat als een zin meer dan twee komma’s heeft deze niet goed geformuleerd is. Als een zin meer dan twee regels in beslag neemt, moet deze korter. Dit gaat dan om de regels in het WordPress kader. Deze kan je niet zien op de website.
Ook moet je nadenken over het woordgebruik. Dus ga ervan uit dat je doelgroep geen kennis heeft van het onderwerp. Daarom moet je vaktaal vermijden.
Verwijzingen naar het onderwerp moeten duidelijk zijn. Als je een tekst schrijft over een type auto, bijvoorbeeld een Volkswagen, moet je daar af en toe letterlijk naar verwijzen. Op die manier zorg je ervoor dat lezers het onderwerp niet uit het oog verliezen.
Na het schrijven van de tekst
Na het schrijven van een informatieve tekst moet je de puntjes op de i zetten. Dit doe je door:
- Het hardop voorlezen van de tekst.
Door een tekst letterlijk hardop voor te lezen merk je direct of de zinsbouw goed is. Als je struikelt over de zin, betekent dit dat je de zin moet herschrijven. Daarnaast zie je op die manier spellingfouten minder snel over het hoofd, dan als je stilleest.
- Kill your darlings
Kill your darlings betekent dat je tekstdelen moet schrappen. Overbodige informatie schrap je. Door te schrappen blijf je bij de kern van de boodschap. De kern van de informatie die je wilt overdragen.
Wil je meer weten over het schrijven van informatieve teksten of blogs? Doe dan mee met de zakelijk bloggen sessies.
Of neem vrijblijvend contact met me op voor een uitvogelsessie over hoe je jouw teksten wilt inzetten.
Uitvogelsessie plannen
Trackbacks/Pingbacks