Kernwaarden zijn nuttig voor een organisatie. Ze zijn van belang voor het creëren van een zelfbeeld en de positionering bij de doelgroep. Kernwaarden zijn tijdloze gidswoorden en kunnen altijd gebruikt worden binnen een organisatie. Mijn kernwaarden zijn nieuwsgierig, wetenschap en delen. Deze gebruik ik bij alles wat ik doe. In dit artikel leg ik het nut van kernwaarden voor je communicatie en marketing uit. 

Door kernwaarden te gebruiken creëer je een identiteit (interne beeld van bedrijf). Als een bedrijf nog geen kernwaarden heeft wordt er eerst in de organisatie gekeken. Welke kernwaarden geven de directeur en managers aan het bedrijf?

Deze kunnen worden gebruikt in de communicatie, zoals een missie statement. Dit helpt om bij de werknemers een correct zelfbeeld (beeld van het bedrijf) te creëren. In de missie wordt het bestaansrecht en de drijfveren van het bedrijf onder woorden gebracht. De drijfveren geven vaak de structuur en cultuur van het bedrijf aan.

Als je nog geen kernwaarden hebt geformuleerd kies er dan 3 of 4 om het overzichtelijk te houden.

Merkontwikkeling en kernwaarden

De belangrijkste rol die een kernwaarde heeft is dat het een gids is voor het ontwikkelen van een merk.  De kernwaarden moeten geïntegreerd zijn in het product (de dienst), het gedrag van het bedrijf en in de communicatie van het bedrijf. Het is belangrijk om te beseffen dat de kernwaarden het bedrijf op alle niveaus en ten alle tijden beïnvloedt.

Daarom is de gedachtegang binnen een bedrijf ook van belang voor het slagen van het uitdragen van de kernwaarden. Stel jezelf de vraag: Wie ben ik? of Wie is mijn bedrijf?

Bijvoorbeeld: Ik heb wetenschap als kernwaarde, dit artikel is mede gebaseerd op een wetenschappelijke artikel van Urde. Op die manier is mijn kernwaarde wetenschap geïntegreerd in dit product. Daarnaast is delen een kernwaarde en het feit dat jij dit nu leest laat zien dat ik deze kennis gedeeld heb, waardoor deze weer geïntegreerd is in het product. Nieuwsgierig komt misschien minder duidelijk naar voren, maar als jij mijn hulp nodig hebt voor je kernwaarden wil ik weten wat je wilt bereiken met je bedrijf, wat je belangrijk vindt op de weg naar het doel en welke eigenschappen jij het bedrijf toekent. Dan is de kernwaarde geïntegreerd in mijn dienst als communicatie- of social media adviseur. Ook als je een social media abonnement wilt hebben ga ik je dit vragen, zodat ik jouw kernwaarden kan gebruiken in jouw communicatie.

Bij het uitdragen van de kernwaarden kom je eigenlijk weer terug bij de positionering. Hoe ziet de consument jou? Wat is jouw imagoOm het idee over jouw bedrijf of organisatie te veranderen naar het correcte beeld of het bestaande beeld te versterken moet er ook gekeken worden naar wie de consument is, de doelgroep.

Dan moet er een vertaalslag worden gemaakt van de kernwaarden naar toegevoegde waarden. Deze toegevoegde waarden zeggen dan iets over de bruikbaarheid van het merk of andere waarden die van belang zijn voor de doelgroep.

Toegevoegde waarden

Zoals gesteld bij het onderdeel positioneren moet er ook gekeken worden naar het imago van het bedrijf. Soms is dat niet wat je wilt, dan moet je een vertaalslag maken naar toegevoegde waarden. Bijvoorbeeld als jij vindt dat ik niet wetenschappelijk genoeg ben, dan kijk ik naar toegevoegde waarden die met wetenschap te maken hebben.

Wetenschap > onderzoek > theorievorming. Ik kan dan zeggen dat ik onderzoek doen heel belangrijk vind, dat is dan een toegevoegde kernwaarde. Door middel van het onderzoek kan ik een nieuwe theorie vormen. 

Bij automerken is veiligheid vaak een kernwaarde. De laatste paar jaar is het milieu ook van belang voor de auto-industrie. Daarvoor was dit nooit een issue. De auto-industrie kreeg echter het plakkaat dat ze niet milieuvriendelijk zijn. Om deze imagoschade op te lossen hebben ze veiligheid uitgebreid naar veiligheid voor het milieu. In het begin was milieuvriendelijkheid dus een toegevoegde waarde van de kernwaarde veiligheid. Door deze toegevoegde waarden konden ze ook nieuwe producten in de markt zetten, zoals hybride auto’s. Die veiliger zijn voor het milieu.

Urde Kernwaarden

Proces van ontstaan kernwaarden naar toegevoegde waarden

Klik op de afbeelding om hem in het groot te zien. 

Doelgroepen en toegevoegde waarden

Ook bij verschillende doelgroepen is een toegevoegde waarde van belang. Om even bij auto’s te blijven. Sommige mensen kopen een auto om van A naar B te gaan en zo zuinig mogelijk. Voor andere mensen is een auto juist een status symbool. Daarom hoor je bij het ene model veel over het zuinige rijgedrag terwijl bij een ander model juist de luxe of het geweldige geluidssysteem wordt benadrukt. Dit kan soms zelfs over dezelfde auto gaan, terwijl de ene doelgroep iets ander voorgeschoteld krijgt dan de andere.

Welke kernwaarden zijn belangrijk voor jouw bedrijf? Laat het me weten in een reactie.

Voor meer informatie of hulp kun je contact met me opnemen.