(Laatste update 24-8-2023) Het doel van social media is niet altijd duidelijk. Je hebt Facebook of Twitter of Pinterest of welk ander sociaal medium dan ook en wat nu? Voor de reclame? Hoezo? Om goed gebruik te kunnen maken van sociale media is het van belang dat je weet waarom social media gebruikt wordt en het zo succesvol kan zijn. Er zijn verschillende doelen die social media gebruik voor je bedrijf kan hebben. In dit artikel ga ik in op de doelen waarvoor je social media gebruikt.

Social media heeft niet een hoofddoel. Het kan voor meerdere doeleinden gebruikt worden. Social media is vooral een kanaal om te communiceren met jouw doelgroep. Door die communicatie kan je verschillende doelen behalen. Het is aan jou om te bepalen met welk doel jij social media gaat gebruiken. Er zijn meerdere doelen mogelijk. De voorbeelden in dit artikel zijn er slechts een paar.

Doelen van socialmedia

  • Het creëren van een groepsgevoel bij jouw bedrijf.
  • De kernwaarden overbrengen op jouw klant.
  • Het promoten van letterlijke mond-tot-mondreclame.
  • Jezelf differentiëren vergeleken met andere bedrijven.
  • Controleren of wat je wilt communiceren ook aan komt.
  • Een positief beeld bij het merk creëren.
  • Het gevoel van kwaliteit bij het merk vergroten.
  • Betere merkherkenning bij mensen die je nog niet bereikt hebt.

Veel van deze doelen zijn van belang bij de positionering van je bedrijf. Positionering houdt namelijk meer in dan alleen anders zijn dan je concurrent.

Er moet namelijk een voorkeur voor jouw merk ontstaan bij de klant in hun gedachtegang.

Zodat ze niet eerst naar een zoekmachine gaan om jouw bedrijf te vinden, maar al hebben bedacht dat ze naar jou toe moeten gaan. Dit is dus een goede manier om je omzet te verhogen.

Groepsgevoel

Het groepsgevoel is iets wat je kunt creëren door je doelgroep ook altijd op dezelfde manier aan te spreken. Zo begin ik mijn blogs altijd met de zin “Hoi Slimme Vogels”. Als mensen zich dan enigzins gaan identificeren met de Slimme Vogel naam die ik ze geef, dan is dat een signaal dat ze het gevoel hebben dat ze bij Communicatievogel horen.

Daarnaast is het gebruikmaken van Facebookgroepen of LinkedIn groepen voor je klanten of zelfs voor je fans ook een goede manier om aan dit groepsgevoel te werken. Dit wordt ook wel community building genoemd.

Kernwaarden overbrengen

Kernwaarden kun je zien als de karaktereigenschappen van je bedrijf. Als je jouw kernwaarden hebt gekozen kunnen die je houvast geven in het soort berichten wat je op social media plaatst. Dit kan er op gegeven moment voor zorgen dat mensen jouw kernwaarden herkennen of bij jouw bedrijf de associatie krijgen van: “Ja, dat is een betrouwbaar iemand.” Als betrouwbaarheid bijvoorbeeld een belangrijke kernwaarde is en je maakt berichten die dat gevoel van betrouwbaarheid versterken, dan helpt dat voor die herkenning.

Promoten mond-tot-mondreclame

Heb jij het met vrienden wel eens gehad over een bepaalde reclame die je bijvoorbeeld op televisie hebt gezien? Of een artikel dat je hebt gelezen? Als het je lukt om hele leuke berichten te maken, dan kan dit ook voor meer letterlijke mond-tot-mondreclame zorgen.

Wat ook goed werkt, is om berichten te maken waarin je mensen kunt taggen. Zo plaats ik af en toe een klantverhaal.

Luisteren naar social media

Daarnaast kan je door te luisteren naar social media er achter komen waar jouw bedrijf voor staat.

Wat schrijven mensen over je bedrijf? En schrijven ze niets, wat schrijven ze dan over jouw product? Op die manier kom je er achter:

  1. Of ze iets van je bedrijf denken en wat
  2. Wat ze van het product of de niche vinden waarin jouw bedrijf zit. Of dat jij verkoopt.

Dan weet je gelijk hoe je jouw communicatie daarop kan aanpassen.

Met welk doel wil jij social media nu gaan gebruiken? Laat het me horen in een reactie.

Neem contact met me op om jouw doel te bereiken door advies, workshops of 1 op 1 trainingen.

Lees ook: Het doel van Facebook

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

het doel van social media

Bewaren