Het doel van Facebook is voor iedereen verschillend, maar voor Facebook erg eenduidig. Facebook wil namelijk geld verdienen aan ondernemers die Facebook gebruiken als een marketing kanaal. Facebook heeft zich in de loop der tijd ook ontzettend goed ontwikkeld als een dergelijk kanaal. Sommige bedrijven hebben daardoor niet eens een eigen website en gebruiken alleen een zakelijke Facebookpagina om zaken te doen.

In dit blog ga ik in op het doel van Facebook voor de verschillende gebruikers, zoals Facebook, ondernemers en mensen die het persoonlijk gebruiken. 

Het doel van Facebook voor Facebook

Facebook is opgericht om mensen met elkaar in contact te brengen en dat wordt betaald door het ook in te zetten als marketingkanaal. Net als een televisiezender of radiokanaal is het een medium dat zich richt op een bepaald type mensen met een bepaald doel. Vervolgens kunnen bedrijven het kanaal gebruiken om er reclame op te maken.

TLC is bijvoorbeeld een televisiezender voor vrouwen en tussen de programma’s door kunnen bedrijven reclame uitzenden. Facebook is een medium voor mensen om contacten te onderhouden met vrienden en familie en bedrijven kunnen via Facebook ook hun klanten, fans of volgers op de hoogte houden van ontwikkelingen in hun bedrijf.

Vervolgens wil Facebook graag dat bedrijven advertentieruimte inkopen zodat ze mensen dichter bij producten of merken kunnen plaatsen die bij hen passen.

Om zo’n goed marketingkanaal te zijn is het voor Facebook belangrijk om het contact tussen vrienden en familieleden op een goede manier te faciliteren en de doelgroep voor ondernemers dus op hun kanaal te houden om er een zo goed mogelijk marketing kanaal van te maken.

Daarom heeft Facebook ook tussen-doelen, zoals het verbeteren van de wereldwijde internetbereikbaarheid. Dan kunnen ook mensen in armere gebieden gebruikmaken van internet. Dit is zowel een nobel doel als een doel dat Facebook zelf uiteindelijk verder helpt.

Er is niets mis mee om een goed marketing kanaal te worden als je daarmee ook families dichter bij elkaar brengt en kansen geeft aan mensen die het minder goed getroffen hebben.doel van Facebook

Je kunt het ook omdraaien. Om ervoor te zorgen dat vrienden en familie van over de hele wereld goed met elkaar kunnen communiceren en om mensen met dezelfde interesses bij elkaar te brengen is er een complexe website nodig om mensen met elkaar te verbinden. Die moet ergens van betaald worden en als je dan je site ook voor marketing kunt gebruiken betaalt het systeem zichzelf.

Het doel van Facebook voor ondernemers

Voor ondernemers kunnen er veel doelen zijn die via Facebook behaald worden, zoals het verkrijgen van meer omzet. Daarvoor zijn echter vaak tussendoelen nodig omdat klantloyaliteit niet over een nacht ijs gaat. In eerste instantie is het daarom een belangrijk doel voor ondernemers om veel likes op hun pagina te krijgen.

Op die manier bereik je als ondernemer al potentiële klanten zonder gebruik te maken van advertenties.

Een tweede doel van ondernemers op Facebook is om klanten op hun website te krijgen. Door klanten naar je website te leiden is het mogelijk om online producten te verkopen, meer van jezelf te laten zien via blogs, of informatie te geven over procedures in je bedrijf.

Een derde doel kan ook zijn om via Facebook je e-mail lijst te laten groeien. Soms kun je via Facebook gratis e-books of online cursussen volgen bij ondernemers, maar dan moet je wel je e-mail-adres geven. Dit is nodig voor de e-mail marketing en daarvoor heb je een grote lijst nodig.

Het doel van Facebook voor “normale” gebruikers

Dan heb je nog de normale gebruiker die Facebook gewoon gebruikt om in contact te blijven met vrienden en familieleden. Via Facebook kun je algemeen nieuws verspreiden op je profiel wat dan terecht komt in de tijdlijn van (sommige) vrienden die je op Facebook hebt. In contact blijven met vrienden kan ook door middel van privé berichten. Je kunt video’s, foto’s en teksten delen.

Daarnaast kan Facebook ook goed gebruikt worden om op de hoogte te blijven van aanbiedingen van bedrijven. Lokale kledingwinkels hebben vaak veel aan gebruikers die Facebook met dit doel gebruiken. (Er zijn ook een aantal kledingwinkels die ik speciaal volg om te zien wanneer ze korting hebben :D)

Inspiratie is ook een doel dat via Facebook te krijgen is. Er wordt bijvoorbeeld kunst gedeeld, blogs en ook video’s over voeding en sport. Ikzelf sla soms zelfs workouts op die ik later wil uitproberen en ik lees veel blogs over kleding. Bedrijven kunnen veel hebben aan normale gebruikers die Facebook gebruiken voor inspiratie.

Facebook gebruiken voor je bedrijf

Nu je veel mogelijke doelen van Facebook kent heb je wellicht inspiratie gekregen voor je eigen Facebook marketing strategie. Neem hiervoor ook een kijkje bij 52 Weken Facebook Inspiratie.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren