Gratis chat functie op website plaatsen - CommunicatieVogel.com

Een gratis chat functie op je website plaatsen heeft allerlei voordelen. Als je website vragen oproept of als mensen meer willen weten over je diensten en producten kan de chat functie gebruikt worden om snel antwoord op vragen te krijgen. Jij kunt dan snel laten zien dat je mensen écht kunt helpen en dat ze bij jou terecht kunnen. Een gratis chat functie op je website plaatsen zou dus allerlei voordelen moeten hebben. Of dat zo is en hoe je een gratis chat functie op je website zet is waar dit blog dieper op in gaat.

Waarom chat functie op website handig is

Een chat functie op je website kan meerdere doelen ondersteunen, zoals het bespoedigen van verkoop en het onderhouden van klantrelaties. Onderzoek laat in ieder geval zien dat online chatten helpt om de relatie met bestaande klanten op peil te houden (1).

Onderzoek uit China op sites voor consumenten laat zien dat een live chat op de website gebruikt kan worden om website bezoekers te informeren en te overtuigen van producten. Het kan zeker je conversie, percentage bezoekers die wat kopen, verhogen. Het effect is zelfs sterker als de informatie op de website over het product niet duidelijk is en als het product als waardevol wordt ervaren. In het eerste geval wordt de chat dan vooral gebruikt om de bezoeker te informeren over het product. In het tweede geval wordt de chat vooral gebruikt om de bezoeker te overtuigen om tot aankoop over te gaan (2).

Wat je vaak ziet, is dat bedrijven voor de efficiëntie met een soort draaiboek werken waar standaard antwoorden en gesprekken in staan. Dit kan ervoor zorgen dat een gesprek niet logisch loopt, of in ieder geval niet normaal aanvoelt, en dat heeft als effect dat de websitebezoeker niet tevreden is over de chat en dus zeker niet tot aankoop over zal gaan. Daarnaast kan het soms ook even duren voordat je wat terugzegt. Dit is ook niet altijd handig, maar als je tenminste een normaal chatgesprek voert, zorgt dit er wel voor dat de websitebezoeker dat minder erg vindt(3).

Live chat op website

Een live chat functie op je website kan dus zeker heel handig zijn. Het voordeel is dat je direct de websitebezoeker kunt informeren over je producten en diensten. Daarnaast kan je, als je merkt dat iemand eigenlijk tot aankoop over wilt gaan, net dat zetje geven.

Een nadeel is wel dat je er moet zijn op het moment dat iemand een chat stuurt. Anders kan die persoon wachten tot hij/zij een ons weegt en dit helpt je zaak niet. Ik heb bijvoorbeeld ook een chatfunctie op mijn website, maar ik doe heel veel alleen. Ondanks dat ik vaak de hele werkdag achter mijn pc zit zijn er natuurlijk momenten dat ik er niet ben. Even boodschappen doen, een afspraak hebben en dan kan je niet direct reageren op mensen die een chat hebben gestuurd. En soms ben ik er zelfs een hele dag niet. Of in de avond.

Dus dat is wel iets waar je rekening mee wilt houden als jij de chat wilt gebruiken voor het stimuleren van je omzet.

Ik krijg vooral vragen over de blogs op deze website. En het is me al een paar keer voorgekomen dat iemand niet geholpen kon worden. Dus daar moet je dan een oplossing voor vinden, bijvoorbeeld door in de chat je email te geven voor als je er niet direct bent.

Gratis chat van Facebook toevoegen op je website

Facebook biedt de mogelijkheid om de chat van Messenger voor je bedrijf ook toe te voegen op je website. Heel erg handig, omdat de chatberichten dus ook in je inbox komen en als je mensen laat inloggen op Messenger kan je ze ook later nog antwoord geven. De mensen die ervoor kiezen om als gast te chatten ben je vaak wel kwijt als je er niet bent om de chat direct te beantwoorden.

Om de gratis chat op je website toe te voegen ga je eerst naar je Facebookpagina. Dan naar je instellingen en klik dan op berichten.

chat toevoegen website Facebook

Vervolgens klik je op “aan de slag” bij Messenger aan site toevoegen. Dan opent zich een nieuw tabblad van de Meta Business Suite.

messenger aan site toevoegen

Dan moet je op je website de chatplug-in instellen. Je vult je volledige URL van je website in, misschien heeft Facebook hem al ingevuld als je website op je Facebookpagina staat, en dan klik je op instellen. Er opent zich dan een menu van websitesystemen, zoals WordPress en Wix en dergelijke. Als je via die systemen je website hebt gemaakt kun je de stappen van Facebook volgen om hem in te stellen.

Heb je een ander soort website? Dan kan je de code handmatig instellen, of deze doorsturen naar je websitebouwer zodat hij/zij dat kan doen. Klik dan in het menu op standaard.

Het menu:

menu chat plugin websitesystemen

Voer de stappen uit die Facebook aangeeft bij je keuze.

Het gesprek starten

Bij het deel “Het gesprek starten” kun je aangeven wat je welkomstbericht is als de chat op je website verschijnt. Er staat eerst een heel bericht in het Engels. Die kan je vervangen voor een berichtje in het Nederlands. Als je geen welkomstbericht wilt zet je de blauwe schuifjes uit.

Welkomstbericht

Daarnaast kun je ook alvast wat vragen invullen die mensen misschien hebben. Maar als je wilt kun je ook die met het blauwe schuifje uitzetten. Dan wordt het schuifje grijs. Weet je toevallig al wat mensen meestal vragen? Dan kun je die vraag invullen. Laat het anders leeg en vul het later aan als je weet wat mensen meestal vragen. Je kunt bij het invoeren de vragen ook direct een antwoord invoeren.

Heb je niet 3 vragen, maar bijvoorbeeld 1? Dan kun je via het kruisje de vraag weghalen. Ook bij de vragen staat er al iets in het Engels, dit kun je ook vertalen naar het Nederlands als het past bij jouw bedrijf.

vragen chat

Als je klaar bent met je instellingen klik je op publiceren. Als je dan je website ververst zie je de nieuwe versie van je welkomstbericht en standaard vragen.

Kleuren en manieren van communiceren

De chat hebben is 1 ding, maar dat mensen de chat vervolgens ook gaan gebruiken is weer wat anders. Je kunt mensen aanmoedigen om de chat te gebruiken door een soort welkomstbericht in te stellen on de de kop : Stel je chat-plugin in.

chat plugin aanpassen

Groet

Ik heb bijvoorbeeld bij de groet “Hoi, kan ik je ergens mee helpen?” ingesteld. Je kunt ook niets zeggen, dan is de chat gewoon zichtbaar op je site.

Als gast of in Messenger

Vervolgens kan je aangeven of mensen ingelogd moeten zijn op Messenger of niet om met je te kunnen chatten. Zo niet dan kunnen ze als gast chatten. Ze krijgen dan een soort gastnummer naam. Het nadeel hiervan is dat je snel antwoord moet kunnen geven, want als ze van je site af zijn zijn ze ook niet meer op je chat. Dit gaat bij mij wel eens mis en de kans dat je iemand dan goed kunt informeren of zelfs overtuigen om zaken met je te doen is dan verkeken. Daarom heb ik er nu voor gekozen om mensen ingelogd te laten zijn op Messenger.

Als je aangeeft dat mensen wel ingelogd moeten zijn op Messenger heeft dat als voordeel dat je uren later alsnog antwoord kunt geven, want dan komt het gewoon in hun Messenger chat van Facebook terecht.

Uiteindelijk hangt het van je websitebezoeker af hoe fijn ze dit vinden. Veel mensen hebben bijvoorbeeld problemen met het privacybeleid van Facebook en vinden het niet leuk om in Messenger met een bedrijf te chatten via de website. Het is aan jou of je die mensen het plezier wilt doen om als gast te kunnen chatten. Dit vond ik eerst belangrijk, maar aangezien ik niet altijd achter mijn PC zit kan ik mensen dan vaak toch niet helpen.

Dan kan het handiger zijn dat ze gewoon een mailtje sturen en daar heb je de chat niet voor nodig.

Kleur aanpassen

Om de chat goed in je site te integreren kun je hem een kleur geven. Om alles herkenbaar te houden is het handig om gebruik te maken van de kleuren van je huisstijl. Bij mij zijn dat oranje en een soort blauwgroene kleur. Omdat ik ook wil dat de chat een beetje opvalt heb ik voor de oranje kleur gekozen. Je kunt de kleurcode invullen.

Kleur chat instellen

Chatknop

Op je site komt een chatknop. Die komt ergens in beeld en met een bepaalde grootte. Je hebt 3 opties wat betreft de weergave of je het met icoontje wilt of alleen tekst of alleen een icoontje van Messenger.

chatknop weergave

Daarnaast kun je kiezen of je het een chat, help of vraag stellen noemt.

Je kunt ook kiezen tussen 2 formaten wat betreft de grootte op de site. Je kunt dit zowel op de desktop als op de mobiele telefoon checken om te zien hoe het eruit ziet.

Ook de uitlijning van waar het in het beeldscherm komt te staan kun je kiezen. Hier kun je even leuk mee spelen om te zien wat jij het prettigst vindt voor je website.

Er zijn naast Messenger ook andere aanbieders van een chat op de website, maar dit is wel een prettige voor als je een gratis optie wilt hebben.

Wil je meer weten over handige communicatie op je site of op social media? Plan dan een Uitvogelsessie bij me in.

Of doe mee met 52 Weken Facebook Inspiratie. 

Bronnen:

  1. https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/EJM-01-2019-0061/full/html?skipTracking=true&WT.mc_id=Emerald_TrendMD_1
  2. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/poms.13320
  3. https://academic.oup.com/jcmc/article/23/4/201/5033037?login=false