Google+ heeft inmiddels (2016) meer dan 1,2 miljoen Nederlanders die er dagelijks gebruik van maken. Dat is meer dan het aantal mensen dat dagelijks gebruik maakt van Linkedin, dat blijft zo rond de half miljoen hangen. Ik noem deze twee social media ook bij elkaar omdat ik dit de echte concurrenten van elkaar vind. In ieder geval voor mij als ondernemer. Ik krijg bijvoorbeeld ongeveer evenveel bezoek via Google+ op mijn website als via Linkedin. Dit heeft er onder andere mee te maken dat je met jouw bedrijfspagina berichten kunt plaatsten in de Google+ communities. Helaas kun je geen berichten plaatsen als bedrijf in de groepen van Linkedin, maar dat kan wel als persoon en voor mij is dat heel handig. Voor grotere organisaties juist niet. Daarom ga ik in dit blog in op Google+ voor bedrijven.
Google+ bedrijfspagina
Op Google+ kun je twee soorten bedrijfspagina’s aanmaken. Een algemene bedrijfspagina of een lokale bedrijfspagina. Bij een lokale bedrijfspagina wordt de locatie van het bedrijf zichtbaar in Google Maps en bij een algemene bedrijfspagina niet. Dit maakt een algemene bedrijfspagina ideaal voor bedrijven die alleen actief zijn op het internet, zoals een online shop.
Voor een lokaal bedrijf waarbij je afhankelijk bent van klanten uit je regio is een lokale bedrijfspagina juist aan te raden. Mensen gebruiken Google Maps namelijk niet alleen om te weten waar iets ligt, maar ook om erachter te komen of ze een bepaalde dienst of product uit de regio kunnen halen.
Ideaal voor winkels en zzp’ers die niet het hele land kunnen bedienen.
Google+ kringen
Google+ is om meerdere redenen uitermate geschikt voor B2B communicatie op social media. Je kunt mensen die je volgen in groepen indelen waardoor je jouw doelgroep precies kunt segmenteren. Is iets vooral nuttig voor accountants, dan hoef je het alleen met de accountants te delen en is iets juist nuttig voor al je volgers dan kun je het bericht met iedereen delen.
Google+ Communities
Daarnaast kun je als bedrijf berichten plaatsten in de Google+ communities. Op Google+ zijn er groepen voor ondernemers, marketeers, zzp’ers en veel meer. Ik plaats bijvoorbeeld vaak berichten op Social Media NL, waardoor ongeveer 3000 mensen mijn bericht kunnen zien. Ik heb zelfs opdrachten gekregen doordat iemand een bericht van mij op Google+ zag staan.
Deze Google communities werken op vergelijkbare wijze als de Linkedin groepen, maar het verschil is dus dat je ook als bedrijf berichten kunt plaatsen. Hierdoor kun je jouw merk veel sterker positioneren op Google+ dan op Linkedin.
Ook bestaan er regionale communities op Google+. Ik heb zelf Ondernemend Drenthe opgericht speciaal voor Drentse ondernemers en gelukkig ben ik niet de enige die er weleens een bericht op plaatst. Ook schoorsteenvegers, life coaches, zonnebankverhuurders en andere bedrijven plaatsen er regelmatig een bericht om in de picture te komen of om hulp te vragen.
Google+ is dus voor elke ondernemer en niet alleen voor de snelle marketeers.
Google+ voor SEO
Daarnaast is Google+ ook goed voor SEO, search engine optimization, oftewel vindbaarheid online. De Google crawlers, die zeg maar het internet in kaart brengen om jouw positie op de Google ranglijst te kunnen bepalen, komen ook op je website via links op social media en dus ook via links van Google+. Het gebruik van Googleplus kan daardoor je positie op de zoekranglijst van Google verhogen.
Andere factoren van Google+ die ervoor zorgen dat je hoger komt op Google zoekresultaten zijn de plusjes, de likes van Google, reacties en natuurlijk deelacties die jouw berichten kunnen krijgen. Als dit een link is naar je website kom je door die plusjes dus iets hoger in de Google ranglijst te staan.
Wil je meer weten over de zakelijke mogelijkheden van Google+? Ik help je graag met een workshop.
Pin ook deze handige infographic van PixelRay om alles beter te onthouden.
Trackbacks/Pingbacks