Het lijkt zo eenvoudig om geld te verdienen op YouTube. Er lijken genoeg influencers te zijn wie het lukt om gewoon te leven van YouTube.  Hoe cool zou het zijn als jou dat lukt? In dit blog ga ik in op de manieren waarop je geld kunt verdienen met YouTube.

Geld door Youtube advertenties op jouw YouTube filmpjes

Influencers lijken vooral geld te verdienen door de advertentieopbrengsten die YouTube deelt. Als je een video hebt gemaakt, je hebt aangemeld voor het ontvangen van geld met je YouTube filmpjes en voldoende fans en kijkers hebt krijg je van YouTube geld als mensen klikken op de advertentie die tijdens jouw video wordt afgespeeld.

Om op deze manier geld te verdienen met YouTube is het erg belangrijk om veel volgers te hebben. Eigenlijk moet je dan naast je YouTube kanaal ook gebruikmaken van andere social media en misschien zelfs een website hebben met een blog om jouw YouTube kanaal bekendheid te geven.

Onderzoek laat zelfs zien dat roddelen voor beautyvloggers een belangrijke manier is om meer kijkers te krijgen, omdat dit invloed heeft op het algoritme van YouTube(1). Dus als je zoiets hebt van: “Wat is het toch met dat stomme roddelen?” dat is dus waarschijnlijk strategie die per ongeluk ontdekt is door de eerste vlogger die begon met roddelen.

Ander onderzoek laat zien dat voor het genereren van inkomsten via YouTube de betrokkenheid van de kijkers van belang is. Dus hoe meer likes en reacties je hebt, hoe groter de kans dat je ook echt geld verdient met YouTube(2).

Zelf volg ik bijvoorbeeld Sailing La Vagabond, die leven van (onder andere) de advertentieopbrengsten en zij gebruiken naast hun YouTube kanaal ook Facebook, Instagram en hebben hun eigen website waarop ze ook bloggen over hun avonturen. Inmiddels verkopen ze ook boeken over zeilen op zee en zwemkleding.

Geld door marketingvideo’s over je product/dienst op YouTube

En die zwemkleding en boeken promoten ze ook gewoon in hun video’s op YouTube. Waarmee we gelijk op de tweede manier komen waarop je geld kunt verdienen op YouTube. Je kunt namelijk je diensten of producten laten zien op YouTube. Zo heb ik bijvoorbeeld ook wat promotievideo’s op YouTube staan, die ik vervolgens ook nog embed op de salespagina van het product.

Wat je ook veel ziet is dat wanneer je producten verkoopt je daar een unboxing video van kunt maken. Hiermee neem je de potentiële klant eigenlijk direct mee naar het gevoel van het aankopen van je product. Het product komt in een doos en het cadeautje uitpakken (want zo voelt het toch) kan beginnen :).

Je kunt gelijk alle voordelen uitleggen en laten zien hoe je iets in elkaar zet (als dat nodig is bij het product).

Bij diensten kan je juist laten zien hoe de dienst ervaren wordt door mensen die er gebruik van maken. Wat kunnen ze verwachten op het moment dat de dienst bezig is, wat betreft processen, en wat is het effect op hun leven nadat ze gebruik hebben gemaakt van de dienst.

Onder de video kan je dan de link naar de dienstpagina plaatsen op YouTube en wie weet heeft die marketingvideo dan al een klant opgeleverd.

Onderzoek laat ook zien dat reclames op YouTube de koopintentie vergroten als ze informatief, grappig en trendy zijn(3). Dit gaat waarschijnlijk over de reclames die je door de normale vlogs heen ziet, maar dit telt natuurlijk ook voor een marketingvideo op YouTube.

Geld door vlogs te plaatsen over producten/diensten waarvoor je gesponsord wordt door de fabrikant

Doordat Youtube strenge regels heeft over wat je wel en niet kunt zeggen kan het ook gebeuren dat je video’s “demonetized” worden. Meestal heeft dit te maken met meningen over maatschappelijke kwesties of simpelweg te grof taalgebruik. Schelden is niet zoals het hoort.

Een oplossing die veel vloggers hebben is om hun video’s te laten sponseren door een bedrijf. OzzyManReviews maakt hier bijvoorbeeld gebruik van, omdat hij eerder te grof taalgebruik had. Maar ook als je wel advertentie inkomsten krijgt kun je dit doen, want extra geld is gewoon lekker om te hebben.

Hoeveel geld je vraagt aan iemand die je sponsort hangt af van hoeveel kijkers je video gemiddeld krijgen. Hoe meer kijkers, hoe logischer het is dat je geld vraagt. Wat je ook kunt doen is een affiliatelink vragen zodat je elke keer als mensen via die link op de website van de sponsor komen en iets kopen jij een deel van de omzet als beloning krijgt. Meestal is dit een klein percentage.

Op die manier lopen bedrijven die met je samenwerken geen risico dat kosten niet terugverdient worden, maar dan weet jij ook niet zeker of je er wat aan verdient.

Geld door je eigen merch toe te voegen aan het YouTube Kanaal

Een andere leuke optie om geld te verdienen met YouTube is dat je producten aan je kanaal kunt koppelen die mensen kunnen kopen, zoals T-shirts, posters, mokken, noem het maar op. In hetzelfde tabblad waar je kunt aangeven dat je geld wilt verdienen met je video’s komt de optie voor merchandise te staan als je ervoor in aanmerking komt(4). Omdat ik niet heel serieus vlog staat die er bij mij niet bij.

Wil je toch merch verkopen? Dan is het belangrijk dat je een website hebt of een Etsy winkel waar je dit kunt doen. Verwijs dan in de video en in de omschrijving van de video naar je website of Etsy winkel.

Heel veel succes met geld verdienen met YouTube. Wil je meer weten over contentmarketing? Plan een gratis Uitvogelsessie. 

inkomsten genereren youtube

 

Bronnen:

  1. https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1461444819854731
  2. http://www.jurnalaspikom.org/index.php/aspikom/article/view/761
  3. https://digitalcommons.usf.edu/globe/vol4/iss2/5/
  4. https://support.google.com/youtube/answer/9454088?hl=en#zippy=%2Csupported-merch-retailers