Soms wil je iets delen met je vrienden, maar wil je niet dat je collega’s het lezen. Facebook lijkt dan niet altijd de meest handige plaats om het nieuws te delen, maar ook Facebook heeft hieraan gedacht. Je kunt Facebook vrienden indelen. Ik hoor van veel ondernemers dat ze het lastig vinden om met Facebook zakelijk en privé gescheiden te houden. Je gaat netwerken en in plaats van een verzoek op Linkedin om te connecten krijgen ze een vriendschapsverzoek op Facebook. Als je die relatie toch gezond wilt houden zonder te veel van je privé leven te delen heb ik een tip voor je. 

Een van de eerste dingen die ik zelf probeerde toen ik net begon met ondernemen was mensen in een privé berichten bedanken voor hun vriendschapsverzoek en doorverwijzen naar mijn zakelijke Facebookpagina, maar ik kwam er al snel achter dat dit een brug te ver was voor sommige mensen.

Ondanks dat ik mijn zakelijke Facebookpagina vrij persoonlijk invul met alle dingen waar ik zakelijk mee bezig ben wilden ze toch ook echt vrienden met me zijn. Dus restte mij niets anders dan het vriendschapsverzoek toch maar accepteren om ze vervolgens uit te nodigen met de speciale mogelijkheden die Facebook daarvoor heeft. Dat leverde al veel meer likes op dan de afwijzing met doorverwijzing.

Maar nu zat ik met het probleem dat al mijn vakantiekiekjes en foto’s van studentenreizen (al dan niet beschonken) opeens ook zichtbaar waren voor mijn zakelijke relaties. Kon dit mijn persoonlijke imago negatief beïnvloeden en wil ik wel dat andere ondernemers zien wat er in mijn persoonlijke leven afspeelde?

Facebook vrienden indelen: de stappen

Gelukkig kun je ook als je vrienden bent met iemand je profiel afschermen. Je moet dan naar je startpagina gaan. Links in beeld heb je een hele rij met informatie, daar staan je favoriete Facebook pagina’s, groepen en meer. Ook staat er een kopje met “Vrienden” als je daar met je muis heengaat komt daarnaast in het blauw Meer te staan.

vriendenmeer

 

Als je daarop klikt kan het zijn dat er al een lijst staat van groepen waarin je zit, maar onderaan staat ontoegankelijk. Daar kun je vrienden heen plaatsen voor wie je jouw profiel eigenlijk helemaal wilt afschermen, zoals je baas of iemand anders met wie je eigenlijk niets wilt delen. Ook kun je in dit scherm een eigen lijst maken, zoals zakelijk, familie, vrienden of een mix daarvan.

lijstenFacebook

Facebook bericht delen voor 1 lijst

Vervolgens kun je bij elk bericht dat je plaatst aangeven voor wie het bericht bedoeld is. Als er mensen in de lijst staan wordt hij getoond in het uitklapmenu nadat je hebt geklikt op “meer opties”.

vriendenmeeropties

Als je klikt op meer opties komen de lijsten in beeld waar je de mensen in hebt staan.

uitklapvrienden

Als mensen vervolgens naar je profiel gaan zien ze alleen de berichten die voor hen bedoeld zijn. Dus kennissen zien niet de berichten die je vrienden mogen zien en vrienden zien niet de berichten die alleen voor familie bedoeld zijn.

Hoe ga jij om met het scheiden van zaken en privé op social media? Laat het weten in een reactie om andere mensen te inspireren. 

Wil je meer weten over Facebook? Doe dan mee met 52 Weken Facebook Inspiratie. Klik hier voor meer informatie.