Social media zijn overal en ook als bedrijf kan je er niet meer onderuit. Als je graag opgemerkt wil worden als ondernemer, is een account op een social networking site, zoals een Facebookaccount, een absolute must. Door gebruik te maken van de bedrijfspagina’s van Facebook zorg je ervoor dat potentiële klanten een eerste indruk krijgen van je bedrijf en dat je bestaande klanten kan informeren over bijvoorbeeld nieuwe collecties. Daarnaast bieden deze bedrijfspagina’s nog vele andere voordelen die je niet hebt met een gewoon Facebookaccount.

Facebook

Facebook kennen we als de social networking site waarop je oude vrienden kan terugvinden en nieuwe vrienden kan maken. Maar het gaat veel verder dan dat. Voor ondernemers is het een enorm belangrijk marketingkanaal en hét platform waarop je advertenties en je advertentiebudget het best opbrengt. Met een minimum aan budget vind je er een maximum aan geïnteresseerde klanten, met dank aan Mark Zuckerberg en zijn uitgebreide database.

Bedrijfspagina’s

Daar waar je een persoonlijk account gebruikt als je digitaal vriendjesboek en dagboek, is een bedrijfspagina in feite een digitaal visitekaartje. Je kan er potentiële klanten meer informatie geven over je bedrijf en alvast een eerste indruk nalaten door de pagina te personaliseren met je eigen huisstijl.

Daarnaast biedt het medium je de mogelijkheid om persoonlijk in contact te treden met je (potentiële) klanten. Zo geef je je bedrijf een gezicht en eigen persoonlijkheid. Via deze berichten en reacties erop versterk je je naamsbekendheid en kan je data verzamelen over je trouwe klanten. Die data kan je later weer gebruiken om efficiënter te communiceren.

Als laatste kan je via het medium zeer gericht adverteren. Omdat de social networking site over een boel data beschikt, kan je je advertenties zeer gericht targetten, waardoor je enkel mensen benaderd die ook echt geïnteresseerd zijn in de producten die je verkoopt.

Diensten

Nadat je de informatie over je bedrijf hebt ingevuld op je Facebookbedrijfspagina kan je je diensten of producten toevoegen aan je pagina. Op deze manier krijgen je klanten een goed overzicht over welke diensten of producten je aanbiedt. Zodra ze je pagina bezoeken, zien je klanten je aanbod én kunnen ze ook direct doorklikken naar je website.

Maar je kan je aanbod ook toevoegen aan je Facebookberichten. Zo kan je bijvoorbeeld een foto posten van een outfit en de producten direct er aan linken. Met slechts één klik leid je je klanten naar je webshop om te bestellen. Exact wat we willen, toch?!

Content

Het is van groot belang dat je je pagina niet laat versloffen. Hoe meer activiteit er te vinden is, hoe groter de kans is dat je potentiële klanten je pagina daadwerkelijk opmerken. Niemand is geïnteresseerd om een pagina te volgen waar niets te beleven valt. Content is dus een belangrijk onderdeel voor bedrijfspagina’s.

Nog leuker is het als je content ook daadwerkelijk wordt opgepikt. Content die wordt geshared en geliked, verschijnt ook op de tijdlijn van meer mensen. Voorwaarde is wel dat het waardevolle content is, content waar de lezer beter van wordt en waar hij op wil reageren. Sinds begin 2018 het algoritme van de social mediasite werd veranderd, krijgt content zonder waarde en relevantie immers geen kans meer om viraal te gaan.

Adverteren

Als je met je gewone content niet zo ver komt als je zou willen, kan je er voor kiezen om Facebookads in te zetten. In tegenstelling tot advertenties op de traditionele media hoeven Facebookads geen handenvol geld te kosten. Je kan al adverteren vanaf 1 euro per dag, waarbij je betaalt voor bereik en frequentie.

Dankzij de gigantische database van de social mediasite kan je heel gericht op je doelgroep targetten. Je kan je doelgroep heel gedetailleerd bepalen op basis van allerhande gegevens en interesse en het is zeker aan te raden om je daar even in te verdiepen. Hoe beter je je doelgroep definieert, hoe meer interactie op je advertentie je mag verwachten.

Daarnaast is het ook belangrijk om te bedenken wat je wil bereiken met je advertenties: bekendheid, overweging of conversie. Elke doelstelling geeft je een advertentie met andere opties, een andere vorm en zal op een andere manier geoptimaliseerd worden.

Statistieken

Om de groei van je bedrijfspagina en het succes van je inspanningen op de voet te volgen, heeft je Facebookbedrijfspagina een tabblad statistieken. Op dit tabblad kan je een aantal parameters in het oog houden:

 • Overzicht: Hier krijg je een overzicht van je statistieken van de afgelopen zeven dagen. Je kan onder andere kijken wat het bereik is van je berichten.
 • Advertenties:
 • Volgers:
 • Vind-ik-leuks: Hier kan je zien hoe je vind-ik-leuks zijn gegroeid en hoeveel mensen je pagina niet meer leuk vinden. Als je met betaalde advertenties werkt, wordt er ook een onderscheid gemaakt tussen organisch bereik en betaald bereik.
 • Bereik: Hier vind je het aantal mensen dat je content minstens één keer heeft gezien, ofwel organisch ofwel via betaalde advertenties.
 • Paginaweergaven: Hier kan je zien hoeveel paginaweergaven elk gedeelte van je Facebookbedrijfspagina heeft.
 • Paginavoorbeelden: Hier wordt het aantal paginavoorbeelden en het aantal mensen dat dat voorbeeld heeft bekeken weergegeven.
 • Acties op pagina: Volg de weg die je lezers maken op je Facebookbedrijfspagina.
 • Berichten: Ontdek wanneer de beste moment is om je berichten te plaatsen. Als je weet wanneer je fans online zijn, kan je hen op het juiste moment bereiken. Je kan eveneens kijken hoe groot het bereik is van je berichten en welke berichten de meeste betrokkenheid uitlokken.
 • Video’s: Als je video’s post op je pagina wil je natuurlijk graag weten of deze wordt bekeken. Op deze tab zie je hoeveel weergaven je video’s hebben en hoeveel minuten er werd gekeken.
 • Personen: Als je gebruik maakt van Facebookverhalen zie je op deze tab hoe je verhalen presteren.
 • Personen: Leer je volgers kennen via deze tab. Leeftijd, geslacht, locatie, taal; hier vind je al demografische informatie over je doelgroep.
 • Berichten (Messenger): Messenger is een sterk communicatiemiddel. Het is voor klanten een gemakkelijke manier om snel met ondernemers in contact te komen. Op de tab van de Messenger-statistieken zie je hoeveel berichten je hebt gekregen de afgelopen zeven dagen en wat je reactietijd is.

Niet alle statistieken zijn even nuttig maar het is zeker de moeite waard om een aantal ervan goed onder de loep te houden en zo een daverend succes te maken van je Facebookbedrijfspagina.

Wil je meer weten over hoe jij Facebook voor je bedrijf kunt inzetten? Plan dan een gratis Uitvogel Sessie met me in.

Uitvogelsessie plannen