De Facebookpixel is iets dat al mijn klanten die willen adverteren met Facebook, of die denken dat in de toekomst misschien te gaan doen, eigenlijk wel moeten installeren op hun website. De Facebook pixel zorgt ervoor dat Facebook kan zien wie er op jouw website komt en wat ze daar doen. Jij krijgt die persoonlijke gegevens niet, maar deze inzichten helpen je later met de advertenties op Facebook.

Voordelen van de Facebook pixel

De Facebook pixel heeft als voordeel dat je mensen die je website bezoeken kunt gebruiken als doelgroep voor je advertenties. Dat is het eerste voordeel van de Facebookpixel. Ken je dat, dat je in een online winkel naar iets kijkt en dat je vervolgens dat product of item in je online advertenties ziet? Dat is iets waar de Facebookpixel jou mee kan helpen.

Aan de andere kant maakt de Facebookpixel ook inzichtelijk hoeveel je uitgeeft per lead of per verkoop. Op die manier kan je jouw ROI, return of investment, eenvoudig berekenen. Je ziet bijvoorbeeld dat je een aantal euro hebt uitgegeven voor een lead of zelfs voor een verkoop. Super handig als je wilt bepalen of een advertentie langer aan mag blijven staan of niet.

Nadelen van de Facebook pixel

Een nadeel van de Facebook pixel is dat jouw website Facebook nu helpt met het creëren van een profiel per gebruiker. Dit zijn gegevens die jij niet te zien krijgt, maar die Facebook gebruikt voor de doelgroepen die ze aanbieden wanneer je advertentieruimte koopt op Facebook. Op deze manier helpt Facebook jou om eenvoudig de juiste mensen te targeten, maar aan de andere kant is het niet heel privacyvriendelijk.

Als je privacy super belangrijk vindt, ook al kunnen mensen niet de profielen per gebruiker zien buiten Facebook om, dan is dit toch wel een nadeel van de Facebookpixel. Daarnaast vragen overheden soms ook profielgegevens van gebruikers op om bijvoorbeeld na te gaan of iemand verdachte activiteit op het internet heeft. Natuurlijk heb jij geen verdachte website en zijn jouw website bezoekers niet verdacht, maar per overheid kan verschillen wat ze verdacht vinden en wat niet. De grens van wat nu iets is waarvoor gegevens opgevraagd mogen worden is niet overal net zo streng.

Facebook pixel code maken op Facebook

Om de Facebook pixel te maken op Facebook ga je naar advertentiebeheer. Dan kom je op de business manager van Facebook. Vervolgens klik je op de drie streepjes met alle bedrijfstools en dan  scrol je naar bedrijfsinstellingen. Dan ga je verder naar gebeurtenisbeheer en klik je op pixels. Dan klik je op toevoegen. Je geeft de pixel een naam, zoals Pixel van je bedrijf en voegt de website toe waarop je de pixel wilt zetten. Vervolgens kan je kiezen of je de pixel handmatig installeert of een partner gebruikt. Ik installeer hem in dit blog handmatig, maar als je gebruikmaakt van Kajabi of iets dergelijks kan je die aanklikken en dan vervolgens de tips van Facebook volgen.

  1. advertentie beheer
  2. Pixel installeren

Afbeelding van de partners om de pixel eenvoudig te installeren:

parrtner voor Facebook pixel

Facebook pixel installeren op WordPress

Om de Facebook pixel handmatig te installeren op WordPress gebruik je een hele handige plugin. De Head and Footer Scripts Inserter. Deze is ideaal voor het installeren van dat soort codes. Die zoek je eerst op in de plugins, dan installeer en activeer je deze.

Vervolgens ga je in je menu naar instellingen en dan klik je op de Scripts Inserter. Daar zie je velden waarin je codes kunt zetten. De Facebook pixel code plaats je in het tweede veld onder het kopje “The HTML code from this field will be printed at the end of the HEAD section. Do not place plain text in this!”

Facebook pixel code installeren op wordpress

Daarna klik je op de blauwe knop met “wijzigingen opslaan”. De Facebook pixel is nu op je website geïnstalleerd.

Facebook pixel helper om te controleren of het is gelukt

Dit kan je dubbelchecken met de browser extensie van de Facebook pixel helper. Hiermee kun je trouwens op elke website zien of ze gebruikmaken van een pixel op Facebook en niet alleen op je eigen website. Altijd leuk om te weten.

Je kunt op Google chrome en op Firefox de Facebookpixel helper installeren. Via deze link kan je hem op de Chrome internet browser installeren. 

Vervolgens moet je hem bij je extensies activeren.

  1. extensies
  2. Facebook pixel helper

Dan ga je naar je website en kan je zien in je browserbalk of de pixel is geïnstalleerd. Het leuke is, dat je dit nu kunt zien bij alle websites.

1 pixel op site

De pixel helper geeft aan dat er 1 pixel actief is op de site.

Als je dan op dat icoontje klikt krijg je extra uitleg over de pixel.

extra uitleg pixel

Facebook pixel kosten

De Facebook pixel kan je gratis installeren. Het is een handig middel later voor je advertenties om de kosten van bijvoorbeeld een lead of aankoop mee in kaart te brengen. De pixel zelf is gratis.

Wil je meer weten over de Facebookpixel en hoe je die kunt gebruiken voor het adverteren? Plan vrijblijvend een uitvogelsessie in.