Een Facebook pagina maken is een belangrijke stap in je carrière als ondernemer of bekend persoon. In principe kun je voor bijna alles een Facebook pagina maken, voor je bedrijf, voor een blog, voor een organisatie en zelfs voor je hobby. In dit blog leg ik uit hoe je een Facebook pagina maakt en waarom je dat moet doen.

Nu denk je misschien: “Waarom zou ik een Facebook pagina maken?” Daarnaast gebruikt bijna iedereen in Nederland van wie je kunt verwachten dat ze op Facebook zitten op Facebook. Zelfs meer dan zes miljoen mensen gebruiken dagelijks Facebook. Dit gaat om iedereen, de consument, de bedrijfsleider, de politicus en de persoon met interesses in wat jij doet. Door een Facebook pagina krijg je allerlei mogelijkheden, zoals statistieken en advertenties, waardoor je met jouw doelgroep in contact kunt komen.

Vooral als jij een bedrijf hebt is het belangrijk om een Facebook pagina te maken voordat Facebook denkt dat jij het bedrijf bent en je persoonlijke pagina verandert in een zakelijke pagina, dan wordt het namelijk erg lastig om het beheer over je pagina te krijgen. Via Twitter en zelfs telefonisch hebben meerdere wanhopige ondernemers contact met me opgenomen omdat Facebook hun persoonlijke pagina had omgezet in een zakelijke en daardoor kon niemand er meer op. Dit moet je dus voor zijn. Vooral als jij twee persoonlijke profielen hebt, waarvan 1 zakelijk wordt gebruikt is het belangrijk om deze tijdig om te zetten. Als jij 1 profiel hebt die je ook zakelijk gebruikt moet je direct stoppen met de zakelijke berichten en de volgende stappen uitvoeren.

Facebook pagina maken

Om een Facebook pagina te maken ga je eerst naar je persoonlijke Facebook. Dit heb je nodig om je pagina te kunnen beheren. In de blauwe balk ga je helemaal naar rechts en druk je op het kleine driehoekje met de punt naar beneden. Dan verschijnt er en menu waarin staat “pagina maken” in de afbeelding geel gearceerd. Daar klik je op.

Facebook pagina maken

Soorten Facebook pagina’s

Vervolgens krijg je de keuze van zes type Facebook pagina’s die je kunt maken, namelijk:

 

Facebook pagina maken

De pagina voor plaats of lokaal bedrijf is ideaal als je een eenmanszaak hebt of een lokale plek wilt laten zien op Facebook.

Een bedrijf, organisatie of instelling kun je gebruiken als je een bedrijf hebt met meerdere locaties of juist een instelling bent, zoals een school.

Merk of product is ideaal als je een eigen modemerk hebt dat je via Facebook aan de man wilt brengen.

Artiest, band of bekend persoon is voor iedereen die beroemd wilt worden.

Amusement is daar op zich ook geschikt voor, maar nog beter als je bijvoorbeeld een leuk programma op televisie of internet hebt dat je via Facebook wilt promoten.

Als laatste is een goed doel ook handig als jij een stichting hebt of een plek waar je mensen wilt samenbrengen om iets voor elkaar te doen. Afhankelijk van waarvoor jij een Facebookpagina maakt kies je één van deze pagina’s.

Weet je niet zeker waar jij bij past? Dan kun je klikken op de verschillende keuzes. Dan kun je direct een categorie aanklikken waarbij de mogelijkheden staan waar jij het beste bij past. Bij artiest, band of bekend persoon kun je bijvoorbeeld ook de categorie fotograaf aangeven. Bekijk dit op je gemak voordat je een verkeerde keuze maakt.

Daar vul je ook gelijk de naam van je Facebook pagina in en geef je eventuele contactinformatie die op het info deel van je Facebook pagina komt te staan.

Als je deze eerste keuzes hebt gemaakt en ingevuld krijg je de eerste vier volgende stappen. Facebook pagina maken

Info op de Facebook pagina

Ten eerste kun je informatie over je Facebook pagina geven. Daarin vertel je wat je doet. Je kunt er ook iets neerzetten over je kernwaarden of je missie.

Profielfoto instellen

De profielfoto is erg belangrijk voor de herkenbaarheid van je Facebook pagina. Bij elk bericht dat je plaatst is je profielfoto namelijk te zien. Daarom is het voor bedrijven belangrijk om daar het logo te plaatsen.

Toevoegen aan favorieten

Deze functie gebruikt Facebook vooral voor praktische redenen. Door de pagina bij je favorieten te plaatsen zie je namelijk de meeste berichten in je tijdlijn en kun je makkelijk navigeren naar de pagina die jij beheert.

Voorkeursdoelgroep van pagina

Het instellen van de voorkeursdoelgroep van je pagina is belangrijk om de juiste mensen te bereiken. Het duidelijk maken van je doelgroep is belangrijk voor Facebook vanwege het grote aantal gebruikers. Door de doelgroep duidelijk te maken zorgt Facebook ervoor dat die mensen een grotere kans hebben om jouw berichten te zien. Daarbij is deze informatie ook van belang als je uiteindelijk gaat adverteren op Facebook.

Na deze stappen kun je verder met het maken van de Facebook header en het plaatsen van berichten. Als eerste stap om volgers te krijgen kun je jouw vrienden uitnodigen om je pagina leuk te vinden.

Heb je extra hulp nodig, dan kun je altijd contact met me opnemen.

Of doe mee met 52 Weken Facebook Inspiratie, ideaal voor beginners als je met je bedrijf op Facebook zichtbaar wilt zijn.

Pin ook deze handige infographic met de belangrijkste informatie van het artikel, gemaakt door Pixelray.

FacebookPagina