Facebook live is een hele leuke manier om te gebruiken voor een live-vlog, vraag en antwoord moment en voor het weggeven van prijzen. Als mensen bijvoorbeeld iets konden winnen met een loting. Of de Facebook live goed gaat en veel kijkers trekt is elke keer weer een gok. Zo ben ik ooit vol goede moed begonnen aan een vragenuurtje, maar dat werd uiteindelijk meer een vragen 10 minuten. Voor de acties en live-vlogs was het voor mij een stuk beter. Het is ook leuk dat de kijkers vaak meer betrokken zijn bij een live video dan bij eentje die je van te voren hebt opgenomen. Daarom ga ik in dit blog dieper in op Facebook live.

Facebook Live effectief inzetten voor je bedrijf

Wil je als ondernemer graag investeren in het directe contact met je doelgroep of klanten, wil je hen de kans geven om vragen te stellen of mee te laten denken in bepaalde processen én wil hun betrokkenheid verhogen? Dan kan Facebook Live voor jou een hele mooie uitkomst bieden! Graag vertel ik je hier meer over: hoe je deze functie in kan zetten voor jouw bedrijf, wat de voordelen ervan zijn en waarom deze Facebook functie een effectieve manier is van communiceren met jouw doelgroep.

Wat is Facebook live?

Deze functie op Facebook maakt het mogelijk om met jouw telefoon een live opname te maken van dat wat jij aan jouw doelgroep of klanten wilt laten zien. Hoe leuk is het om jouw doelgroep live een ‘kijkje achter de schermen’ te geven, wanneer jij op een zakelijke beurs of congres bent? Of wanneer jij een interview hebt met een interessant persoon voor jouw doelgroep, je de doelgroep kan voorstellen aan deze persoon via een live interview op Facebook.

Natuurlijk kan je ook jouw kijkers live meenemen tijdens een leuk evenement vanuit jouw bedrijf of waar je als ondernemer een bezoek aan brengt

Bedenkt natuurlijk altijd van tevoren wat precies het doel is van jouw opname op Facebook, wat de toegevoegde waarde van de live opname is voor jouw doelgroep, of het toegestaan is om bepaalde mensen te filmen met betrekking tot de privacywetgeving en wat je precies wilt zeggen tegen je kijkers.

Hoe ga je live op Facebook?

live gaan op FacebookBeslis van tevoren via welke Facebookpagina je de opname gaat uitvoeren: via je bedrijfspagina, je persoonlijke pagina of misschien wel via een Facebook event. Dat kan allemaal. Voor het gemak bekijken we nu even de mogelijkheden van het opnemen van de video via je Facebook bedrijfspagina.

  1. Ten eerste moet je de Paginabeheer app op je telefoon hebben geïnstalleerd, zodat je deze applicatie kan openen en kan inloggen op je Facebook bedrijfspagina.
  2. Klik linksboven op icoontje met ‘publiceren’. Pas eventueel de instellingen aan waar nodig, hier zal de app zelf naar vragen. Nu kan je bijna starten met live gaan.
  3. Schrijf alvast een passende titel, die goed omvat waar de video-opname over gaat. Vervolgens klik je op de button ‘live gaan’ om de opname te starten.

Het is heel belangrijk dat je een goede wifi- of internetverbinding hebt tijdens het maken van de opname, omdat de kans groot is dat de video anders gaat haperen of zelfs wegvalt. Dat wil je natuurlijk absoluut niet.

Bedenk van tevoren of je de telefoon horizontaal of verticaal vasthoudt, maar wissel tijdens de opname niet tussen deze twee opties. Dat is storend en onrustig voor de kijkers.

Wanneer je personen wilt interviewen of veel wilt vertellen tijdens de opname, zorg dan dat je goed verstaanbaar bent en voorkom storende en harde omgevingsgeluiden. Je bent natuurlijk extra goed verstaanbaar wanneer je de beschikking hebt over een microfoon, die je kan verbinden met je telefoon.

Live met alleen audio

In Nederland is het aantal personen dat naar luistert naar podcasts de afgelopen jaren flink gestegen. Ook Facebook geeft de optie om een soort podcast op te nemen, omdat je namelijk de mogelijkheid hebt om live te gaan met alleen audio. Dit is ideaal wanneer je bijvoorbeeld een interview houdt of een gesprek met iemand hebt over een interessant onderwerp rondom je bedrijf. Ook kan je een podcast of live audio opname gebruiken voor de vraag- en antwoordsessie die we eerder noemden.

Welke voordelen heeft Facebook live voor jou?

Zoals al eerder werd genoemd, kan je een live opname inzetten voor veel verschillende doeleinden. Het is bijvoorbeeld een effectieve manier om direct met klanten of je doelgroep te communiceren, door middel van vraag- en antwoordsessies.

Snijd bijvoorbeeld een interessant onderwerp aan dat te maken heeft met jouw bedrijf of werkzaamheden en geef je kijkers de kans om hier via de chat vragen over te stellen. Deze vragen kan je direct live beantwoorden, waarop de kijkers weer kunnen reageren met bijvoorbeeld een ‘like’. Je kan ervoor kiezen om dit wekelijks in te zetten en iedere keer een ander onderwerp aan te snijden.

Wellicht ben jij een ondernemer die veel interessante congressen, evenementen of presentaties bijwoont. Hoe bijzonder is het, om je kijkers eens live mee te nemen naar deze bijeenkomsten of hen in ieder geval een ‘sneak peek’ te geven. Het is natuurlijk ook mogelijk om een eigen presentatie te filmen, die jij geeft tijdens een congres of seminar. Wees goed voorbereid en zorg dat je dit op een goed zichtbare manier wordt gefilmd. Geef in de video-opname altijd een beetje uitleg met betrekking tot de inhoud van de bijeenkomst en controleer goed of het toegestaan is om tijdens de bijeenkomst te filmen

Heb jij als ondernemer een nieuw product uitgebracht of breng je binnenkort een nieuw product op de markt, maar is dit nog in ontwikkeling? Dan kan het interessant zijn, om dit live voor je kijkers te demonstreren. Op deze manier kunnen kijkers ook direct vragen stellen met betrekking tot het product of hun mening hierover geven. Je laat hiermee zien dat je jouw kijkers serieus neemt en hen meeneemt in een belangrijk proces.

Wat gebeurt er achteraf met je content?

Na het opnemen van de live video, verschijnt de video-opname in jouw feed, waardoor men deze nog eens kan bekijken. Je kan jouw opname achteraf nog bewerken, mocht je bijvoorbeeld de titel willen aanpassen, een extra ondertitel of tags willen toevoegen of de thumbnail willen veranderen. Ook kan je een call-to-action toevoegen, zoals een link naar je website met meer informatie over het onderwerp.

Ben je erg tevreden over je opname, is deze van uitstekende kwaliteit en werd er door de kijkers positief op gereageerd? Bedenk dan of het misschien verstandig is, om de live-opname ook op je website of wellicht je YouTube-kanaal te plaatsen.

Kortom, live content delen via Facebook biedt interessante mogelijkheden voor jouw bedrijf, waar je helemaal zelf mee aan de slag kan gaan. Bij goede voorbereiding kan je er veel positieve resultaten mee bereiken!