(Laatste update blog 17-2-2023) Wanneer je aan de slag gaat met Facebook marketing is het belangrijk om te weten wie Facebook gebruikers eigenlijk zijn. Dit is van belang zodat je weet waarom mensen op Facebook zitten, zodat jij die doelen van Facebook gebruikers kunt vervullen met jouw content strategie op Facebook. De berichten die jij dan op Facebook plaatst sluiten aan bij de doelen van de “normale” Facebook gebruiker. Houdt hierbij ook rekening met jouw doelgroep.

Privé gebruik van Facebook

Er zijn meerdere manieren waarop Facebook te gebruiken is, namelijk zakelijk en privé. Eerst zal ik ingaan op privé gebruik. Want wie zitten er allemaal op Facebook en wat is hun doel met Facebook? Om hier antwoord op te geven zal ik beginnen met de algemene demografische gegevens van de Facebook gebruikers. Deze cijfers zijn gevonden met doelgroepstatistieken van Facebook en met het social media onderzoek van NewCom Research 2023.

Aantal in Nederland: Tussen de 8 en 9 miljoen Nederlanders gebruiken Facebook. Volgens NewCom Research ligt dit zelfs nog iets hoger namelijk 9,9 miljoen Nederlanders gebruiken Facebook. Volgens NewCom Research gebruiken ongeveer 6,6 miljoen Nederlanders Facebook dagelijks.

Leeftijd: Volgens Facebook zitten mensen van tussen de 18 tot hoogbejaard op Facebook. Hiervan is 22 procent tussen de 25 en 34 jaar oud, 18 procent is tussen de 35 en 44 jaar oud, 18 procent is tussen de 45 en 54 jaar oud en 14 procent is tussen de 55 en 64 jaar oud. De rest is ouder of jonger dan 64 of 25 jaar.

Volgens NewCom Research gebruikt ongeveer 80 procent van de mensen tussen de 20 en 64 jaar Facebook, maar jongeren van onder de 19 jaar gebruiken nog maar in de helft van de gevallen Facebook.

Opleidingsniveau: 68% van de gebruikers van Facebook heeft hoger onderwijs gehad en ongeveer 5% heeft een masteropleidingsniveau. De rest is lager opgeleid dan het MBO. In het laatste NewComresearch is wel naar voren gekomen dat hoger opgeleide mensen nu vaker van Facebook af gaan dan lager opgeleide mensen.

De kans dat je doelgroep zich op Facebook bevindt is dus ontzettend groot, tenzij je een doelgroep hebt van mensen onder de 20 jaar.

Doelen van privé gebruikers

Maar waarom gebruiken mensen Facebook eigenlijk? Er zijn meerdere redenen voor mensen om Facebook te gebruiken, zoals:

 • Het uiten van jezelf.
 • Het delen van informatie.
 • Het hebben van veel sociale connecties.
 • Omdat het handig is met het gebruiken van andere apps (of omdat je dan eenvoudig kunt inloggen bij sommige webshops). (1)

Onder jongvolwassenen zijn er 4 motieven om Facebook te gebruiken, namelijk:

 • Negatieve emoties veranderen.
 • Conformeren naar de groep (iedereen gebruikt het en dus ik ook maar).
 • Verrijking van iemands leven/kennis.
 • Sociale banden versterken.

Dit zijn motieven, of die doelen ook bereikt worden is weer een tweede vraag, maar het is goed om dit te weten wanneer je aan de slag gaat met je eigen strategie op Facebook.

Senioren op Facebook gebruiken Facebook om de volgende redenen:

 • Sociale verbinding
 • Het overbruggen van sociale barrières (in contact komen met mensen uit andere sociale groepen waarmee ze anders nooit in aanraking zouden komen).
 • Nieuwsgierigheid.
 • Omdat een familielid het vroeg.

Senioren plaatsen vooral berichten en maken gebruik van de chatfunctie van Facebook om sociale contacten te onderhouden. (2)

Wanneer je dus een oudere doelgroep hebt is het belangrijk om met deze doelstellingen rekening te houden.

Zakelijke Facebook gebruikers

Naast de gewone gebruiker die Facebook ter tijdverdrijf en om sociale connecties te versterken gebruikt heb je ook nog de zakelijke Facebook gebruiker. De ondernemer om het zo maar te zeggen. Wie zijn dat dan? In 2017 heeft de kvk onderzoek gedaan naar het gebruik van social media onder ondernemers en hier kwam uit dat ondernemers in 53% van de gevallen Facebook voor hun bedrijf gebruikten (3). We zijn nu wel een aantal jaar verder, dus dit cijfer kan veranderd zijn.

Als ze dan op social media zitten met hun bedrijf betekent dit niet dat ze ook regelmatig berichten plaatsen, dus dan gaat het ook niet altijd om het maken van reclame.

Ondernemers gebruiken social media met name voor het krijgen van meer bekendheid en zichtbaarheid voor hun bedrijf. Dat social media ook te gebruiken is voor feedback, het krijgen van nieuwe klanten of het besparen op andere vormen van promotie is eigenlijk niet een belangrijk doel voor de meeste ondernemers (verrassend!).

Met deze gegevens kun je alweer een stuk verder voor je strategie op Facebook. Heb je meer hulp nodig? Dan kun je altijd een uitvogelsessie bij me inplannen.

Of schrijf je in voor 52 Weken Facebook Inspiratie.