Facebookdiensten zijn een hele eenvoudige manier om jouw producten of diensten direct te laten zien op je zakelijke Facebookpagina. Het is een functie die helaas niet bij alle pagina’s mogelijk is, maar als jij het kunt gebruiken raad ik het je zeker aan om het te doen. Het grote voordeel van het laten zien van je diensten is dat als mensen naar aanleiding van jouw Facebookberichten meer willen weten, zij direct zien waar ze aan toe zijn. Het tonen van jouw diensten en producten kan ook het duwtje in de rug zijn om met jou zaken te doen.

Facebookbedrijfspagina

Om Facebookdiensten aan te maken op je Facebookbedrijfspagina is het van belang dat je een zakelijke pagina hebt. Mensen moeten dan je volgers zijn en niet je vrienden. Als je op het moment een privéaccount zakelijk gebruikt raad ik het je aan om die om te zetten naar een bedrijfspagina. Dan kun je ook de diensten aanmaken.

Facebook diensten aanmaken

Voor het aanmaken van de diensten moet je even links in beeld kijken of er in het menu “diensten” of “services” staat. Staat dit er niet? Onderneem dan de volgende stappen, want je kunt ze toevoegen.

Help ik kan geen dienst aanmaken!

Vind jij niet in het menu terug dat je een dienst kunt aanmaken? Dan kun je kijken of dit verandert wanneer je het type pagina wijzigt. Je gaat dan naar de instellingen van je pagina rechtsboven in de witte balk en vervolgens naar pagina bewerken. Daar kun je een nieuw sjabloon vinden voor het type pagina dat je wilt gebruiken. Aan elke pagina zijn andere of extra tabbladen verbonden.

Facebook diensten toevoegenDiensten Facebook toevoegen

Daar kun je ook controleren of het tabblad voor diensten aan of uit staat.

Facebook diensten toevoegen

Als diensten aanstaat kun je verder met de volgende stappen. Je klikt dus op diensten in het menu onder de header op je bedrijfspagina. Klik dan op “services” of “diensten” (vanaf dit punt diensten genoemd). Staat hij niet naast de startpagina? Klik dan even op meer en kijk of hij daartussen staat.

diensten op Facebookpagina

Je komt dan bij een basis versie van “diensten” terecht waar je de diensten of producten kunt aanpassen en toevoegen. De diensten of producten die je hebt toegevoegd verschijnen bovenaan op jouw zakelijke pagina. Dus boven alle andere berichten en naast de algemene informatie zoals telefoonnummer, website en adres. Om een dienst of product aan te maken klik je op “add a service”.

diensten toevoegen Facebook

Je moet een aantal gegevens invullen om jouw dienst of product te kunnen plaatsen. Namelijk een naam, prijs, omschrijving en een foto. Als je als diens een workshop geeft kun je ook aangeven hoe lang die workshop duurt. Dit kan in minuten of in uren.

service toevoegen op Facebook

In tegenstelling tot de Facebook shoppagina kunnen bezoekers niet direct iets kopen op jouw dienstenpagina. Je kunt natuurlijk een link toevoegen naar de website. Let hier bij wel op… Er passen maar 200 tekens in de omschrijving. Als je ervoor kiest op een website en/of e-mailadres toe te voegen, dan ben je al snel spaarzame ruimte kwijt.

Diensten en producten komen online te staan in de volgorde waarin je ze hebt gemaakt. Het is mogelijk om na het aanmaken de volgorde te veranderen door de items te slepen naar de positie waar je ze in wilt hebben.  Je houdt de muis dan ingedruk op de dienst die je wilt verplaatsen en “sleept” hem dan naar boven of beneden.

Een pakkende afbeelding

Een foto uploaden kan vanuit één van jouw Facebookalbums of gewoon vanaf de computer. Bij de diensten wordt een vierkante foto geplaatst. Kies dus voor een foto die goed tot zijn recht komt. Test ook of hij goed te zien is. Voeg een foto toe en bekijk het resultaat. Als je een fotoshoot hebt laten doen met hele mooie horizontale (liggende) foto’s dan komen deze misschien helemaal niet tot zijn recht in een vierkant kader.

Je kunt er ook voor kiezen om iconen te laten ontwerpen die in 1 oogopslag duidelijk maken om wat voor dienst het gaat. 

Wel of niet een prijs invullen?

In het vakje ‘prijs’ kun je natuurlijk een prijs invoeren. Logisch ook. Maar je kunt ook kiezen voor een call to action. Bij veel bedrijven draait het om persoonlijk contact en is de beste manier van verkopen face-to-face of een telefonisch gesprek. Als jij jouw klanten graag aan de lijn wilt krijgen om jouw dienst of product toe te lichten en ook jouw prijs of als de prijs op aanvraag is… Vul dan een call-to-action in het prijsveld: ‘neem contact op voor meer informatie’ is een voorbeeld.

Maar één dienst of product?

Heb je maar één dienst of product? Dan kun je alsnog de dienstenpagina gebruiken. Je maakt dan een item aan voor ieder detail van jouw service of product. Dat is een goede manier om jouw diensten nog aantrekkelijker te maken.

Om te weten wat werkt geldt ook bij de dienstenpagina van Facebook; testen, testen en nog eens testen.

Probeer verschillende combinaties van diensten, details en call to actions uit en bekijk waar de meeste respons op is. Voor bedrijven die geen fysieke producten aanbieden is deze services tab op Facebook een geweldige manier om te laten zien wat jouw bedrijf de klanten te bieden heeft op jouw eigen tijdlijn.

Vergeet niet de “published” knop!

Wil je aanpassingen doen aan jouw dienst? Dit kan door het pijltje naast de naam van de dienst. Totdat je het schuifje “published” aan hebt gezet, ben jij de enige die de items ziet. Jij en andere paginabeheerders. Vergeet dus niet te publiceren! Wanneer je dit hebt gedaan zullen jouw bezoekers de eerste drie diensten en producten bovenaan jouw paginaberichten zien. Dit zijn dus de drie items die je als laatste hebt toegevoegd en die dus bovenaan staan in jouw servicestab.