De Facebook business manager is ideaal als jij personeel hebt, samen met virtual assistent werkt, andere samenwerkingen hebt op Facebook en Instagram of als je zelf een virtual assistent bent. De Facebook business manager is namelijk de plaats waar jij kunt managen wie wat kan doen met jouw Instagram, Facebookpagina’s en advertentie accounts. Je kunt er echt heel veel mee en dat is ideaal.

De Facebook business manager kunt je gebruiken als je personeel in dienst hebt voor jouw Facebook, Instagram en zakelijke WhatsApp om die personeelsleden toegang te geven die nodig is voor hun taken. Daarnaast kun je de Facebook business manager gebruiken als je samenwerkt met een marketingbureau of met een virtual assistent die jou helpt met je Meta-accounts en adverteren (1).

Facebook business manager voor je Facebookpagina

Als je Facebook hebt, maar je laat iemand anders het beheer van Facebook doen, is de kans aanwezig dat je die andere persoon gewoon jouw inloggegevens geeft. Dat voelt echter niet altijd helemaal prettig en dat is ook helemaal niet nodig.

Met de Facebook business manager kun je bedrijven en personen op Facebook toegang geven tot je Facebookpagina. Het leukste is dat je mensen verschillende rollen kunt geven. Wil je iemand inhuren die bijvoorbeeld wel berichten kan plaatsen, maar die niet je pagina kan beheren en allerlei veranderingen verder kan doorvoeren. Dan kan dat.

Je kunt mensen bijvoorbeeld alleen toegang geven tot de inhoud, alleen toegang geven tot de statistieken, advertenties en statistieken, alles zodat ze ook via de creator studio kunnen werken en zelfs zoveel toegang dat ze je hele pagina kunnen verwijderen. Jij hebt dus veel meer controle over wat iemand met je Facebookpagina kan doen via de Facebook business manager dan als je die persoon je persoonlijke inloggegevens geeft.

Toegang FB pagina in business manager

Facebook business manager voor Instagram

Ook je Instagram-account kun je via de Facebook businessmanager laten beheren door iemand anders. Je kunt mensen dan bijvoorbeeld berichten laten plaatsen, chatberichten laten versturen, reacties laten verwijderen of erop reageren, inzichten geven in de statistieken en het recht geven om te adverteren namens jouw Instagramaccount.

Die persoon kan dan berichten, verhalen en reels maken en inplannen via de creator studio. Het enige dat niet kan via de Creator studio is verhalen maken met stickers, daarvoor is alsnog toegang tot jouw Instagram-account via de app op de mobiele telefoon nodig.

Maar dit helpt je wel veel als je liever niet je inloggegevens van Instagram deelt en het niet erg vindt om dan zelf de stickers en extra mogelijkheden voor verhalen in de app toe te voegen. Het scheelt dan vaak toch een hoop denk en doe werk wat je dan aan je virtual assistent kunt uitbesteden.

toegang instagram in bedrijfsmanager facebook

Facebook business manager en adverteren

Soms is het ook handig om iemand in te huren voor het adverteren. In dat geval kan de Facebook business manager op twee manieren helpen. Voordat je gaat adverteren is het namelijk handig om een Facebook pixel, een stukje code voor cookies, te installeren op je website. Hiermee stel je Facebook in staat om ook een doelgroep te maken van je websitebezoekers voordat je gaat adverteren en kun je een vergelijkbare doelgroep maken. Dus Facebook maakt dan een doelgroep voor je met mensen die lijken op mensen die op je website komen.

In de Facebook business manager kun je een Facebook pixel maken en dan kun je die koppelen aan je website, vervolgens kun je die gebruiken voor je advertentieaccount.

In de bedrijfsmanager kun je ook advertentieaccounts aanmaken en dat is weer ideaal als je ooit een verkeerde instelling hebt aangeklikt waarvan je niet weet hoe je die moet veranderen. Zo had ik toen ik begon met adverteren een advertentieaccount op mijn eigen naam en gebruikte ik advertentie-krediet, want dat kon je eenvoudig doen met Ideal. Alleen dan krijg je elke dag van je advertentie een factuur.

Heel onhandig met je admin.

Toen het me niet lukte om dit te veranderen heb ik in de bedrijfsmanager een nieuw advertentieaccount aangemaakt op naam van mijn bedrijf. Daaraan heb ik wel een creditcard gekoppeld waardoor ik een keer per maand een factuur krijg. Veel overzichtelijker.

Het andere voordeel is dat je marketeers kunt toevoegen aan je advertentieaccount. Ideaal als je iemand anders jouw advertenties wil laten maken.

Zo werk ik veel samen met cliƫnten om feedback te geven op advertenties, of zelfs om de advertenties in het systeem klaar te zetten en door de businessmanager voegen ze mij dan toe aan hun account. Het andere voordeel is dat ik dan de advertentiekosten ook niet hoef voor te schieten, maar dat dit bij hun gefactureerd wordt door Facebook. Alleen de tijd die ik dan besteed aan het bedenken, maken en klaarzetten van de advertentie komt dan op mijn factuur.

Een ander voordeel is dat ik dus ook niet kan inzien wat je creditcard gegevens zijn en deze niet nodig heb om ze toe te voegen aan het account.

Mensen met toegang tot je advertentieaccount en pixel kunnen dan ook de statistische gegevens inzien. In het geval van een advertentie gaat het dan om het inzien van het bereik, de klikken op links, conversies en zelfs de ROI.

In het geval van de pixel gaat het dan dus om websitebezoekers en op welke pagina’s je bezoekers zijn geweest. Je kunt niet zien wie er op je website is geweest, die gegevens zijn anoniem. De privacy van je websitebezoekers is dus beschermd tegenover mensen die toegang hebben tot de pixel inclusief jijzelf.

soorten accounts in bedrijfsmanager

 

Wil jij meer met Facebook en/of Instagram doen en kun je wel wat hulp gebruiken? Doe dan mee met 52 Weken Facebook Inspiratie, 52 Weken Instagram Inspiratie of neem contact met me op voor een Uitvogelsessie. Dan kunnen we altijd even kijken of ik eenmalig iets voor je kan doen of dat een social media abonnement handig is.

Klik hier om een Uitvogelsessie te plannen. 

 

Bronnen:

  1. https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/498373/Antonov_Konstantin.pdf?sequence=2