Met een expert review van je website kan je controleren of jouw website gebruiksvriendelijk is. Zoals gesteld in het artikel over social media en merkwebsites heb je jouw website nodig om een deal te kunnen sluiten en gevonden te worden. Gebruiksvriendelijkheid van een website is van belang om mensen op je website te houden en gemakkelijk naar de plek te loodsen waar je ze wilt hebben. Zoals een pagina met productinformatie of informatie over de dienst die je levert, maar meestal is dit voor jou toch de aankooppagina. In dit artikel ga ik in op controle van de gebruiksvriendelijkheid van je website met google analytics, door website gebruikers en een expert review. 

Google Analytics

Je kan de gebruiksvriendelijkheid al enigszins nagaan met Google Analytics. Als je naar het kopje Gedrag gaat en dan Gedragsstroom kan je zien welke routes mensen gebruiken op je website. Je kan nagaan hoeveel stappen ze nemen tot ze bij jouw doel uitkomen. Hoe minder, hoe beter. Wat je echter niet kan nagaan, is of dat ook het doel is waar zij willen uitkomen. Met welk doel gaat de internet gebruiker naar jouw website? Zijn ze gewoon aan het surfen? Maken ze een lijstje met mogelijkheden of willen ze meer informatie over jouw product? 

Klant Review Website

Een oplossing hiervoor is je klant vragen om je website te reviewen. Meestal moet dit met een pop-up, en daar wordt niet iedereen vrolijk van. Daarnaast doet niet iedereen mee en dat kan een vertekend beeld geven. Daarnaast kan er ook veel tijd in zitten om alle gegevens te analyseren voor een duidelijk beeld. Mocht je dit toch zelfstandig willen doen, dan kunnen de volgende vragen nuttig zijn:

 • Met welk doel kwam u op deze website?
 • Wat vond u van de navigatie door de website?
 • Had u deze indeling van de website verwacht?
 • Vond u dat u te veel moest klikken en scrollen om bij de gewenste informatie te komen?
 • Welke verbeteringen raad u aan voor deze website?

Expert Review Website

Een communicatie-expert, zoals ik, kan je helpen. Door het opstellen van verschillende doelen die gebruikers kunnen hebben. Via verschillende wetenschappelijke modellen, zoals het TIME model van Dillon, is het mogelijk om de gebruiksvriendelijkheid van je website te meten. Er wordt dan op de volgende zaken gelet.

 • Weergave van de website
 • Klik en scroll gedrag
 • Navigatie mogelijkheden
 • Aantal te ondernemen stappen
 • Cognities (gedachten) die een internetgebruiker moet formuleren
 • Herkenbaarheid van de structuur van de website
 • Tekstuele kenmerken van de website

Naar aanleiding van een analyse op deze punten is het mogelijk om verbeteringen voor de website aan te geven. Een expert review kan snel gaan en hoeft dus helemaal niet duur te zijn. Daarnaast is het ook efficiënter dan een onderzoek met veel deelnemers.

Wil je dat jouw website, of de website die nog offline staat, eens goed bekeken wordt? Neem dan contact met me op. Eerst voeren we een gratis verkenningsgesprek en dan ga ik voor je aan de slag. Een expert review duurt soms maar 1 of 2 uur bij een specifiek probleem, maar als je een grotere site hebt kan het langer duren.

Wil je een totaal beeld van jouw externe communicatie, zoals je website, social media, folders en brochures? Neem dan contact met me op voor communicatieadvies.