Social media marketing voor je eigen bedrijf. In eerste instantie denk je misschien aan Facebook, Twitter, LinkedIn en Pinterest. Dit zijn erg belangrijke social networking sites voor elk bedrijf dat zichtbaar wil zijn op het internet. Echter social media voor je bedrijf kan ook een eigen sociaal medium zijn. Denk bijvoorbeeld aan Dumpert van GeenStijl. Deze pagina die eigenlijk hetzelfde werkt als Youtube versterkt de positie van Geenstijl door het groepsgevoel dat mensen krijgen bij Dumpert. Een echte goede social media marketing strategie gaat niet alleen uit van wat er al is, maar wat je zelf kan doen. Daarom je eigen social media. 

Waarom eigen social media?

Eerder heb ik al besproken dat eigen social media erg geschikt is voor interne communicatie. Echter ook de band met je doelgroep kan door eigen social media versterkt worden.

Bovendien is het kostenbesparend. Doordat je fans elkaar gaan helpen in je eigen social media hoef je niet meer veel geld uit te geven aan klantenservice. Dit kan dan met minder mensen. De omgeving van een eigen social medium zorgt ervoor dat klanten elkaar sneller gaan helpen dan bijvoorbeeld in een Facebookgroep. Ook de ontwikkeling van je producten kan hierdoor sneller gaan. Zo heeft Dell een community waaruit ze inspiratie kunnen halen voor hun productontwikkeling.

Heb jij een abonnementsservice? Zoals in de sportschool? Laat mensen dan met elkaar praten over sport. Over leuke oefeningen, over gezonde voeding wat dan ook. Op die manier wordt de binding met jouw sportschool groter. Mensen kunnen dan ook aangespoord worden je sportschool vaker te bezoeker, dat weer goed is voor je omzet.

kortom:

  • Geschikt voor interne communicatie.
  • Kostenbesparend.
  • Ontwikkeling versnellend.
  • Frequentie verhogend.
  • Versterkte loyaliteit aan merk.

Waar is eigen social media geschikt voor?

Heb jij een grote klanten basis? Als in 500+? Dan heb jij een geschikt bedrijf voor een eigen social medium. Als jij veel klanten hebt is de kans groter dat mensen ook echt iets gaan zeggen op je social medium groter. Tips voor verbeteringen van je producten, zoals bij Dell kunnen zeker geplaatst worden.

Heb jij een bedrijf met een abonnement? Zoals een sportschool, bibliotheek, filmverhuurder (online en offline). Dan heb jij een geschikt bedrijf voor een eigen social medium. Je kan mensen met elkaar laten praten over sport, boeken, films. Recensies, tips en leuke discussies over wat wel en niet goed is. Het kan allemaal. Daarbij helpen je klanten elkaar met het vinden van de juiste beweging, boek of film. Daardoor kan je besparen op klantenservice.

Wat voor features moet mijn eigen social media hebben?

Zorg ervoor dat mensen kunnen bloggen en reacties onder het blog kunnen plaatsen. Op die manier kunnen mensen een stelling over een film poneren en kan er een leuke ontwikkeling ontstaan. Misschien blijkt nu opeens dat mensen wel geïnteresseerd zijn in Bollywoodfilms en dat je die ook moet verhuren.

Een forum is ook belangrijk. Soms willen mensen niet alleen hun mening geven, maar hebben ze een hulpvraag. Een forum is de manier om antwoorden van mensen te krijgen. Misschien moet je eerst nog vaak zelf antwoord geven, maar na verloop van tijd zullen mensen zich er meer en meer in mengen.

Gebruik je eigen social media ook om dingen te verkopen, exclusief voor vaste klanten! Doordat je de producten schaars of goedkoper maakt zullen mensen ze eerder aanschaffen.

Een goede social media marketing strategie voor je eigen bedrijf:

  • Maakt gebruik van openbare social media zoals Facebook voor nieuwe klanten.
  • Heeft een eigen social medium voor vaste klanten, om de loyaliteit te vergroten.
    • In eigen social media acties alleen voor vaste klanten.

Waar kan ik een eigen social medium laten maken?

Social media is iets voor de grote jongens, met een Joomla of WordPress site kom je niet altijd uit waar je wilt. Je moet dus opzoek gaan naar een goede websitebouwer. Echter die hebben een plan nodig. Zoals wat voor layout je wilt en hoe de vormgeving van het forum en blog moeten zijn. Op welke manier moeten reacties worden weergegeven? Moeten mensen kunnen stemmen op reacties? Vind je het lastig om een dergelijk plan te maken? Dan kan ik dat voor je doen, als onderdeel van social media advies. Daarmee kan jij naar een websitebouwer, die code kent, en dan kan hij jouw social media maken. Neem contact met me op voor een gratis verkenningsgesprek.

Wil jij alleen een social media marketing strategie? Dan kan ik ook een social media marketing plan voor je opstellen.