Maar liefst 50% van alle blogs worden amper gedeeld op sociale media. Het is een statistiek die de harde realiteit weergeeft van hoe moeilijk het is om je content viraal te laten gaan. Een blog op je website heeft geen nut als het amper wordt gelezen en gedeeld. Zeker als je er (on)rechtstreeks je brood mee moet verdienen.

Waarom falen de meeste blogs?

Een blog schrijven lijkt op het eerste zicht niet zo moeilijk. Iedereen doet het immers, toch? In een zekere zin klopt het. Iedereen kan tegenwoordig werken met platforms als WordPress of blogspot en dus een blog of artikel schrijven op een website. De vraag is alleen waarom het dan komt dat meer dan de helft van de blogs amper worden gelezen of gedeeld. We zouden het makkelijk kunnen verklaren dat de harde realiteit is dat het heel wat moeilijker is om een goed blog te schrijven. Zijn we dan allemaal zo slecht in schrijven? Nee, zo erg is het gelukkig niet.

In het verleden was het schrijven van een goede blog genoeg om gevonden, gelezen en gedeeld te worden. Nu er echter een overvloed aan informatie en blogs op het internet is, ligt de lat hoger. Veel hoger.

Heel wat populaire websites hebben de laatste jaren een forse daling in hun statistieken. Niet omdat ze plots geen goede content meer schrijven, maar een fenomeen dat eerder te wijten is aan content shock, een term dat in het leven is geroepen om aan te tonen dat er teveel content op het internet schrijft. In de tijdspanne dat ik hier mijn zin afwerk, verschijnen er wereldwijd zo’n 100.000 tweets en gaan er 500 websites live. Niet allemaal met even goede informatie, maar wel content die de aandacht vragen. Aandacht die misschien vroeger bij jouw blog was terechtgekomen.

Er zijn maar liefst drie oorzaken waarom je blog niet gedeeld wordt: te weinig onderzoek, te weinig strategie om aan te sporen tot delen en een gebrek aan trend watching.

Onderzoek: Interesse van je lezers bepalen

Een van de grootste oorzaken waarom een blog niet gedeeld wordt, is omdat heel wat bloggers meteen een blog schrijven zonder aan onderzoek te doen.

Je vindt gewoon een onderwerp leuk om over te bloggen, maar je weet eigenlijk niet of er lezers zijn voor dat onderwerp.

Daarbij is er heel wat druk rust op schrijvers en copywriters om grote hoeveelheden aan content aan de lopende band te produceren, waardoor de tijdsdruk ervoor zorgt dat ze een belangrijke stap vergeten. Op dit moment kan de strijd om het aantal shares via sociale media al gewonnen of verloren wonnen tijdens het onderzoek voor het schrijven van het blog, nog voor dat er maar een letter op je scherm is verschenen.

Als je de interesse van je lezers bepalen kan bepalen, dan verhoog je je kansen op meer engagement aanzienlijk. Zoek welke inhoud je lezers vaak lezen, delen of reacties op plaatsen, zodat je content kunt schrijven die in dezelfde lijn ligt. Hier geld immers het principe: ‘ Wat werkt voor je concurrent werkt voor jou ‘. Zo kun je misschien de beste tekst schrijven over ‘de beste manieren om een dakraam te installeren’, maar als niemand in dit onderwerp is ge├»nteresseerd, zal het ook niet worden gelezen en gedeeld en verspil je dus je tijd.

Succesvolle ondernemers en bloggers spelen in op de vragen die je lezers stellen. Je klantendienst en sales team zal een goed beeld kunnen vormen van de vragen waar klanten het meest mee zitten. Zorg dat je blog handelt over deze specifieke vragen en een antwoord biedt op het probleem.

Onderzoek voor het schrijven van het blog gaat ook over onderzoek voeren naar welke content je concurrenten verspreiden. Wat werkt voor je concurrent werkt voor jou.

Strategie om delen te bevorderen

Het doel van je blog is dat het wordt gelezen en gedeeld. Je kan er echter niet zomaar vanuit gaan dat mensen je blog zomaar gaan beginnen delen op sociale media. Ze worden immers al overspoeld met content op het internet. Wat heel wat bloggers vergeten is dat er een deel-strategie moet zitten achter je blog. Wie zal je blog delen en waarom?

Sociale media hebben hier de laatste jaren steeds een belangrijke rol in gespeeld. Meer en meer blogs en content worden gevonden omdat een vriend het gedeeld heeft op zijn sociale media. Hierdoor is sociale media belangrijker geworden dan de traditionele zoekmachines. Onderzoek wees uit dat de grootste websites maar liefst een kwart van hun verkeer krijgen via Facebook. In mijn eigen klantenkring speelt ook LinkedIn een belangrijke rol voor het krijgen van lezers voor blogs.

Dit benadrukt nog maar eens het belang van de wetenschap van waarom mensen je blog zullen delen en hoe je dit zal bereiken. Ook is het belangrijk om te weten dat het organische bereik tegenwoordig zo laag is geworden door aanpassingen in het beleid van bijvoorbeeld Facebook, dat het wellicht interessant kan zijn om betaalde promotie te voeren van je blog.

Hou er ook rekening mee dat het linken naar je blogpost nog een heel andere aanpak vereist dan het krijgen van shares. Het is niet omdat mensen je blog gaan delen, dat je ook heel wat backlinks naar je blog zal krijgen in de toekomst.

Trend watching

Wat populair is vandaag is dat binnen twee weken misschien niet meer. Plaats je een blog over hoe je kan besparen op energie tijdens de winter, dan heeft deze tekst maar weinig nieuwswaarde als deze pas in april wordt gepost. Heel wat bloggers houden geen of te weinig rekening met de trends. Het is een probleem dat vaak voorkomt bij bloggers die hun blogs inplannen in de toekomst, maar geen rekening houden dat het onderwerp op dat moment misschien geen interesse meer krijgt. Of tegen de tijd dat je blog wordt gedeeld, is het interessante er misschien al van af.

Houd dus goed in de gaten wanneer je welke content in je blogs deelt.

Wil je meer weten over bloggen en hoe je van te voren onderzoek kunt doen om jouw blog succesvol te maken? Kijk even naar de Zakelijk Bloggen Sessies, klik hier.

Bron: http://buzzsumo.com/blog/50-of-content-gets-8-shares-or-less-why-content-fails-and-how-to-fix-it/