Een bericht promoten op Facebook is helaas niet gratis. Dit is het verdienmodel dat Facebook toepast om hun andere doelen te behalen. Hoeveel je betaalt voor een advertentie hangt van meerdere dingen af, zoals het soort bericht dat je promoot, de doelgroep die je hebt en of je het promoten van een bericht uitbesteedt of niet. Om ervoor te zorgen dat jij zo goedkoop mogelijk kunt promoten ga ik in dit artikel in op het verlagen van de kosten voor het promoten van een bericht. 

In principe kun je net zoveel geld besteden als je zelf wilt aan Facebook advertenties, maar als je op budget moet adverteren is het belangrijk om te weten dat je al vanaf 1 euro per dag per lopende advertentie kunt promoten.

Dus al vanaf 1 euro kun je een bericht promoten, maar wat krijg je ervoor?

Binnen die euro probeert Facebook zoveel mogelijk mensen te bereiken die geïnteresseerd kunnen zijn in jouw bericht. Je betaalt dan per keer dat iemand ernaar kijkt of erop klikt. Bij het ene bericht kan dat betekenen dat je 100 mensen bereikt voor 1 euro, maar bij een ander bericht kan dat weer betekenen dat je 500 mensen bereikt voor diezelfde euro. Je betaalt dus afhankelijk van hoe je het doet relatief meer of minder, maar de absolute kosten zijn in ieder geval minimaal 1 euro.

Let wel op! de btw van een Facebookadvertentie wordt naar jou verlegd als jij je btw-nummer aan Facebook opgeeft, die krijg je dan wel weer terug van de belastingdienst, maar dit is toch handig om te weten.

Soorten berichten om te promoten op Facebook

In principe kun je alle berichten die je plaatst op je zakelijke Facebookpagina promoten, maar de kosten van de promotie kunnen per bericht verschillen. Het meest goedkoop om te promoten voor het bereik zijn video’s. Je betaalt dan vaak maar 1 of 2 cent voor elke bereikte persoon die de video langer dan 3 seconden bekijkt. Dit verklaart ook waarom korte video’s zo populair zijn.

Daarnaast kun je afbeeldingen of juist links naar je website promoten. Als het je doel is om afbeeldingen te promoten voor meer likes op je berichten is het verstandig om géén link bij die afbeelding te zetten. Op die manier krijg je meer waar voor je geld.

Wil je juist dat mensen naar je website gaan? Dan is het wel belangrijk om een link naar je website te plaatsen en te promoten.

Voor een klik of een andere vorm van betrokkenheid (zoals een vind ik leuk) betaal je vaak tussen de 10 cent of 1 euro.

Als je meer betaalt dan 60 cent voor betrokkenheid is het belangrijk om te controleren of het bericht je doelgroep wel aanspreekt en of je wel een goede doelgroep voor het bericht hebt gekozen.

Doelgroep en kosten

Als je een bericht promoot kun je ook een doelgroep aangeven. In eerste instantie geef je bijvoorbeeld aan waar mensen zijn of wonen, op welk geslacht jij je wilt richten en welke leeftijd. Daarnaast kun je ook nog gegevens invullen zoals interesses en functies. Dit is erg handig om je bericht aan mensen te laten zien die ook echt interesse hebben in dat bericht en op die manier kun je de kosten laag houden.

Probeer je doelgroep in ieder geval kleiner dan 500.000 mensen te krijgen als jij je op heel Nederland richt.

Als je je op iedereen richt is de kans namelijk groot dat je misschiet, dus hoe gerichter je berichten plaatst hoe beter je advertentie het over het algemeen doet.

Wanneer je wat moet veranderen om de kosten te verlagen

Zoals aangegeven is het prettig dat de kosten per klik of like onder de 60 cent per bericht zitten. Ben jij veel duurder uit? Dan is het belangrijk om te controleren of je een goede doelgroep hebt gemaakt en of het bericht zelf goed genoeg is.

In eerste instantie kun je de kwaliteit van je bericht testen door de doelgroep te veranderen. Helpt dit niet? Verander dan eens het bericht en plaats hem voor dezelfde doelgroep. De invloed van tekst en afbeelding is erg groot als het gaat om het klikgedrag van mensen. Probeer mensen daarom ook echt aan te spreken op hun interesses en aan te sporen om te klikken.

Uitbesteden van het promoten van berichten op Facebook

Ben je bang dat dit soort experimenten te lang duren en het je eigenlijk meer geld kost dan het opbrengt? Dan kun je altijd een workshop volgen voor het adverteren op Facebook of je kunt juist het adverteren uitbesteden. Je bent dan wel extra geld kwijt aan het inhuren van een professional, maar je dumpt je geld in ieder geval niet bij Facebook zonder dat je er wat voor terug ziet.

In dat geval moet je vaak je advertentieaccount delen met de adverteerder.

Dit is een spannende stap, let er daarom op dat je de persoon aan wie je dit uitbesteedt kunt vertrouwen.

Advertentie account op Facebook delen

Als je de persoon waarmee je samenwerkt vertrouwt kan hij/zij ook je advertenties maken. Je moet ze dan wel toegang geven tot je advertentieaccount dit doe je op de volgende manier:

1. Ga naar je advertentieaccount via advertenties beheren.

naar advertenties beheren2. Klik het advertentieaccount aan dat je wilt delen en ga dan naar de instellingen van het advertentie account.

naar instellingen advertentieaccount

Klik op de afbeelding om hem groter te zien.

3. Klik vervolgens op accountrollen.

4. Klik op een gebruiker toevoegen en vul dan de persoon in die je advertenties mag uitvoeren. Dubbelcheck dit zodat je niet per ongeluk je advertentieaccount met een vreemde deelt. Controleer de profielfoto en naam.

Je kunt vervolgens nog een keuze maken of je Facebookexpert beheerder wordt van het advertentieaccount, adverteerder op het advertentieaccount of juist analist van het advertentieaccount. Als iemand anders je advertenties gaat maken kun je het beste voor beheerder of adverteerder kiezen. Wil je juist advies om je advertenties nog effectiever te maken? Dan is analist ook goed.

Wil je meer weten over Facebook? Klik dan op deze link voor 52 Weken Facebook Inspiratie. 

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

facebook adverteren

Bron:

https://www.facebook.com/business/help/429271893855661

Bewaren

Bewaren