Voordat je een website, tekst, brochure, social media bericht of marketing campagne gaat maken moet je jouw doelgroep bepalen. Dit is belangrijk omdat je door je doelgroep te bepalen je de communicatie op je website, tekst, brochure, social media en marketing campagnes kan aanpassen zodat deze het grootste effect hebben. In dit artikel omschrijf ik wat een doelgroep is en hoe je jouw doelgroep vindt. 

Wat is een doelgroep?

De betekenis van een doelgroep is het soort mensen waar jouw product of dienst voor is bedoeld. Er wordt gesproken van een groep omdat de omschrijving van het type mens waar jouw product of dienst op van toepassing is voor meerdere mensen geldt. De doelgroep is een groep mensen waar jij je met jouw communicatie op richt om je product/dienst aan de man te brengen.

Doelgroep bepalen

Misschien denk je nu “Hoe bepaal ik mijn doelgroep?”. Dit doe je met een aantal stappen.

Doelgroep bepalen

  1. Ga na voor wie je dienst/product bedoeld is. (man/vrouw/leeftijd)
  2. In welke prijsklasse zit je dienst/product? Vanaf welk inkomen is dit goed te betalen.
  3. Hebben gezinsomstandigheden invloed op het wel of niet aanschaffen van jouw product/dienst?

Door deze vragen te beantwoorden heb je een redelijk beeld van je doelgroep. De demografische gegevens, sociale klasse, interesses en gezinsomstandigheden.

Mijn doelgroep is ondernemers, omdat ik een zakelijke dienst verleen. Echter dan ben je er nog niet. De doelgroep kenmerken zijn meer dan alleen “doelgroep jongeren” of “doelgroep ondernemers”.De demografische gegevens van je doelgroep zijn een belangrijk beginpunt, maar daar kun je jouw communicatie niet helemaal op aanpassen.

 

Kenmerken doelgroep bepalen

Eerst bepaal je de demografische gegevens van je doelgroep. Bijvoorbeeld Mannen van boven de 30 jaar met een modaal inkomen en een gezin met één of twee kinderen. Echter wat heb je daar aan in de tekst die je gaat schrijven? Je weet alleen meer over de prijs die je eventueel kan vragen en dat je iets over het gezinsleven in de tekst kan verwerken. Daar kun je niet een hele marketing campagne op baseren. Je moet jezelf altijd deze vragen stellen over je doelgroep.

  • Welke interesses heeft mijn doelgroep?
  • Wat vindt mijn doelgroep belangrijk in het leven?
  • Vindt mijn doelgroep de mening van anderen belangrijk?

Naast deze drie standaard vragen moet je ook vragen stellen over je product of dienst, in mijn geval:

  • Hoe belangrijk vindt mijn doelgroep mijn dienst/product?
  • Denkt mijn doelgroep dat ze mijn dienst/product ook zelf kunnen uitvoeren/maken?
  • Denkt mijn doelgroep dat ze hulp nodig hebben van mijn dienst/product?

Door deze vragen te beantwoorden heb je punten waar je op kan inspelen in teksten, zoals de interesses en waarden van de doelgroep. Ook kan je dan inspelen op de gedachten die jouw doelgroep heeft op jouw dienst. Zoals het belang vergroten als je denkt dat ze het niet belangrijk vinden. Door deze vragen te beantwoorden kan je jouw doelgroep omschrijven op een duidelijke en heldere manier.

Vind jij het lastig om deze vragen te beantwoorden? Dan kan ik je helpen met een doelgroep analyse, dit krijg je dan als antwoord op jouw communicatievraagstuk voor communicatieadvies.

Doelgroep segmenteren

Heb jij een dienst of product die geschikt is voor iedereen? Dan is het verstandig om je doelgroep te segmenteren. Niet iedereen denkt hetzelfde, gebruikt dezelfde taal of heeft dezelfde interesses. Om toch iedereen te bereiken is het verstandig om je doelgroep te segmenteren. Dit kan op basis van de demografische gegevens van de doelgroep, maar zorg er dan wel voor dat bij elke groep het bovenstaande rijtje vragen wordt beantwoord.

Bij meerdere producten of diensten moet je ook per product of dienst kijken wie je doelgroep is en hoe je jouw product of dienst het beste kan positioneren. De laatste drie vragen of je product of dienst moeten dan per product/dienst beantwoord worden. Op die manier kan je de bijbehorende communicatie aanpassen op de waarden en gedachtes die jouw doelgroep heeft.

Doelgroep analyse en doelgroep onderzoek

Heb jij hulp nodig bij het bepalen van je doelgroep? Volg dan de online masterclass: Energie Doelgroep. Voor het vinden van mensen waar jij energie van krijgt. 

Daarnaast kan ik je helpen met communicatieadvies. Door me meer te vertellen over je bedrijf, dienst/product en prijs kan ik je helpen met het bepalen van de doelgroep. Door een doelgroep analyse over je huidige klanten en doelgroep onderzoek naar nieuwe klanten krijg je een compleet beeld van de doelgroep voor jouw product/dienst. Dat is niet het enige, want je krijgt ook advies over hoe je deze doelgroep bereikt. Welke communicatiemiddelen je moet inzetten en welke communicatie technieken je in jouw teksten, website, social media, brochures en dergelijke moet toepassen om je doelgroep het beste te bereiken. Neem contact met me op voor een gratis verkenningsgesprek.