De definitie van social media is niet altijd duidelijk. De een vindt Frankwatching social media, omdat mensen daar blogs naartoe kunnen sturen. De ander vindt juist van niet, omdat er nog een redactie tussen zit. De één vindt Foursquare een sociaal medium, de ander vindt het een sociaal spel. In beide gevallen heeft de tweede groep gelijk. In dit artikel ga ik in op welke social media er zijn en wat de kenmerken van social media zijn. 

De definitie van social media

Social media is door meerdere experts gedefinieerd. User Generated Content is van belang bij deze definities. De inhoud op een sociaal medium moet door de gebruikers vormgegeven zijn. Daarnaast is de inhoud ook interactief, hij kan elke keer veranderen. Sociale media zijn dus niet statisch. De verandering kan zijn doordat informatie wordt veranderd of wordt toegevoegd aan het medium.

Sociale media zijn digitaal toegankelijk. Dus met je laptop, PC en smartphone en zijn op het internet.

Verschillende social media

Er zijn vier soorten sociale media. Blogs, wiki’s, social networking sites (profielsites) en virtuele werelden. Blogs zijn websites waarbij mensen artikelen schrijven over dingen die hun interesseren. Ook worden er vaak foto blogs bijgehouden door mensen die van fotografie houden. Blogs worden ook door bedrijven gebruikt om informatie over hun product te geven. Een beetje zoals ik doe op deze website. 

Wiki’s zijn websites waarbij gebruikers informatie geven over een bepaald onderwerp. Wikipedia is de bekendste wiki. Dergelijke sites bestaan ook voor gamers, zoals de Wiki voor Skyrim. Andere bedrijven kunnen leren van de manier waarop de game-industrie omgaat met de wiki mogelijkheden. Ensie is een Nederlandse wiki, alleen kunnen gebruikers hier niet elkaars definities aanpassen of bijvullen met informatie. Iets dat wel op bijvoorbeeld Wikipedia kan.

Social Networking Sites worden het meest gebruikt. Facebook, Twitter, Pinterest het zijn er maar een paar van de vele. Op social networking sites kunnen mensen profielen aanmaken en andere mensen volgen of “bevrienden” om zo in contact te blijven. Bedrijven kunnen social networking sites gebruiken om direct met klanten of mogelijke klanten in aanraking te komen. Het luisteren naar social media is meestal het luisteren naar social networking sites en blogs.

De virtuele werelden zijn bijvoorbeeld Second Life, maar ook World of Warcraft en het Habbo Hotel. Mensen kunnen hier een eigen karakter aanmaken dat door de wereld beweegt. Bedrijven kunnen gebruik maken van product placement (sluikreclame) om reclame te maken via virtuele werelden. Ook online shooters (schietspellen) worden daar vaak voor gebruikt.

Habbo Hotel

Habbo Hotel

Persoonlijke weergave en content gelijkheid

Niet elke soort sociaal medium heeft dezelfde mogelijkheden om jezelf te presenteren en geeft elke gebruiker dezelfde content. Vooral bij social networking sites zien gebruikers niet altijd hetzelfde. Dit komt omdat ze een verschillend netwerk hebben. Bij blogs, wiki’s en virtuele werelden krijgt iedereen dezelfde informatie te zien. Hoewel dat bij virtuele werelden wel afhangt van de “locatie” waar jij je op dat moment bevind.

Zoals gezegd zijn ook de presentatiemogelijkheden verschillend. Op wiki’s kan je jezelf niet presenteren, maar bij blogs kan je al meer van jezelf laten zien. Dit hoeft niet. Op een social networking site kan je de beste of slechtste kant van jezelf laten zien. Dit komt het meest in de buurt van hoe de wereld jou in het echt ziet. Virtuele werelden geven je juist de mogelijkheid om jezelf zo weer te geven als jij op dat moment wilt.

Een overzicht van de mogelijkheden:

Soort medium Persoonlijke weergave Content gelijkheid
Wiki Geen Ja
Blog Mogelijk Ja
Profielwebsite Ja Nee
Virtuele werelden Zoals je wilt zijn ja

Welke social media vind jij het leukste om actief op te zijn? Laat het me weten in een reactie.