Elke Facebook post die je plaatst is bij je volgers te zien tussen alle posts/berichten van andere mensen, zoals familie, vrienden en beroemdheden. Daarom is het belangrijk om de perfecte Facebook post te creëren. Wat je in de gaten moet houden is tekst, afbeelding en tijd. Daarnaast ook de interactie die na een post kan volgen. In dit artikel leg ik je uit hoe je de perfecte Facebook post maakt. 

Tekst

Let bij de tekst op de aanspreekvorm gebruik “je”of “u” of ga je in de derde persoon schrijven. Mensen aanspreken werkt overtuigender. Hoewel veel mensen denken dat “jij” beter is op sociale media dan “u” is dit niet altijd het geval.

Voer daarom eerst onderzoek uit naar wat jouw doelgroep het fijnst vindt.

Wat ook altijd helpt voor de interactie is het stellen van een vraag. Mensen gaan dan eerder het gesprek aan dan wanneer je alleen een stelling geeft.

Linking voor traffic

Bij de tekst hoort ook een link, als je iets probeert te verkopen of interesse probeert te wekken voor een bepaald artikel. Link dan daar naartoe. Op deze manier vergroot je het aantal bezoekers op je (eigen) website.

Bij de link, zoals naar een Facebook evenement of blogbericht, wordt er vaak automatisch een afbeelding gedeeld. Controleer of hij ondersteunend is. Als dit niet het geval is, kun je een nieuwe afbeelding uploaden.

Afbeelding

Afbeeldingen trekken de aandacht als je ze in een Facebook post zet. Om ze nog extra op te laten vallen moet je op de volgende zaken letten:

  • Contrast kleuren in vergelijking met de website waar ze op geplaatst worden.
  • Bij personen de ogen op de hoogte van 1/3 van de afbeelding onder de bovenkant.
  • Als een persoon niet recht in de camera kijkt, dan moet hij richting de rest van de afbeelding kijken. (Mensen kijken automatisch mee en zien de hele afbeelding dan.)
  • De afbeelding hoeft niet per sé een foto te zijn, maar kan ook een poster zijn.
  • Een vierkante afbeelding past goed in een tijdlijn, maar ook op je eigen profielpagina.

Tijd

De tijd waarop je een Facebook post plaatst is van belang voor het aantal mensen dat je bereikt. Als je nog niet genoeg fans hebt om de facebookstatistieken te gebruiken, dan is het het beste om tussen 1 en 4 een Facebook post te plaatsen voor het meeste bereik. Stuur niet meer dan drie of vier Facebook posts per dag. Dit vinden fans vaak vervelend, omdat ze toch liever zien wat hun vrienden meemaken.

Zorg ervoor dat wat je meldt nuttig is. Het moet waarde voor je volger zijn. In dat geval kan je meer berichten op 1 dag plaatsen.

Facebook bericht

 

Interactie

De post is geplaatst en dan? Vergeet bij het plaatsen van een Facebook post niet dat het uiteindelijk gaat om transparantie voor je fans. Als ze reageren geeft dan vooral aan dat je dat leuk vindt. Als de mogelijkheid er is reageer dan ook terug. Als mensen iets een goed idee hebben kan je dat zeggen in plaats van “vind ik leuk”. Als de reactie onduidelijk is, vraag dan door. Geven ze je compliment bedank ze dan. Geef je fan het gevoel dat hij/zij betrokken is bij het bedrijf en betrek hem ook letterlijk. Dit is goed voor je imago en voor de positionering bij de consument.

Welke tactiek gebruik jij voor een perfecte Facebookpost? Laat het me weten in een reactie.