Contentmarketing is marketing die in principe gratis is. Als je dit helemaal zelf doet, kost het je vooral tijd, maar dus geen geld zoals wanneer je gaat adverteren. Contentmarketing gaat om marketing op je website en op social media en het is de bedoeling dat je hiermee zoveel mogelijk mensen bereikt. Het leuke is dat content marketing vaak beter werkt dat traditionele marketing om sales en loyale klanten te krijgen (1).

Wat is contentmarketing?

Contentmarketing gaat over je marketingactiviteiten met je “content” oftewel inhoud. Je plaatst bepaalde “inhoud” op je website waardoor die websitebezoekers trekt. Je plaatst bepaalde “inhoud” op social media waardoor mensen je willen volgen.

Het gaat om inhoud die je zelf maakt. Denk hierbij aan blogs (zoals deze) of leuke en waardevolle berichten (en zelfs video’s) op social media.

Doel van contentmarketing

Die inhoud heeft als doel om zoveel mogelijk websitebezoekers of social media kijkers van je berichten te hebben. Het eerste doel is dus om de aandacht te trekken en om “fans” te krijgen die je volgen. Dit kan namelijk tot leads en klanten leiden, maar dat is eigenlijk een secundair doel van contentmarketing. Het zou het logische gevolg moeten zijn van het behalen van het eerste doel.

Als je de content kunt koppelen aan een product of dienst dan helpt dit ontzettend om de kans groter te maken dat je content naast het krijgen van volgers ook klanten oplevert.

Sommige mensen zien contentmarketing ook als de “hook/haak” om mensen aan zich te verbinden en om het gesprek met ze aan te gaan. Dit is bijvoorbeeld iets wat coaches erg fijn vinden.

Terwijl bijvoorbeeld een affiliate marketeer contentmarketing vooral gebruikt om leuke producten en diensten van anderen aan te bevelen waar hij of zij een affiliate link voor heeft gekregen.

Maar dit werkt dus het beste als je een grote groep volgers hebt. Het maakt niet uit of dit je websitebezoekers zijn of juist je social media volgers. Het liefst heb je ze alle twee.

Soorten contentmarketing

Er zijn allerlei soorten content waarmee je aan de slag kunt voor contentmarketing, zoals:

 • Blogs
 • Vlogs
 • Social media berichten
 • Slides in de social media berichten
 • Foto’s
 • Podcasts

Contentmarketing op je website

Contentmarketing op je website bestaat vaak uit webteksten die geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines, seo teksten dus. Uiteraard heb je gewoon je website, homepagina, over ons pagina en dan pagina’s over diensten of producten.

Maar met contentmarketing kun je er een kennisbank of blogs aan toevoegen om zoveel mogelijk content te hebben die door zoekmachines gevonden kan worden. In die blogs of kennisbank zet je informatie over het onderwerp wat voor je bedrijf belangrijk is. Op die manier “zien” zoekmachines ook dat je waardevolle kennis hebt en dat helpt je om gevonden te worden.

Omdat updates van je website belangrijk zijn voor je positie in zoekmachines kun je ook stellen dat je website eigenlijk nooit “af” is voor contentmarketing. Het is dus voor contentmarketing niet erg als je vindt dat je website nog niet goed genoeg is, als je jouw website namelijk regelmatig verbetert, doet dit al wat voor je vindbaarheid.

Voeg je er ook nog regelmatig een kennisbankartikel of blog aan toe? Dan ben je helemaal goed bezig.

Onlangs vroeg ik ook aan cliënten van mij die ik al jaren help met contentmarketing op hun website hoeveel website bezoekers ze hebben en dit varieerde van 15.000 bezoekers zonder adverteren tot 90.000 bezoekers met adverteren per maand! Je kunt dus zonder adverteren zeker weten al 500+ websitebezoekers per dag krijgen als je contentmarketing goed toepast.

Stel je maar eens voor wat dat voor jouw bedrijf kan doen? Ik weet in ieder geval dat die cliënt letterlijk een miljoenen omzet heeft en dat zijn bedrijf is gegroeid van een team van vijf mensen naar een team van bijna 20 personen. Natuurlijk doet dat bedrijf nog wel meer aan marketing, maar de basis is toch echt de contentmarketing op de website.

Naast de blogs kun je natuurlijk ook video’s en podcasts op je website plaatsen. Het toevoegen van video kan ook nog eens heel handig zijn voor de seo, voor podcasts is me dat iets minder duidelijk wat daar het voordeel van is voor contentmarketing.

Contentmarketing op social media

Als je lekker bezig bent met contentmarketing op je website, kun je ook aan de slag met contentmarketing op je social media. De blogs gebruik je dan bijvoorbeeld als basis voor je social media berichten.

 • Je kunt er leuke slides van maken voor op Instagram en LinkedIn.
 • Je kunt er een uitleg-video van maken.
 • Je kunt quotes uit je blogs halen.
 • Je kunt stukjes tekst uit je blog halen voor social media berichten.

Zo heb ik een cliënt voor wie ik een blog schrijf en vanuit dit blog creëren we direct 20 social media berichten, inclusief 4 reels of shorts.

Daarbij kun je op social media ook leuk netwerken met je content. Gebruik bijvoorbeeld eens een Facebookgroep of een LinkedIngroep om je blogs in te delen. Zo kunnen groepsleden kennis met je maken.

Als je als je bedrijfspagina op Facebook lid bent van een Facebookgroep en mensen vinden daar je berichten leuk, dan kun je ze direct uitnodigen om ook jouw pagina leuk te vinden.

Super handig!

Contentstrategie bedenken voor je plan

Maar wat zet je allemaal in die blogs en hoe bepaal je wat een leuk social media bericht wordt of wat niet? Hiervoor is het handig om een contentstrategie te hebben, een plan voor je contentmarketing.

Doelgroep bepalen

In eerste instantie is het goed om duidelijkheid te hebben over je doelgroep. De mensen die jij het liefste helpt. Het is handig om je doelgroep een beetje specifiek te maken, zodat je je niet richt op “iedereen”. Dit helpt je namelijk met het bedenken van goede content.

Kernwaarden

Je doelgroep is belangrijk, maar tegelijkertijd wil je met je contentmarketing ook uitstralen wat jij wil uitstralen en om hier een duidelijke rode lijn in te hebben is het handig om je kernwaarden helder te hebben. Kernwaarden zijn als het ware de karaktereigenschappen van je bedrijf. Iets wat altijd terugkomt in je diensten of producten, ongeacht wat het is.

Voorspelbaarheid belang

Bij contentmarketing is het doorlopend produceren van content van belang en voor je volgers is enige mate van voorspelbaarheid van belang. Net zoals je op een bepaald tijdstip je favoriete televisieprogramma kijkt, kun je mensen ook aan je binden door op vaste tijdstippen bepaalde berichten te maken.

Zo volg ik zelf het blog post-secret elke zondag, want dan krijgen ze een update.

Hoe vaak een artikel op je website plaatsen?

Je kunt je dus afvragen hoe vaak je een nieuw artikel op je website plaatst. Ik probeer dit nu bijvoorbeeld wekelijks te doen, maar er zit nog niet een duidelijke dag in (verbeterpuntje voor mezelf), maar je kunt ook zeggen dat je juist elke maandag en donderdag een blog plaatst. Of elke tweede maandag, of de eerste maandag van elke maand. Als er maar een voorspelbaarheid in zit.

Ook hangt de frequentie af van je doel met bijvoorbeeld bloggen of het bouwen van een kennisbank.

Is het je doel om hoger in Google te komen? Dan is het handig om zo frequent mogelijk blogs te plaatsen. Sommige ondernemers huren zelfs copywriters of schrijvers in, zodat ze elke dag een nieuw artikel op hun website krijgen. Ook kun je kijken of je met gastbloggers kunt werken, zoals Frankwatching dat eigenlijk ook doet.

Ik kan wel zeggen dat cliënten van mij op zijn best 2 blogs per week online plaatsen en sommigen ook 2 blogs per maand. Toch liegen hun websitebezoekers er niet om. Zonder adverteren komen ze al snel uit op 15.000 websitebezoekers per maand en met adverteren op 90.000 bezoekers.

Even geanonimiseerd (want ik ben ghostwriter voor hun). De nummer 1 posities waar ze op staan en het aantal maandelijkse zoekopdrachten, ga er dan maar vanuit dat daar 80% van doorklikt naar hun blogartikel. En dan heb ik het nog niet eens over de artikelen die op nummer 2 staan, waar ook nog veel mensen naar doorklikken.

contentmarekting als je op 1 staat

Je kunt je wel voorstellen dat dit maandelijks optelt naar duizenden websitebezoekers.

Is hoger komen in Google niet je doel? Dan kun je zelf een frequentie bepalen, maar dan is het wel belangrijk dat die voorspelbaar is. Postsecret heeft bijvoorbeeld totaal niet het doel om een goede zoekmachineoptimalisatie te hebben, maar doordat ik elke zondag nieuwe “geheimen” kan lezen kijk ik er toch elke zondag even naar.

Wat plaats je op social media en op welke dag?

Er zijn veel verschillende soorten social media, met allemaal hun eigen vibe of doelen. Alleen Facebook en LinkedIn zijn redelijk vergelijkbaar, maar die hebben weer een totaal andere doelgroep.

Op TikTok plaats je bijvoorbeeld alleen video’s en op Instagram kun je video’s en afbeeldingen plaatsen, maar geen links in de berichten en geen berichten die alleen uit tekst bestaan. Berichten met links of die alleen uit tekst bestaan kun je weer wel op Facebook en LinkedIn plaatsen.

YouTube is weer ideaal om video’s op de plaatsen mét links naar belangrijke blogs, weggevertjes of producten/diensten.

Wat ook handig is, is dat je voor elk platform een idee hebt van wat je elke dag wilt plaatsen. Zoals maandag motivatie, dinsdag dienst, woensdag werkplaats, donderdag vraag, vrijdag weekendwens!

Je kunt dit schema koppelen aan een thema, je kernwaarden of dingen die je doelgroep belangrijk vindt.

Natuurlijk kun je bij sommige platformen het gevoel hebben dat elke dag iets plaatsen voor jou een lastige opgave is. Kies er dan voor om op specifieke dagen dingen te plaatsen. Zoals elke maandag een uitlegvideo op Youtube.

Wat goed is om te onthouden is dat het succes van je content per platform kan verschillen, omdat elk platform eigenlijk weer een eigen strategie nodig heeft (2). Als je dus niet allerlei strategieën wilt bedenken, kies dan de platformen waar jij gelukkig van wordt en bedenk daar een specifiek plan voor.

Of neem er genoegen mee dat een bericht het op LinkedIn veel beter kan doen dan op Facebook en andersom, maar zorg er toch voor dat je dagelijks berichten plaatst.

Handige platformen voor contentmarketing

Er zijn een aantal handige platformen waar je naar kunt zoeken voor je contentmarketing. In eerste plaats dus je eigen website waar je een kennisbank of blogs kunt plaatsen die je optimaliseerd voor zoekmachineoptimalisatie.

Hoe dat precies werk kom je achter in de Onvergetelijk Hoog Bloggen Sessies. Klik hier voor meer informatie. 

Daarnaast kun je kijken of er websites zijn met veel websitebezoekers in je vakgebied of die bij je doelgroep populair is die gastblogs ontvangen. Die kun je benaderen om daar ook een gastblog op te schrijven. Zo heb ik een gastblog geschreven voor startendeondernemers.nl. Dit kan namelijk een leuke website zijn voor mijn doelgroep.

Daarnaast zijn Facebook, LinkedIn, Instagram en YouTube toch wel de grootste sociale media waarop je zichtbaar wilt zijn als je een volwassen doelgroep hebt. Is je doelgroep aan de wat jongere kant, dan is TikTok ook een goed platform om op te werken aan je zichtbaarheid met contentmarketing.

Kosten

Zoals gezegd kost contentmarketing je alleen maar tijd als je dit zelf doet. Echter, als jij al best wat klanten hebt en een uurtarief hebt dat hoger ligt dan 50 euro, dan kan je er al over nadenken om iemand in te huren voor je contentmarketing. Als die persoon alles helemaal optimaal moet doen kun je zelfs zeggen dat je hier een fulltime baan aan kunt besteden. Dit kan vooral interessant zijn als je toe bent aan schaalvergroting in je bedrijf.

Maar je kunt ook keuzes maken dat iemand zich vooral richt op de social media of op de blogs en dan kan het inschakelen van een zzp copywriter of virtual assistant ook al een slimme investering zijn. In dat geval kun je voor een paar honderd tot een paar duizend euro per maand al veel voor elkaar krijgen, zonder dat je hier iemand voor in loondienst moet nemen.

Voor blogteksten kunnen mensen ook een prijs per woord vragen in plaats van een uurloon. Die prijzen liggen vaak tussen de 8 en 40 cent per woord.

Contentmarketing kpi’s

Hoe weet je nu of je contentmarketing goed werkt? Dan kun je kritieke prestatie-indicatoren (KPI’s) bepalen. Bij contentmarketing zijn die:

 • Het aantal websitebezoekers dat blogs oplevert.
 • Het bereik van een bericht.
 • De interactie die een bericht krijgt (zoals reacties, likes en deelacties).
 • Leads die berichten over weggevertjes opleveren.
 • Leads die blogs opleveren.

Dit zijn vaak harde cijfers, maar daarnaast kun je ook kijken naar hoe mensen reageren op berichten van je bedrijf. Je kunt de merkbeleving op die manier in de gaten houden. Je kunt bijvoorbeeld in de gaten houden wat het sentiment is in de reacties. Reageren mensen positief? Of krijg je om de een of andere reden telkens kritiek?

Al dit soort gegevens in de gaten houden helpen je om je contentmarketing strategie bij te sturen naar succes (3) als je merkt dat er geen groei is, of als het sentiment een te grote verhouding negatieve reacties geeft.

Het leuke is dat alle social media kanalen deze inzichten geven als je een bedrijfsaccount aanmaakt. Daarnaast kun je je website koppelen aan Google Analytics om te zien hoe je blogs het doen.

Hulp met je contentmarketing

Wil jij aan de slag met je contentmarketing, maar weet je niet waar te beginnen? Ik help je graag. Dit kan met een contentmarketingplan of met (gedeeltelijke) uitvoering.

Plan vrijblijvend een Uitvogelsessie om te zien waar jouw kansen liggen.

Bronnen:

 1. http://www.academicstar.us/issueshow.asp?daid=2599
 2. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/16522354.2020.1783130
 3. https://ieeexplore.ieee.org/document/9476377