Een blogger handleiding zou toch wel handig zijn voor beginnende bloggers, daarom even een korte blogger handleiding voor jou in dit blog. Bloggen is super handig om jouw verhaal, of het nu persoonlijk of zakelijk is, te vertellen. In het geval van een zakelijk verhaal of een hobby waarover je jouw kennis wilt verspreiden kan bloggen essentieel zijn om de mensen te bereiken die je kennis nodig hebben. Hiermee kun je jouw publiek, of bedrijf, laten groeien.

Bloggen is goed te combineren met andere marketinguitingen en biedt leuke kansen voor bedrijven. Daarbij is het ideaal om mensen op je website te houden, je zoekmachineoptimalisatie te verbeteren en om op de lange termijn ook resultaten te boeken (1).

Daarom beginnen we even bij het begin.

Stap 1: Ken je lezer

Als je gaat bloggen, wil je natuurlijk wel dat je blogs gelezen worden. Het is daarom belangrijk om je te verdiepen in de mensen die jij wilt bereiken. Dit wordt ook wel een doelgroep genoemd.

Je kunt eerst bepalen wat elementen van je doelgroep zijn, zoals leeftijd, inkomen, gezinssituatie, woonsituatie en waar ze wonen. In jouw regio, landelijk of zelfs internationaal?

Vervolgens kun je je meer afvragen over persoonlijke dingen, zoals hun wensen en doelen. Waar zijn ze bang voor, wat vinden ze interessant. Antwoord op dit soort vragen geeft je houvast over wat je allemaal in je blogs gaat zetten, zodat ze interessant zijn en de aandacht van je lezer vasthouden.

Stap 2: Het bepalen van blogonderwerpen

Als je gaat bloggen is het belangrijk om je blog 1 thema te geven. Op die manier weten lezers wat ze van je kunnen verwachten. Het blog van Communicatievogel heeft bijvoorbeeld het thema van online zichtbaarheid. Daarom gaan de blogs over bloggen, social media, e-mailmarketing en het inrichten van websites.

Als je bijvoorbeeld over auto’s gaat bloggen en dan opeens een blog over fitness hebt, is dat heel onhandig. Als je het dan al wil uitbreiden, breid het dan uit met vrachtwagens, motoren of boten waar een motor in ligt. Dat is ten minste technisch en heeft met vervoer te maken.

Voor de individuele blogs is het ook belangrijk om na te denken wat je lezer dan wil weten over je thema. Welke problemen zijn op te lossen, welke inzichten kun je geven en zijn er nieuwtjes te melden over het thema. Door je expertise te laten zien, kun je ook laten zien hoe uniek je bent.

Als je met bloggen hoger in Google wilt komen is het ook belangrijk om een blogonderwerp te kiezen waarop gezocht wordt. Er zijn meerdere tools die je hiermee kunnen helpen. Met de Workshop Onvergetelijk Bloggen krijg je meer inzicht over die tools.

Stap 3: Laat jezelf zien in je blogs

Hiermee bedoel ik niet dat je een foto van jezelf moet laten zien, maar dat je jouw passie en persoonlijkheid kunt laten zien. Ik doe dit bijvoorbeeld door tussen de informatie door mijn persoonlijke ervaringen en visie op bepaalde thema’s te delen.

Dit helpt je om een band met je lezer te creëren en kan ervoor zorgen dat ze terugkomen.

Daarbij laat dit ook zien dat je blogs in ieder geval niet volledig door AI geschreven zijn.

Stap 4: Blog regelmatig

En dit is een stap die in het begin belangrijker is dan later, maar die je altijd weer kunt oppakken als je merkt dat het nodig is. Regelmatig bloggen.

Toen ik net begon, plaatste ik elke dag een blog. Als je daar de tijd voor hebt, is dit heel handig om snel resultaat te krijgen wat betreft websitebezoekers.

Op gegeven moment kreeg ik klanten en moest ik het terugzetten naar 1 keer per week.

Toen ik duizenden websitebezoekers per maand had, werd ik er wat lakser in en nu probeer ik ten minste 1 keer per maand een blog te plaatsen.

Maar meer is beter. Cliënten van mij voor wie ik wekelijks meerdere blog plaats en dit al jaren doe hebben in plaats van duizenden bezoekers per maand, duizenden websitebezoekers per dag! Dat alleen maar door de regelmaat van het bloggen.

Stap 5: Perfectioneer je blog voor SEO

Je blog aanpassen zodat deze perfect is voor zoekmachineoptimalisatie (seo) is ontzettend belangrijk om je blog vindbaar te maken. Uiteindelijk gebruikt 92% van de Nederlanders Google en daarvan klikt ook ongeveer 95% op een van de eerste drie resultaten.

Dit is waarom het zo ontzettend belangrijk is om hoog in Google te staan.

Als je geld wilt verdienen met je blog is die positie ook belangrijk, omdat de koopintentie bij mensen op Google veel hoger is dan als je ze bereikt met social media. De helft van mijn klanten krijg ik via Google en ik heb meer dan een paar keer gehoord “Jij staat hoog in Google, dus je weet waarover je het hebt.

De positie alleen al is dus voor veel mensen al een argument om zaken met je te doen.

Stap 6: Deel je blog ook op andere kanalen

Onderzoekers geven ook aan dat bloggen een goede basis is voor de rest van je marketing (2) en dit kan ik zelf ook onderschrijven. Als je jouw blog dan online hebt staan, deel je blog dan ook op andere kanalen. Deel je blog in je nieuwsbrief en op social media. Nodig je volgers uit om je blog te lezen en te reageren op het blog.

Wanneer je alles goed hebt ingesteld kan Google namelijk ook zien hoe mensen op je blog komen en hoeveel tijd ze besteden aan je blog. Dit is allemaal een indicatie van hoe handig het blog is, en dat heeft invloed op je positie op Google.

Dus zeker als je nog niet hoog staat, deel je blog ook op andere kanalen. Zoals Facebook, LinkedIn, Instagram en Pinterest en dus in je eigen nieuwsbrief.

Stap 7: Meten is weten

Hoe goed functioneert je blog? Lezen mensen je blogs helemaal door? Hoe lang blijven mensen op je website? Klikken je lezers door naar belangrijke knoppen? Dit soort informatie is belangrijk om te achterhalen of je blogs van goede kwaliteit zijn en deze kennis kan je zelfs helpen om je positie op Google te verbeteren.

Met tools zoals Google Analytics kun je zien hoe je blogs het doen en die informatie kun je gebruiken om of met een gerust hart te gaan slapen, of om toch nog even je blogs te verbeteren.

Blogger handleiding + extra hulp

Heb je meer hulp met bloggen nodig? Dan kan het gratis e-book: Hoe je onvergetelijk blogt ook handig voor je zijn. Daarnaast kun je je inschrijven voor workshop Onvergetelijk Bloggen op 29 mei in Assendelft, of je schrijft je direct in voor de Onvergetelijk Hoog Bloggen Sessies, een online programma.

Weet je niet zo goed wat je nodig hebt? Plan dan een vrijblijvende uitvogelsessie in.

Bronnen:

  1. https://ijarsct.co.in/Paper12021.pdf
  2. https://ijsrcseit.com/paper/CSEIT2172133.pdf