Wat heb je nodig voor bloggen? In dit blog ga ik dieper in op wat je nodig hebt voor bloggen, voor hoger komen in Google met bloggen en voor geld verdienen met bloggen. Bloggen is ten eerste super leuk om te doen, maar waar begin je?

Basisbenodigdheden voor bloggen

Je zou misschien denken dat je een tekstverwerkingsprogramma nodig hebt voor bloggen, zodat het eerst op je computer staat, maar dat is niet waar. Een tekstverwerker is vooral handig voor de spellingschecker als je computer op Engels is ingesteld, maar als die op zijn Nederlands is ingesteld kan dit ook al gedaan worden terwijl je het blog typt op de website waarop je blogt.

Je hebt dus ten minste een mobiel of computer nodig en een internetverbinding.

Dit blog typ ik bijvoorbeeld in het WordPress systeem (op mijn laptop) wat op mijn website staat. Wat je nodig hebt is dus een website met een systeem zoals WordPress waarmee je kunt bloggen. Heb je niet het budget om een domeinnaam te registreren en webhosting te regelen?

Dan zijn er ook sites, zoals toevallig WordPress en Blogspot waarop je kunt bloggen. Je kunt ook op LinkedIn bloggen, wat leuk voor je kan zijn als je een zakelijk blog wilt gebruiken.

Je hebt dus een plek nodig om te bloggen, ofwel een website met een systeem zoals WordPress dat het plaatsen van blogberichten makkelijk maakt. Ofwel een account op een website speciaal gemaakt voor bloggen, zoals wordpress, blogspot, Tumblr of zelfs LinkedIn.

Wat heb je nodig om hoger in Google te komen met bloggen?

Als je blogt voor zoekmachineoptimalisatie is het handig als je weet waarop mensen zoeken. Je hebt dan een middel of tool nodig die je hiermee helpt. Er zijn verschillende tools waarmee je kunt uitzoeken waarop mensen zoeken. Google trends is bijvoorbeeld een goede gratis mogelijkheid om te zien waarop mensen in Nederland zoeken en zelfs per provincie.

Daarnaast heb je nog allerlei andere tools waarover ik meer uitleg in de Zakelijk Bloggen Sessies.

Als je weet waarop mensen zoeken is het ook handig dat zoekmachines, zoals Google, weten dat je daarover blogt. Als je blogt op je eigen website (wat wel handig is bij bloggen om hoger te komen in Google) kun je hiervoor plugins gebruiken. In ieder geval wanneer je gebruikmaakt van het WordPress systeem.

Zo heeft Yoast een gratis plugin (ook een betaalde, maar je kunt met de gratis versie beginnen) waarin je kunt aangeven dat een bepaald blog op een bepaalde zoekterm gevonden moet worden.

Wat heb ik nodig om geld te verdienen met bloggen?

Er zijn meerdere manieren waarop je geld kunt verdienen met bloggen. Je kunt als ghostwriter aan de slag om voor andere mensen te bloggen, dan krijg je vaak per uur of per woord betaald voor de tekst. Op websites zoals freelance.nl kun je vaak wel opdrachten vinden voor ondernemers die op zoek zijn naar een blogschrijver. Het is dan handig om je in te schrijven op een dergelijke website.

Daarnaast kan je ook je blog koppelen aan je bedrijf zodat mensen je bedrijf vinden. In dat geval heb je dus diensten of producten nodig waarnaar je kunt linken in je blog zodat mensen weten dat die diensten of producten bestaan en dan kan je op die manier uiteindelijk indirect verdienen aan het blog.

Bij affiliate blogs zijn er 2 manieren waarop je geld kunt verdienen. Stel je hebt een leuk lifestyle of fitnessblog of iets dergelijks. Dan kan je samenwerkingen aangaan met bedrijven die daar iets voor leveren. Je kunt bijvoorbeeld een blog schrijven over een mooie spa en dan geld krijgen van die spa voor je blog. Je kunt een blog schrijven over bepaalde fitness oefeningen of een trainingsprogramma en dan geld krijgen van het bedrijf dat dit levert.

Of je werkt met affiliate links. Je kunt bijvoorbeeld bloggen over waar je maar zin in hebt, linken naar bepaalde diensten of producten en als mensen dat dan kopen krijg je een bepaald percentage van het verkoopbedrag. Er zijn meerdere bedrijven die iets dergelijks aanbieden.

Via het betaalsysteem van Paypro kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van affiliate links, maar dan moet je daar wel een account hebben. Bol.com heeft ook een affiliate programma waarbij je dus een persoonlijke link krijgt en je geld krijgt wanneer mensen die via jouw website op hun website komen iets kopen.

Wil je meer weten over bloggen? Doe dan mee met de Zakelijk Bloggen Sessies of plan een vrijblijvende uitvogelsessie.

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

bloggen wat heb je nodig