Interne communicatie heeft meerdere voordelen. Door interne communicatie kun je het gedrag en de effectiviteit van je werknemers beïnvloeden wat ten goede komt aan je imago en natuurlijk het succes van je bedrijf. Daarnaast stimuleert het samenwerking en het saamhorigheidsgevoel. Daarom wil ik in dit artikel dieper ingaan op wat bloggen kan doen voor interne communicatie.
Doordat de werkvloer verjongt wordt er ook steeds meer naar alternatieve manieren gezocht om de interne communicatie te optimaliseren. De meeste bedrijven hebben een intranet met een smoelenboek en contactgegevens en verder gaat de interne communicatie vooral via de e-mail. Dat is vaak ook genoeg, maar de e-mail heeft ook nadelen zoals dat het niet de meest transparante vorm van communiceren is. Daarbij is de hiërarchie in het bedrijf dan ook duidelijker, terwijl uit onderzoeken blijkt dat hoe meer tweezijdig, en dus hoe minder hiërarchisch, de communicatie is hoe beter dit is voor de ontwikkeling van het bedrijf.
Bloggen is een manier om de hierarchie te doorbreken en transparantie en co-creatie te stimuleren.
Iedereen kan intern bloggen
Uit onderzoek blijkt dat bloggen een van de populairste vormen is van interne communicatie. Niet alleen de leidinggevende kan bloggen over het bedrijf. Ook medewerkers kunnen bloggen in de afgeschermde ruimte van intranet, waarin ze om hulp kunnen vragen of waarin ze hun expertise laten zien en met nieuwe ideeën komen.
Normaal gesproken kun je op een blog reageren. Hierdoor kunnen er leuke discussies en ideeën ontstaan die het bedrijf helpen om vooruit te komen.
Daarnaast kan een intern blog ook gebruikt worden als een soort interne wiki(pedia) om kennis in het bedrijf op te zoeken en kennis te delen. Deze vorm van bloggen wordt ook wel internal branding van de werknemer genoemd. Dit is ideaal voor iemand wiens talenten niet duidelijk zichtbaar zijn of die wat introvert is, maar juist wel een leuk en informatief blog kan schrijven. Talent in de organisatie kan daardoor beter zichtbaar worden.
Als iemand bijvoorbeeld meer informatie over een procedure wil vinden of wil weten waarom en hoe een taak moet worden uitgevoerd kan hij kijken of daarover een blog is geschreven, dan weet die persoon ook direct dat hij hulp kan vragen bij de collega die het blog heeft geschreven.
Daarbij kunnen mensen elkaar ook aanvullen waardoor co-creatie wordt gestimuleerd of dit nu gaat om de verbetering van dienstverlening of de verbetering van een product.
Blogs, reacties op de blogs en de aandacht die ze krijgen binnen een organisatie kunnen reflectie en het aantal interne ontmoetingen verhogen.
Daarnaast zijn interne blogs ook te gebruiken voor de samenwerking bij projecten.
Om het interne bloggen te stimuleren kunnen eerst de medewerkers van de communicatie en marketingafdeling bloggen over hun werk en welke input ze nodig hebben. Ook kun je aan het begin tips en trics op het intranet zetten voor mensen die willen beginnen met bloggen en ook regels voor het reageren op de blogs, zodat mensen niet gedemotiveerd raken door negatieve commentaren om verder te bloggen voor de interne communicatie.
Voordelen van intern bloggen als leidinggevende
Wanneer je als leidinggevende, of zelfs directeur, van het bedrijf gaat bloggen over doelen, wensen en dingen die je meemaakt op de werkvloer vergroot dit de betrokkenheid van de werknemers bij de doelen van de organisatie. Door de betrokkenheid kun je meer uit de werkvloer halen dan als jij een “onbereikbare” baas bent. Dit is ideaal voor een organisatie met meerdere locaties waarbij je als leidinggevende niet elke dag bij het koffieapparaat te vinden bent voor elke werknemer.
In een onderzoek wordt zelfs een medewerker geciteerd die zegt dat het veel eenvoudiger is om je CEO te volgen in een blog dat wat informeler is dan een zakelijke nieuwsbrief.
Het laat ook zien dat je transparant bent over wat jij voor de organisatie doet.
Vooral in deze tijd waarin het inkomen van een directeur onder het vergrootglas ligt met de vraag of je dat ook verdient is dit de manier om te bewijzen wat je waard bent en om een band op te bouwen met de mensen aan wie jij leiding geeft.
Daarnaast kan dit ook bloggen en kennisdeling door medewerkers in de hand werken. De leidinggevende laat zien dat het nieuwe blogsysteem gebruikt wordt en dat de organisatie hiervoor open staat. Op die manier kunnen de voordelen van bloggen door werknemers beginnen.
Kortom bloggen voor interne communicatie is…
Heb jij weleens geblogd voor de interne communicatie van je bedrijf? Wat vond je ervan?
Bronnen:
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0363811110001311
http://www.emeraldinsight.com/doi/abs/10.1108/10878570410699249
http://www.computer.org/csdl/proceedings/hicss/2007/2755/00/27550086a.pdf
http://www.inderscienceonline.com/doi/abs/10.1504/IJKL.2007.016704
Pin deze infographic gemaakt door PixelRay als reminder.
Hoi Merel,
In je blog noem je de wiki als platform om co-creatie te stimuleren. De afgelopen jaren heb ik o.a. de Nederlandstalige Wikiversiteit (= zusterproject van Wikipedia) geëxperimenteerd met leerprojecten. Ook in bedrijven kan het opzetten van een leerproject een laagdrempelige manier zijn om kennis uit te wisselen.
Met vriendelijke groet,
Tim Ruijters
Heel leerzaam artikel. Ik ben blij het te lezen.
Hoi Franky,
Graag gedaan 🙂
Groetjes,
Merel