Bedrijfsmatig bloggen is al sinds de opkomst van het internet een vaste waarde geworden in het online landschap. Terwijl vele bedrijven aan het bloggen slaan, vergeten ze echter enkele essentiële elementen te incorporeren. Natuurlijk hebben ze van termen zoals Search Engine Optimization geen kaas gegeten, maar als we bloggen – dan is het belangrijk dat we het ook goed doen.

In dit blog: waarom bloggen bedrijven, wat doen ze goed en wat doen ze minder goed?

Waarom bloggen bedrijven?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom bedrijven aan het bloggen slaan. Zo kunnen ze bijvoorbeeld bloggen voor PR, maar kunnen ze evenzeer bloggen voor interne communicatie. Door te bloggen bieden ze echter hoe dan ook een meerwaarde, ongeacht of het intern of extern gebruikt wordt.

Bij bloggen voor interne communicatie richt het bedrijf zich voornamelijk op het eigen laten maken van een bepaalde bedrijfscultuur en het voldoende informeren van de eigen personeelsleden over bijvoorbeeld hiërarchische wijzigingen.

In de marketingmix wordt aangenomen dat een constante bedrijfscultuur de afstand met de klant reduceert, waardoor interne communicatie uiteindelijk ook invloed kan hebben op de uiteindelijke omzetcijfers. We spreken in dit geval van indirecte marketing door middel van bloggen.

Toch kan het ook een stuk rechtstreekser verlopen. Wanneer we bloggen voor PR willen we immers een bepaalde indruk achterlaten. Onder andere General Electric reports en Disney Parks Blog passen bloggen frequent toe om contact op te zoeken met een bepaald marktsegment en zich hierbij te profileren als een aangename en betrouwbare partner.

Het doel is duidelijk: Rechtstreeks en goed contact met de doelgroep houden om zich zo als gevestigde en ervaren waarde te blijven profileren.

Waarover moet je bloggen?

Een en ander is natuurlijk afhankelijk van de te hanteren communicatiestrategie, maar toch is het duidelijk dat we moeten bloggen binnen ons segment. Een blog hoeft lang geen verkooppraatje te zijn of zich alleen te focussen op een specifiek product (of een verzameling ervan), maar moet toch minimaal gericht zijn op het eigen doelpubliek en de community die op je blog terechtkomt.

Zo kan je bijvoorbeeld op zoek gaan naar de redenen waarom je doelpubliek nu net geïnteresseerd is in een bepaald product en vervolgens praktische toepassingen laten zien in je blog.

Als verkoper van smartphonekabeltjes kan je bijvoorbeeld gerust een blog schrijven over hoe kabels gebruikt kunnen worden in de wagen, terwijl je als wagenverkoper een blog kan schrijven over de beste wagens voor op skivakantie. Onrechtstreeks de lezer terugbrengen naar je producten, dat is de essentie.

Vergeet zoekmachineoptimalisatie niet

Wanneer we dan toch aan het bloggen slaan, dan kunnen we maar beter het maximale uit onze pen halen. Door tijdens het bloggen rekening te houden met SEO, kunnen we de vindbaarheid in Google helpen verhogen. Zo kunnen we in onze blog een aantal zoektermen en trefwoorden opnemen waarvan potentiële klanten ze vaak gebruiken.

Blogs de wereld insturen kan er dan ook voor zorgen dat steeds meer potentiële klanten met het bedrijf in contact komen en kan zo de omzet helpen verhogen.

Integreer in de Social Media strategie

Naast bloggen neemt ook Social Media een steeds belangrijkere rol in. Bloggen kan hierbij dienen als aanvulling voor de Social Media Strategie: meerwaarde creëren voor de volgers. Door interessante blogs de wereld in te sturen via Facebook, Twitter of LinkedIn, verhogen we de aantrekkelijkheid van onze pagina’s en laat je jouw fans eerder je website bezoeken.

Do’s: Hoe maak je van een bedrijfsblog een succes?

Wil je het bloggen ook echt goed doen, houd dan rekening met volgende Do’s.

  • Zo kies je maar beter voor een specifiek onderwerp waarover nog geen 35 Wikipediapagina’s werden geschreven.
  • Over eigen ervaringen schrijven is altijd een aanrader, aangezien je je zo altijd weet te onderscheiden van reeds bestaande blogs.
  • De bezoeker moet altijd het gevoel krijgen dat de blog meerwaarde biedt voor de lezers, waardoor hyperlinks naar andere (onafhankelijke) websites zeker als positief worden ervaren.
  • Een reactiesysteem kan de feeling met het publiek helpen te vergroten, maar indien we ook effectief wensen te reageren op ieder berichtje, kan dat heel wat broodnodige tijd kosten.
  • Schrijf op regelmatige basis, waardoor bezoekers de blogpagina vaak opnieuw aanklikken.

Don’ts: Hoe hypothekeer je het succes van jouw blog ?

Bloggen werkt alleen als je het ook goed doet. Meerwaarde creëren is heel belangrijk voor de lezers.

Beperk je dan ook niet tot een tirade van verkooppraatjes waar neutrale bezoekers zelden iets aan hebben. Kies voor abstracte onderwerpen waar de bezoeker ook effectief meer over wenst te weten. Abstract, maar toch niet algemeen: beter is het om te kiezen voor specifieke onderwerpen en niet al te ver van de essentie uit te wijden.

Het zou bijvoorbeeld heel raar zijn als ik opeens ook ga bloggen over yoga terwijl je hier toch echt bent om meer te leren over social media, bloggen en vloggen.

Beperk trouwens ook de lengte van jouw alinea’s en probeer zoveel mogelijk te vertellen in zo weinig mogelijk woorden: websitebezoekers scannen eerder teksten dan dat ze ze ook effectief helemaal doornemen. Te lange alinea’s zonder structuur, zijn funest voor het succes van jouw blog.

Hou je rekening met bovenstaande do’s en don’ts en kader je jouw blog in een bredere marketingstrategie? Dan is de eerste stap tot succes alvast gezet.

Wil jij leren zakelijk bloggen? Kijk dan eens naar de Zakelijk Bloggen Sessies. Klik hier. 

Bronnen:

maximizesocialbusiness.com/corporate-blogging-learn-best-24168/
www.emeraldinsight.com/doi/abs/10.1108/CCIJ-09-2012-0066