Bloggen kan op allerlei manieren. Je kunt micro-bloggen op Twitter en je kunt grote blogs plaatsen op je website, maar is het ook mogelijk om te bloggen op Instagram en hoe blog je dan op Instagram? Daarop ga ik in in dit blog.

Wat is bloggen?

Bloggen kan op allerlei manieren. Je hebt meerdere soorten blogs. In origine is een blog een web-log, een soort online logboek. In een blog kun je bijvoorbeeld je dagelijkse bezigheden en beslommeringen of gedachten bijhouden. Meestal werd er geblogd op je eigen website of op sites zoals Blogspot of zelfs Tumblr.

Dit is hoe bloggen ooit begonnen is.

Inmiddels heb je allerlei manieren waarop je kunt bloggen. Je kunt bloggen op LinkedIn.

Je hebt inmiddels ook allerlei soorten blogs. Een blog hoeft dus niet meer een soort dagboek te zijn waarin je dagelijkse zaken die je bezighouden beschrijft. Je kunt ook heel informatief bloggen of zelfs bloggen voor seo.

Hoe blog je op Instagram?

Op Instagram schrijf je eigenlijk zogenoemde micro-blogs. Dit zijn eigenlijk social media berichten. Een blog is namelijk normaal gesproken iets wat je op dus je website doet of een speciaal blogs sociaal medium, maar je kunt wel vrij lange berichten op Instagram zetten en dat kan je natuurlijk ook gebruiken als een blog.

Afbeeldingen zijn eigenlijk het belangrijkste op Instagram. Daarom is het belangrijk om goed na te denken over de eerste zin van je blog, want die gaat bepalen of mensen je hele Instagram bericht/blog gaan lezen.

Daarnaast is het belangrijk om iets te doen tussen de alinea’s zodat je mensen verleid om je hele Instagram blog te lezen. Je kunt op Instagram namelijk geen gebruik maken van tussenkopjes zoals bij een blog op je website en dat kan ervoor zorgen dat mensen afhaken voordat ze je hele blog hebben uitgelezen.

Als je meer wilt weten over slim gebruik maken van Instagram kan je coaching krijgen. 

Handige tips voor een populair blog op Instagram

Naast de praktische kant van het plaatsen en leesbaar maken van je blog op Instagram als Instagram bericht zijn er nog een paar andere zaken waarmee je rekening kunt houden om je blog zo populair mogelijk te maken.

Thema van je blog:

Voor de herkenbaarheid van je blog is het handig als je blogs altijd enigszins over hetzelfde thema gaan. Je kunt bijvoorbeeld bloggen over make-up of mode, maar als je dan opeens een blog plaatst over het moederschap kan dit verwarring veroorzaken en kunnen mensen die je volgen vanwege de mode opeens afhaken, omdat ze niets hebben met het moederschap.

Probeer daarom altijd 1 thema te hebben voor je blog.

Regelmaat:

Mensen houden van een beetje regelmaat in hun leven. Probeer daarom op vaste dagen je blog op Instagram te plaatsten. Voor marketing vind ik zelf dagelijkse zichtbaarheid op Instagram van belang, maar als jij het lastig vindt om dagelijks een blog te schrijven probeer dit dan in ieder geval 1 keer per week te doen op een vaste dag.

Herkenbaarheid:

Dit is vooral van belang voor de afbeeldingen die je plaatst op Instagram bij je blog. Het is handig als je een herkenbare stijl van foto’s plaatst of misschien een element toevoegt waardoor je een herkenbare huisstijl krijgt.

Bloggen op je website combineren met Instagram

Over het algemeen ga je bloggen voor meer websitebezoekers. Als je dan blogt op je website kun je natuurlijk wel Instagram gebruiken om mensen kennis te laten maken met je blog.

Meestal zet je dan de link naar je blog in de bio van Instagram.

Wat je ook nog kunt doen is op je website een speciale pagina aanmaken met een soort menu voor je link in de bio op Instagram. Daar kun je mensen bijvoorbeeld door laten klikken naar je laatste blog, of een lijstje met knoppen naar je laatste blogs plaatsen.

In dat geval is het belangrijk om bij je Instagramberichten een call to action plaatst zoals:

“Klik op de link in de bio en dan op Laatste blog, om dit blog helemaal te lezen.” 

Dit is een call to action wanneer je bijvoorbeeld het begin van je blog als bericht bij je Instagramfoto plaatst.

Wil je meer weten over bloggen? Dan kun je meedoen met de Zakelijk Bloggen Sessies.

Weet je niet echt wat je nodig hebt, maar kun je wel hulp gebruiken? Dan kan je ook vrijblijvend contact met me opnemen voor een Uitvogelsessie. 

Heel veel succes met bloggen op Instagram!

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

Bloggen op Instagram