Facebook is een sociaal netwerk platform die je toelaat om informatie te delen met vrienden, familie, collega’s en anderen. Een blog is dan weer een soort dagboek die je bijhoudt over je hobby’s, je leven, je mening omtrent bepaalde onderwerpen of iets dat je gewoon interesseert of waarover je mensen wilt informeren. Bij het schrijven van een blog hoop je vooral dat de teksten die je deelt worden gelezen door een doelgroep. Het is dus niet zo onlogisch dat Facebook en bloggen een goede combinatie kunnen zijn. Wil je weten hoe je kunt bloggen op Facebook, lees dan even verder.

Hoe kun je bloggen op Facebook?

Op dit moment biedt Facebook nog geen echt blogplatform aan aan zijn gebruikers. Wel kun je makkelijk de link die leidt naar je blog posten in je update status. Heb je niet meteen een aparte blog of wil je die extra klik niet, dan kun je gebruik maken van de Facebook notities.

Met Facebook notities krijg je een format waarbij je een titel kunt schrijven en de content van je blogtekst. De tekst kun je voorzien van een lay-out aan de hand van je voorkeur. Ook kun je er een foto aan toevoegen om de aandacht van je lezers te trekken.

Voordelen bloggen op Facebook

Of Facebook een beter medium is dan bijvoorbeeld WordPress om te bloggen zullen we niet beweren. Gelukkig hoeft het ook geen keuze te zijn, want Facebook kan een ideale toevoeging zijn aan je blogervaring. Hier zijn alvast enkele voordelen bloggen op Facebook:

Groot bereik

Miljarden gebruikers loggen dagelijks in op hun Facebookprofiel. Met andere woorden, het potentieel bereik van je blogpost is erg groot. Ongeveer 9 van de 10 volwassen Nederlanders gebruikt Facebook. Mensen die je wilt aanspreken zitten daar zeker tussen.

Facebook gebruikers gebruiken het medium voor informatie

Het tijdperk waarin mensen nog een krant gingen kopen om op de hoogte te zijn van het laatste nieuws is zo goed als voorbij. Tegenwoordig spelen heel wat kranten ook hier op in. Zo goed als alle nieuwsupdates verschijnen op sociale media voordat ze de dag erna pas in de krant komen.

Heel wat mensen zoeken hun nieuws tegenwoordig dan ook op sociale media zoals Facebook, waar ze bijna live op de hoogte worden gehouden van alles wat er in de wereld gebeurt. Dat actieve zoekgedrag van de Facebookgebruiker die zijn stream doorbladert naar alles wat hij of zij interessant vindt, heeft dan ook voordelen als je gaat bloggen via Facebook. Je blogpost of content verschijnt immers in de stream van iedereen in je netwerk.

Je tekst wordt gevonden in plaats van gezocht

Bij een blogpost gepubliceerd op een blog, ben je afhankelijk van de bezoekers op je website. Tenzij je een groot aantal subscribers hebt die alles wat je schrijft ontvangen in hun mailbox, ben je dus afhankelijk van de zoekmachines of lezers op je blog terechtkomen. Bij Facebook is dat anders. Hier gaan gebruikers actief gaan scrollen in hun stream waardoor ze je blogpost eerder toevallig zullen tegenkomen en lezen (als deze interessant genoeg is), dan dat ze er naar op zoek gaan.

Het is gratis!

Hoewel je heel wat gratis platforms hebt om je blog op te schrijven, zal je al snel merken dat je een domein nodig hebt om echt succesvol te worden in het bloggen. En een domein kopen kost je maandelijks wel wat geld.

Het gebruiken van Notities op Facebook daarentegen biedt je de zelfde voordelen gratis.

Het is gemakkelijk in gebruik

Facebook notities is erg gebruiksvriendelijk. In feite hoef je niet veel meer te doen dan een aantrekkelijke titel te verzinnen en je blogpost te knippen en plakken. De tekst kan je dan ook nog eens makkelijk aantrekkelijk maken door de vele opties waardoor je blogpost er een stuk netter zal uitzien. Door de mogelijkheid van het plaatsen van een coverfoto, zorg je ervoor dat het totale plaatje er goed uitziet.

Stappenplan bloggen op Facebook

Op een goede manier bloggen is moeilijker dan op het eerste zicht lijkt. Niet alleen heb je een erg goede inhoud nodig die ervoor zorgt dat je lezer blijft volhouden tot het eind, maar voor het zover komt moet je al zijn aandacht hebben getrokken. Net daarom is het aangeraden om een stappenplan bloggen op Facebook te volgen.

1. Begin een Notitie

Om een notitie te starten kun je bij je statusoptie voor deze optie kiezen. Je krijg meteen een groter tekstkader onderverdeeld in een coverfoto, een titelkader en een kader voor je tekst.

notitie schrijven facebook

2. Verzin een aantrekkelijke titel

Zorg dat je titel zo aantrekkelijk mogelijk is. Waar gaat je tekst over? Is er een grappige manier om het samen te vatten? Tegenwoordig zijn de titels niet meer zo verklarend als vroeger, maar wekken ze eerder een nieuwsgierigheid op waardoor je de tekst wil gaan lezen. Dit wordt wel eens clickbait genoemd. Voorbeelden van dergelijke titels:

‘Zo verdiende ik plots 3000 euro per maand’

‘Vijf manieren om te zien dat je vriendin je bedriegt’

‘Hoeveel van deze topbestemmingen kan jij al afvinken?’

 

3. Denk visueel

Je tekst is erg belangrijk, maar in de realiteit worden lezers het vaakst aangetrokken door de foto’s. Daarom is het plaatsen van een goede coverfoto erg belangrijk. Zorg dat deze van een goede kwaliteit is en dat het een zekere nieuwsgierigheid opwekt.

Onderwerpen die de aandacht trekken zijn bijvoorbeeld, geld, eten en drinken en schattige of mooie dingen, dieren of mensen.

4. Benadruk belangrijke quotes van je tekst

Belangrijke delen van je tekst kun je nog eens apart tussen verschillende alinea’s zetten met behulp van de quote-optie die je hebt bij Notities. Op die manier springt dit er nog eens extra uit in je tekst.

5. Gebruik de opmaak

Zorg dat je tekst goed is opgemaakt om het de lezer makkelijker te maken. Dat begint al met je tekst op te splitsen in alinea’s. Iemand zal immers niet gauw een lange aaneengesloten tekst tot het einde gaan voltooien. Je kan ook bepaalde delen cursief of in het vet zetten om nog eens te benadrukken.

6. Maak interactie met je lezers

Wie blogt, wil niet alleen zijn eigen mening verkondigen, maar hoopt tegelijk dat zijn publiek deze leest en erop reageert. Of het nu gaat om een simpele like of het plaatsen van een reactie. Dit kan je makkelijk bekomen door op het einde van je tekst te vragen naar de mening van de lezer.

7. Wees creatief

Niet alleen moet je creatief zijn in het schrijven van je blogpost, maar probeer ook verschillende type titels, foto’s of zelfs lay-outs uit tijdens het bloggen. Zo kom je er al snel achter welke het beste werkt bij jouw publiek.

Wil je meer handige tips over hoe Facebook werkt en advies hoe je het strategisch in kunt zetten? Klik hier voor 52 Weken Facebook Inspriatie.

Bronnen:

https://www.facebook.com/facebookmedia/best-practices/notes
https://www.wikihow.com/Blog-on-Facebook