De eerste keer dat ik doorhad dat AI (artificial intelligence) wel eens invloed kon gaan hebben op mijn werk was toen ik las dat schoolkinderen hun werkstukken laten maken door AI. Een blog dat ik volgde had ook een tekst laten schrijven door AI en toen dacht ik: “Nou, daar gaat mijn baan als tekstschrijver”.
Maar gelukkig heb ik een tijd later een presentatie gekregen van Chris Opon-Nimoh co-founder en head of technology bij Ava over AI. Ava is een bedrijf dat deze diensten aanbiedt. Toen kwam ik erachter dat AI juist een aanvulling is voor bloggers zoals ik, en niet een gevaar (tenzij bronvermelding niet belangrijk is voor je website, maar daarover later meer). Omdat alle blogs die ik voor mijn cliënten schrijf een wetenschappelijke onderbouwing hebben zit ik (nog) wel goed.
Want AI kan je geen bronvermelding geven. Dus zie je een tekst zonder bronnen die heel wetenschappelijk lijkt? Dan kan het zijn dat een AI die tekst heeft geschreven (ook een leuke tip voor docenten, dat leerlingen nu wel duidelijke bronnen bij de tekst moeten zetten). Daarnaast blijkt ook nog eens dat AI niet goed is in het schrijven van echt wetenschappelijke teksten en soms een antwoord totaal verkeerd heeft. Dus het lijkt betrouwbaar, maar als je dan even dubbelcheckt of het klopt, dan klopt er wel eens helemaal niets van (1).
Hoe werkt AI?
Tijdens de presentatie werd duidelijk gemaakt dat de meeste AI programma’s gebaseerd zijn op een bepaalde datasets. Je kunt een AI bijvoorbeeld koppelen aan Wikipedia en alle antwoorden die de AI je dan geeft zijn dan gebaseerd op de informatie die op Wikipedia staat. Wat de dataset is waarop de AI antwoorden op jouw vragen (of prompts) baseert hangt af van de AI. Er zijn experimenten om AI te koppelen met internet, maar de meeste AI’s hebben dus nog een soort digitale encyclopedie waarop zijn/haar antwoorden gebaseerd zijn.
De vraag is dus vooral op welke dataset de AI de antwoorden die het geeft baseert. Wie bepaalt wat er in die dataset staat?
AI schijnt taal ook niet te begrijpen, maar wel hoe de gegevens die hij kan verstrekken slaan op je vraag. Hoe dat zit begrijp ik nog niet echt. Maar met experimenteren met de AI kwamen we er bijvoorbeeld achter dat een goed rijmend gedicht schrijven toch nog iets te veel was voor de AI.
(Als ik nu zou denken als een complotdenker, dan kan ik natuurlijk denken dat de AI is geprogrammeerd om dit soort fouten te maken, zodat mensen de AI toch niet zo eng vinden of niet zien als een bedreiging 😉).
Hoe kan AI je helpen met bloggen?
Er zijn meerdere manieren waarop AI je kan helpen met bloggen. Namelijk met inspiratie en met het vinden van informatie.
AI kan eigenlijk niet garanderen dat het een unieke blog voor je schrijft als je het daar de opdracht toe geeft. In de algemene voorwaarden wordt ook vermeld dat je geen garantie krijgt op unieke antwoorden als je de AI opdrachten geeft (2). Met plagiaatregels heb je dan toch een probleem als iemand anders de tekst eerder door een AI heeft gekregen. Dus zelf een tekst schrijven verhoogt de kans op een unieke blog nog wel het beste. Jij kunt immers zien of je tekst uniek is of niet; een AI geeft je die garantie al niet om mee te beginnen.
Je kunt een AI dus niet een blog voor je laten schrijven, hoewel dit wel zo lijkt door het nieuws dat je nu krijgt over het laten maken van huiswerk en wat AI verder nog allemaal kan. Het kan wel, maar de kans bestaat dus dat iemand anders dat blog ook heeft laten schrijven door een AI. Wel kun je inspiratie krijgen voor jouw blog door de AI een stukje tekst te laten schrijven.
Inspiratie en AI
Een AI is wel heel handig voor inspiratie. Zo heb ik de AI gebruikt voor het bedenken van blogonderwerpen en zelfs leuke weetjes om te delen op social media. Het kan met name helpen om je creativiteit aan te slingeren, zoals een brainstormsessie met iemand anders dat ook kan doen.
Dat is dan wel weer heel handig.
Veel mensen zijn er wel mee bekend dat ChatGPT het middel is om iets met teksten te doen, maar Canva biedt nu ook aan om mensen te helpen met teksten. Dit is vrij uniek, omdat Canva vooral gebruikt wordt voor afbeeldingen. Met AI tekst schrijven hoef je niet eens gelijk een hele tekst te krijgen, maar het helpt dus ook voor het krijgen van ideeën.
Vinden van informatie met AI
Het idee is dat AI je ook kan helpen met het vinden van informatie. Dus ik heb een lijst wetenschappelijke onderzoeken opgevraagd aan Ava (die overigens gekoppeld is met ChatGPT), over een onderwerp waarmee ik bezig was. Ik kreeg een lijst met zes onderzoeken, maar het daadwerkelijk vinden van die onderzoeken (iets waarvan ik echt wel weet hoe dat moet) was niet echt mogelijk. Ik vond wel boeken met vergelijkbare titels. Ook onderzoek naar AI als hulpbron voor wetenschappers liet zien dat de lijst met onderzoeken die een AI je geeft totale onzin is (3).
Normaalgesproken is het zo dat als je de naam van de onderzoekers, het jaartal en de titel van het onderzoek hebt en je deze gewoon in Google knipt en plakt, dat het onderzoeksartikel dan direct bovenaan staat. Hierdoor denk ik toch dat de AI niet echt een onderzoek kan vinden zoals dat nodig is voor dit soort artikelen.
Toen heb ik de AI maar gevraagd om mij de onderzoeken te mailen, maar dat mailtje is tot nu toe niet aangekomen; ook niet in mijn spam.
Voor een blogger zoals ik is een boek wel interessant, maar het is net iets te veel werk om een blog over een boek te schrijven. Of ik moet mijn tarief toch maar fors verhogen, maar wie wil er dan nog een blog op zijn website? Het moet wel uit kunnen. Dus het idee dat AI je kan helpen is heel mooi, maar praktisch gezien is de zoektocht naar informatie ook zelf nog heel goed uit te voeren via de zoekmachines.
Het idee is in ieder geval mooi, als je dan tijd kunt besparen op het zoeken naar onderzoeken. Maar op dit moment scheelt het nog niets. Wie weet kan ik volgend jaar dit blog updaten en dat het dan wel tijd scheelt.
Een stukje tekst door AI
Om de AI een stukje tekst te laten schrijven heb ik de AI de volgende prompt (opdracht) gegeven:
“Schrijf een stukje tekst over de voordelen van AI voor tekstschrijvers”
De AI kwam toen met de volgende tekst:
“Tekstschrijvers kunnen profiteren van artificiële intelligentie (AI) om hun schrijfprocessen te versnellen en te verbeteren. AI kan helpen bij het schrijven van inhoud door suggesties te geven over woordkeuze, zinsbouw en zelfs inhoud, gebaseerd op bestaande best practices. AI kan ook helpen bij het identificeren van vergissingen in de inhoud en kan tekstschrijvers helpen om fouten sneller te herkennen en te corrigeren. AI biedt ook unieke bron”
Je ziet dat de tekst niet helemaal goed afgerond is, maar wel dat het een mooie alinea kan geven. Je moet het dus officieel wel vermelden wanneer een stuk tekst door AI geschreven is.
Ik heb gebruikgemaakt van Ava voor het onderzoek voor dit blog. Je kunt dan “chatten” met de AI van ChatGPT via je WhatsApp. De AI heeft een Nederlands telefoonnummer. Klik hier als jij ook met Ava wilt oefenen.
Ook heb je bij Canva nu een optie om verhalen te schrijven met AI. Storytelling kan een belangrijk onderdeel zijn van een blog, maar het bedenken van een goed verhaal dat past bij je blogonderwerp is niet altijd even eenvoudig. In de Onvergetelijk Hoog Blogggen Sessies leer jij de formule om verhalen van je bedrijf op een goede manier te vertellen aan je doelgroep.
Maar soms heb je gewoon een goed verhaal nodig voor bijvoorbeeld je social media berichten, ofwel micro-blogs, een AI tekst schrijven kan dan een goede oplossing zijn voor een leuk verhaal.
Is AI per se noodzakelijk als je blogt?
Nee, absoluut niet. Het is vooral handig als je even wat inspiratie nodig hebt, maar er zijn meerdere manieren om inspiratie te krijgen. Ik denk wel dat ik het in de toekomst blijf gebruiken voor inspiratie, brainstormsessies en om op ideeën te komen als ik iets “leuks” wil schrijven.
Welke AI moet je gebruiken?
Er zijn ontzettend veel AI aanbieders, voor bijna elke manier van communicatie, beeld, video, geluid en tekst is er wel een AI die je kan helpen om je op ideeën te brengen of om iets te creëren. Voor dit blog heb ik dus geoefend met Ava. Dan kun je WhatsAppen met een AI. Geen idee hoe privé die chat is, want hij is gekoppeld met een Nederlands telefoonnummer. Het zou dus kunnen dat er een beheerder die toegang heeft tot dat nummer meekijkt.
Je chat dan met de AI van ChatGPT. Volgens hun voorwaarden moet je het ook melden als je content, zoals een blog, maakt met behulp van deze AI. Als een stuk bijvoorbeeld duidelijk geschreven is door de AI moet je dit ook duidelijk laten zien (4).
Is AI privé?
Als je problemen had met de privacyregels van Facebook, dan heb je ook problemen met de privacyregels van AI. Want om de AI goed te laten functioneren en door te ontwikkelen wordt in de gaten gehouden wat je doet met de AI (dus zelfs als je via WhatsApp chat, is deze informatie wel beschikbaar aangezien je naar dat nummer chat). Daarnaast worden ook gegevens verzameld zoals van je locatie en het apparaat dat je gebruikt (5).
De tool die ik gebruik heet Ava is gekoppeld aan een Nederlands telefoonnummer en zit op WhatsApp. Ik kan me voorstellen dat er iemand van Ava meeleest.
Gaat AI Google vervangen?
Ja en nee
Ja, als het gaat om kleine dingen die mensen willen weten. Een beetje zoals dat je nu ook al aan van die dingen als Alexa zaken kunt vragen en dat je dan antwoord krijgt.
Aan de andere kant dus nee, want veel AI diensten moet je voor betalen en Google is gratis. Veel mensen vragen toch liever gratis informatie op, dan dat ze hiervoor betalen.
Daarbij kan ik me voorstellen dat als je specifiek op zoek bent naar iemand die je met iets kunt helpen, dat je dat je gaat googelen naar bedrijven en je de referenties wilt kunnen lezen. AI is op dit moment nog iets wat heel erg op zichzelf staat, terwijl je via Google snel informatie over bedrijven, referenties en ervaringen kunt vinden. Ook moet je even wachten op het antwoord van de AI en met Google kan je zelf vaak al snel lezen welke antwoordmogelijkheden er zijn.
Het zal ook afhangen van de persoonlijke voorkeuren.
Ik ben wel heel benieuwd naar hoe dit stukje tekst in de toekomst teruggelezen wordt en of ik dit goed voorspelt heb 😉.
Gaat AI mensen vervangen?
Ook hier geldt ja en nee.
Je ziet bijvoorbeeld al vaak dat er een chatbot is ingesteld in situaties waarbij je met klantenservice te maken hebt. Die chatbot kan uiteraard verbeterd worden met AI. Dit kan bedrijven helpen om met minder mensen meer werk uit te voeren met hun klantenservice. Dan hebben de mensen echt alleen nog te maken met zaken die een AI niet kan oplossen uit de dataset die het bedrijf aanlevert.
Aan de andere kant nee, want mensen gaan vaak toch graag om met mensen. Persoonlijk contact kan voor mensen dus nog belangrijker worden dan het nu is.
Zelf merk ik bijvoorbeeld in de supermarkt dat als er weinig mensen in de rij staan bij de kassa met caissière, dat ik daar toch liever gebruik van maak dan van de zelfscan kassa.
Onderzoek laat ook zien dat als mensen denken dat een beschrijving bij een Airbnb-locatie geschreven is door AI, dat ze de gastheer of verhuurder minder betrouwbaar vinden (6). AI is dus zeker niet altijd de oplossing als je zelf niet creatief genoeg bent om een leuke omschrijving bij je locatie te zetten. Het is echt een inspiratie middel in dat geval.
Daarnaast heeft de AI ook mensen nodig voor de dataset waarop hij de antwoorden of reacties na een prompt baseert. Vooral voor ethische kwesties en dergelijke zijn mensen dan echt nodig. Niet alles is met kennis en wetenschap op te lossen. Soms moet je voelen wat goed of slecht is en dat kan een apparaat simpelweg niet.
Wil jij aan de slag met bloggen? Doe dan mee met de Onvergetelijk Hoog Bloggen Sessies. Daarin leer je ook hoe je wetenschappelijk onderzoek kunt gebruiken voor je blog.
Bronnen:
- https://scholar.google.com/scholar?hl=nl&as_sdt=0%2C5&q=Academic+writing+and+AI%3A+Day-1+experiment&btnG=
- https://openai.com/terms/
- https://scholar.google.com/scholar?hl=nl&as_sdt=0%2C5&q=Academic+writing+and+AI%3A+Day-5+experiment+with+cultural+additivity&btnG=
- https://openai.com/api/policies/sharing-publication/
- https://openai.com/privacy/
- https://dl.acm.org/doi/abs/10.1145/3290605.3300469
Ik neem gewoon de proef op de som en heb gisteren deze pagina volledig geschreven met AI https://www.limousine-huren.be/limo-huren/ nu is de vraag gaat Google deze pagina oppakken of juist weren in de zoekresultaten. Googlebot zal wellicht herkennen dat de pagina AI gegenereerd is. In geef deze pagina ook enkel maar links vanuit artikelen of reacties die over AI gaan. Dus heb je een Belgisch IP, google eens op “limo huren” en post hier dan of deze nieuwe pagina al gevonden is. Ik volg de reacties. Zodra er meer duidelijk is zal ik het hier ook posten.
Hoi Edwin,
Interessant dat je dat gedaan hebt. Ik ben ook benieuwd naar jouw resultaat.
Groetjes,
Merel