Bloggen leren is de eerste stap die je kunt zetten naar het ontdekken van alles wat je wilt over het thema waarover je gaat bloggen. Het kan zelfs de eerste stap zijn naar extra inkomen. Super handig. Bloggen is goed voor het ontwikkelen van je kennis en daarnaast kan je op gegeven moment goodies krijgen, zoals gratis spulletjes of geld. Geen wonder dus dat steeds meer mensen willen leren bloggen.
Stappen die je zelf kunt zetten
Je kunt natuurlijk gewoon beginnen met bloggen. Als je eerst wat meer anoniem wilt experimenteren kun je op sites zoals blogspot of wordpress een blogprofiel aanmaken onder een pseudoniem. Veel schrijvers hebben hun eerste boeken ook onder een pseudoniem geschreven en dat is dus helemaal niet vreemd. Als je je dan comfortabel voelt bij je blog kan je altijd je eigen naam juist wel weer gaan gebruiken.
Vaak is het veranderen van de instelling van de auteursnaam al voldoende. Je kunt er zelfs een blog aan weiden als je eraan toe bent over je pseudoniem en je eigen naam. Het is ook een goede manier om je menselijke kant te laten zien.
Daarnaast kan je op veel social media inspiratie krijgen over bloggen. Zo zijn er Facebookgroepen waar je vragen kan stellen over bloggen en kun je op Pinterest borden volgen die helemaal geweid zijn aan bloggen.
Het lezen van blogs over bloggen kan ook veel inspiratie geven om jezelf te leren bloggen.
Zaken om je te realiseren:
- Een tekst is altijd te verbeteren
- Feedback is leuk, maar niet heilig
- Je blog wordt niet in 1 keer super populair
Als je leert bloggen wil je misschien dat je tekst in 1 keer perfect is, maar aangezien je zinnen op meerdere manieren kan schrijven is een tekst altijd te verbeteren. Altijd. Dus als jij je tekst door een ander laat lezen om het nog even te verbeteren en je hebt iemand voor je die graag kritiek geeft, ga er maar vanuit dat je zinnen omgegooid worden.
Als jouw tekst vertelt wat je wilt vertellen, dan is het goed.
Feedback is wel iets leuks om te krijgen, zeker als je net begint, maar het is niet heilig. Zoals gezegd is een tekst altijd te verbeteren. Daarnaast krijg je dan de mening van 1 iemand, wat niet een geweldige steekproef is voor de kwaliteit van je blog. Vooral als de persoon hoogopgeleid is. De meeste Nederlanders begrijpen het Nederlands namelijk op taalniveau b1.
Dit betekent dat de tekst voor een hoger opgeleid iemand wat simpel over kan komen, maar voor veel lezers is die tekst dan juist perfect. Krijg je feedback dat iets onduidelijk is? Dan verbeter je het, maar krijg je feedback dat iets te simpel is of zelfs kinderachtig? Dan kan je het in eerste instantie laten staan en kijken wat voor reacties je op je blog krijgt.
Wanneer je je eerste blog online zet verwacht je misschien dat de websitebezoekers binnenstromen. Helaas is dat niet hoe blogsucces werkt. Over het algemeen is bloggen een strategie voor succes voor de lange termijn. Toen ik net begon met bloggen kwam ik in het eerste jaar niet boven de 1000 bezoekers per maand uit. Op dit moment blijft het een beetje schommelen tussen de 3000 en 4000 bezoekers per maand en dat is na 7 jaar bloggen (hoewel ik dit niet heel consequent deed in 2018 en 2019). Houd dus vol en heb geduld!
Bloggen leren met een online programma
Soms is het handiger om het wiel niet zelf uit te vinden en dat betekent dat je een cursus of online programma kan volgen om te leren bloggen. Zo kan je de Onvergetelijk Hoog Bloggen Sessies volgen. Na het volgen van deze sessies weet je hoe je interessante blogonderwerpen krijgt waarmee je gevonden wordt in zoekmachines. Hierdoor hoef je niet altijd lang te zoeken naar een onderwerp of idee over waar je volgende blog over zal gaan.
Daarnaast leer je de basis van bloggen. Het bedenken van titels, het schrijven van alinea’s, storytelling, het onderbouwen van het punt van je blog, je lezers iets laten doen (inschrijven voor nieuwsbrief, klikken op links, iets bij je kopen) en zelfs hoe je jouw blogs een wetenschappelijke onderbouwing geeft.
Vind je het belangrijk om hoog in Google te staan of in andere zoekmachines? Na het volgen van de sessies weet je ook hoe je jouw blogs kan updaten om ervoor te zorgen dat je alles hebt gedaan om je blog een goede positie in de zoekresultaten te geven.
Klik hier voor meer informatie over bloggen leren met de Onvergetelijk Hoog Bloggen Sessies
Coaching
Soms heb je niet een heel online programma nodig, maar is het voldoende dat je een stok achter de deur hebt om te gaan bloggen. Dit kan bijvoorbeeld als je een coach hebt voor je online zichtbaarheid met bloggen. Een coach kan je feedback geven over je blogs en over zaken waaraan je kan denken tijdens het bloggen. Daarnaast kan een coach je helpen met oefeningen die je helpen om betere teksten te schrijven.
Super handig.
Ook voor coaching kun je contact met me opnemen.
Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje: