Bloggen is super leuk om te doen, maar hoe vaak is genoeg? Hoe vaak moet je bloggen om bepaalde doelen te behalen? In dit blog ga ik in op de frequentie waarmee je moet bloggen of hoe je bepaald wat de juiste frequentie is voor jouw blog in jouw vakgebied. Ik ga dieper in op hoe vaak je moet bloggen voor een persoonlijk blog en op hoe vaak je moet bloggen om hoger in Google te komen.

Persoonlijk blog om band te bouwen

Met een persoonlijk blog is het de bedoeling dat je een band met je lezers opbouwt. Om die band zo snel mogelijk op te bouwen kun je natuurlijk dagelijks bloggen, maar misschien maak je niet dagelijks iets mee waarover je kunt bloggen wat handig is om die band met je volgers op te bouwen.

Daarom kan het handiger zijn om met een persoonlijk blog terug te kijken op je laatste week. Op zaken die zijn gebeurd en op overdenkingen die je hebt gehad. Je ziet ook bij succesvolle persoonlijke vloggers dat 1 keer per week voldoende is. Daarnaast volg ik ook het blog postsecret, wat meer een soort verzameling is van geheimen, en die hebben elke zondag een update. Juist door die wekelijkse stiptheid ga ik elke week weer terug. Ik ken de url van de website helemaal uit mijn hoofd.

Bij een persoonlijk blog is 1 keer per week dat ook. Ik zou ook niet minder vaak bloggen, want dan verminder je ook het contact met de lezer waardoor de band minder snel wordt opgebouwd.

Hoe vaak moet je bloggen om hoger in Google te komen?

Hoger in Google komen doe je in de niche van je vakgebied. Het is belangrijk om te kijken naar websites die al hoog in Google staan uit je vakgebied. Dus je Googelt waarop je gevonden wilt worden en wie dan bovenaan staat, daar moet je even naar kijken. Kijk bijvoorbeeld of die persoon ├╝berhaupt wel blogt en als hij blogs kijk dan hoe vaak hij blogt.

Dit geeft je namelijk een indicatie van hoe vaak jij moet bloggen om hoger in Google te komen. Als je concurrentie niet blog, en dat kan zeker het geval zijn, dan heb je geluk en kun je met 1 of 2 keer bloggen per maand al voldoende bloggen om hoger in Google te komen.

Maar blogt de persoon wel regelmatig? Dan kan het handiger zijn om ten minste dezelfde regelmaat aan te houden of zelfs nog ietsje vaker te bloggen.

Kwantiteit en kwaliteit van je blog

Blog je voldoende, maar merk je alsnog dat er iets niet goed gaat? Houd dan ook de kwaliteit van je blog in de gaten. Het is wel handig als elk blog een duidelijk punt heeft wat je goed onderbouwt. Je website vullen met onzin gaat je uiteindelijk niet verder helpen, ongeacht of het nu om een persoonlijk blog of een zakelijk blog gaat waarmee je hoger in Google wilt komen.

Dit blijkt ook uit onderzoek naar wijnblogs(1). Ander onderzoek laat zien dat hoe vaak je blogt ook iets gaat doen voor je positionering, de plaats in het geheugen van je lezers(2). Daarbij zal de frequentie, hoe vaak je een nieuw blog op je website zet, ook invloed hebben op je impact. Hoe vaker je een blog plaatst, waardoor je steeds meer blogs op je site hebt, hoe meer impact je hebt in de niche waarover je blogt(3).

Hoe je kwalitatief goede blogs schrijft kun je leren in de Zakelijk Bloggen Sessies. Deze online sessies leren je alles over hoe je een kwalitatief goed blog schrijft en welke technieken hiervoor te gebruiken zijn.

Wil je gaan bloggen, maar heb je aanmoediging nodig of een strategie? Plan een vrijblijvende Uitvogelsessie bij me in.

Pin deze handige infographic als geheugensteuntje:

bloggen hoe vaak is genoeg

Bronnen:

  1. http://academyofwinebusiness.com/wp-content/uploads/2010/04/Thach-Wine-Blogs.pdf
  2. https://link.springer.com/article/10.1057/dbm.2011.24
  3. http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.460.7414&rep=rep1&type=pdf